Reviews

Kraal architecten gaat voor duurzame relaties met onze opdrachtgevers. We hopen dat onze klanten onze ambassadeurs worden. Logisch dus dat wij voor tevreden klanten gaan. Hieronder staan reviews en aanbevelingen die wij hebben ontvangen van onze opdrachtgevers.

Klik op onderstaande quotes om de volledige reviews te lezen.

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

review kraal architecten

Het ontwerp was vrij vlot klaar. Wij kozen voor een interactief ontwerpproces, waar we lekker met elkaar konden sparren. Dat sloot aan bij onze wens en onze eigen ideeën. Wij hebben flink gediscussieerd over waar de achterdeur moest komen. Oorspronkelijk hadden wij wat meer kastruimte in gedachten en dan moest de deur in de achtergevel. Kraal heeft ons ervan overtuigd om de deur aan de zijkant te plaatsen, zodat er een veel mooier beeld ontstond. We zijn heel blij met de speelse afwisseling tussen horizontale en verticale latten. Het is goed gedetailleerd, zit logisch en goed in elkaar en het is mooi!

De aannemer die jullie hebben aangedragen was top! Zijn offerte was helder. Hij kon goed uit de voeten met de technische tekeningen en de details, dus dat was super fijn. Tijdens de bouw hadden we wat tegenslagen en de aannemer is daar telkens heel hulpvaardig en flexibel mee omgesprongen. Voor elk probleem was er een oplossing! Ook hier weer alle lof voor jullie architect en bouwkundige.

Het is echt één geheel geworden. Aan de voorkant van het huis heeft de uitbouw een bescheiden impact, dus het heeft een leuk verrassingseffect wanneer je naar achteren loopt. Als je achter in de tuin gaat staan, zie je het oorspronkelijke huis door de uitbouw heen, dat is echt leuk! Qua stijl is het goed passend, juist door het contrast. Het is heel speels en doordat de vloer van binnen naar buiten doorloopt, vormt het een mooi geheel.

We hebben ons huis opnieuw laten taxeren en we hebben de investering al terugverdiend. De verhoging van het leefplezier is het allerbelangrijkste voor ons, maar het is mooi meegenomen dat de verbouwing financieel ook loont.

Roland & Edith, Driebergen, december 2023

We hadden gelijk een goed gevoel bij jullie. Vooraf hadden we meerdere bureaus benaderd, maar Thomas was de enige architect die al wat voorwerk had gedaan. Dat vonden we positief en gaf direct vertrouwen. We hadden vanaf het allereerste begin het idee dat jullie erg veel zin hadden.

We spraken af bij jullie op kantoor voor de presentatie van het ontwerp: een ‘tweelinghuis’, wauw!! Helemaal anders dan we hadden gedacht en dat was fijn. Die creativiteit koop je dus in! Het contact was ook erg laagdrempelig. Jullie waren goed te bereiken en we konden goed samen sparren.

Er is heel mooi en opvallend materiaal gebruikt. Daar krijgen we nog steeds veel complimenten over! Het is echt iets bijzonders geworden. Onze woonwens is goed vertaald en vormgegeven en het ging erg soepel. We zijn dan ook zeer tevreden en hebben jullie zelfs al aanbevolen.

Anne & Roel, augustus 2023

Thomas luistert goed naar wat je wil. Hij legt alles goed uit en geeft duidelijk aan wat je kunt verwachten. Dat vonden we heel prettig.

We hadden vooraf geen concreet idee over onze verbouwing. We wilden vooral een andere indeling, met name op de begane grond, en een prettige leefruimte. De architect heeft het ontwerp stap voor stap gemaakt en nam ons daarin goed mee. Uiteindelijk is het een prachtig ontwerp geworden met leuke verrassingen, zoals een nis bij het dakraam in de keuken.

Met de aannemer die Kraal architecten heeft aangedragen, hadden we ook gelijk een klik. De planning is redelijk gehaald. Sommige onvoorziene dingen hebben iets vertraging opgeleverd, maar het viel me reuze mee. De bouwbegeleiding was goed, er werd goed meegedacht en de technische details werden regelmatig doorgesproken met de aannemer.

Nu de verbouwing klaar is zie je pas écht goed hoe het allemaal bedoeld is en denk je: ‘wauw!’

Gerben & Meta, Zeist, mei 2023

Ons vorig huis is door Kraal gebouwd, dus ik kende jullie al. Het eerste project hebben jullie van A-Z begeleid en daar was ik heel erg tevreden over! Het positieve aan Thomas vind ik dat hij meedenkt.
Ik heb zelf veel belangstelling voor bouwkunde, dus ik weet er veel van af, maar Thomas heeft dan toch weer een heel andere kijk. Hij laat jou ook op een andere manier kijken, terwijl je zelf vaak binnen de geijkte kaders denkt. Dat vind ik belangrijk en echt een toegevoegde waarde! De ideeën die hij aandraagt zijn niet standaard en dat is juist waar je een architect voor inschakelt.

Ons eigen idee was namelijk rechttoe rechtaan. De riolering moest vernieuwd worden, dus we wilden gelijk isoleren. Er moest een nieuwe vloer komen en we wilden vloerverwarming. Ook wilden we graag een vouwdeur, zodat we in de zomer de hele pui open kunnen zetten. Het was Thomas z’n idee om de vouwdeur een stuk verder naar achter te zetten, aangezien we toch beton gingen storten en zo extra  m2’s konden realiseren. Dit verdient zichzelf terug als je het ooit verkoopt. Kijk, en dát zoek ik dus bij een architect, die meerwaarde.

Aag, Zeist, mei 2023

We kozen voor Kraal architecten omdat jullie projecten laten zien dat jullie echt ‘out of the box’ kunnen denken. We wilden geen ’13 in een dozijn’-huis en zijn heel kritisch. Het eerste ontwerp was te modern en kwam niet door de welstandscommissie. Het tweede ontwerp was uitgesproken, slim én mooi en werd gelukkig wel goedgekeurd. We zijn superblij met hoe het huis nu is!

Frederique, Bussum, april 2023

uitbouw en onderkeldering woning Bussum

Kraal heeft goed naar ons geluisterd. Dit komt heel mooi terug in het gewaagde ontwerp: een moderne uitbouw met veel glas. Wat ik ook een kracht van Kraal vind, is dat je als opdrachtgever mee kunt beslissen en meedenken. Daar wordt ook wat mee gedaan. De communicatie en planning tijdens de verbouwing verliep soepel. We werden goed bij het hele proces betrokken. Dat had voor ons een enorme meerwaarde.

Qua kosten is het ook binnen de raming gebleven. We hadden eigenlijk geen meerwerk of extra kosten. We hadden hoog ingezet en hebben kritisch alle opties bekeken. Alles klopte tot op de millimeter! Ons huis is nu echt een fijn huis en we zijn zeer tevreden! Ondanks de kosten van de verbouwing kunnen we ons huis nog steeds met winst verkopen, dus de investering is het dubbel en dwars waard geweest.

Ooit willen we nog een stuk bouwgrond kopen en een nieuwbouwwoning laten ontwerpen en bouwen. Dan komen we zeker weer aankloppen bij Kraal!

Particuliere opdrachtgever, maart 2023

moderne uitbouw bij jaren 30 woning

Thomas Kraal snapte wat wij voor ogen hadden. We zaten echt op één lijn en de ontwerpen spraken ons direct aan. Het was goed te merken dat Thomas, Bas en Sanne heel ervaren zijn. Ze kwamen met ideeën waar we zelf niet aan hadden gedacht. We zijn ook heel blij met de aannemer die we via Kraal leerden kennen. Hij werkt netjes en met veel aandacht voor details, alsof het zijn eigen huis is. Qua planning liep het allemaal goed. De bouwbegeleiding door Kraal architecten was heel fijn; we hadden er zelf weinig omkijken naar. Elke week hadden we overleg en de communicatie verliep heel soepel. Zelfs de nazorg is goed. Wat een fijn team hebben jullie!

Mareije, januari 2023

Ons huis is een oude boerderij (rijksmonument) en heeft geen ‘standaard’ ruimtes. Het heeft veel hoogteverschillen en een aantal bijzondere elementen, zoals een oude broodoven en een grote schouw. We wilden met ons (grote) gezin de beschikbare ruimte optimaal benutten. Frederieke en Thomas kwamen met ideeën waar we zelf nooit aan gedacht zouden hebben. Er is echt goed naar onze wensen geluisterd en met ons meegedacht. Dit heeft geleid tot een mooi ontwerp en een logische en praktische indeling. De nieuwe indeling op de begane grond is echt perfect.

Bij Thomas Kraal hadden we meteen een goed gevoel. Hij was er direct duidelijk over dat verbouwen, zonder de technische kant mee te nemen, weinig toegevoegde waarde zou hebben. We zijn heel blij dat we Kraal architecten hebben ingeschakeld voor onze verbouwing. Een architect heeft echt een meerwaarde!

Rob, december 2022

We zijn heel tevreden over de geleverde kwaliteit door Kraal architecten. We kwamen bij jullie via mond tot mond reclame. De kennismaking was relaxt, we hadden direct een klik. Zowel de architect als de interieurontwerper hebben goed geluisterd naar onze wensen. Zo kwamen jullie, na een beetje schaven, met een ontwerp waar we superblij mee waren. We zijn ook blij met de aannemer (Tom van Campenhout) die jullie hebben aangedragen en die het project heeft uitgevoerd. De bouw is begeleid door Bas; die had de boel goed op orde. We zijn heel blij met ons binnenzwembad, er wordt flink gebruik van gemaakt!

 Bas & Ilja, maart 2022

We zijn bijzonder tevreden met Kraal architecten! We hebben in opvolgende stadia ons huis verbouwd en uiteindelijk ook de gehele tuin incl zwemvijver en bijgebouwen. Dat was aan het begin van het traject nog niet duidelijk voor ons. Ondanks dat de totale verbouwing jaren heeft geduurd, is de samenwerking echt goed gebleven. De eerste ontwerpen van Kraal hebben ons positief verrast en hebben de toon gezet voor het hele project. De combinatie van schoonheid, architectuur en praktische invulling voor een groot-gezin-huis is wat ons betreft het meest waardevolle kenmerk van Kraal architecten. En een niet te onderschatten element is ook dat de mensen van Kraal architecten heel prettig zijn in de omgang, rust bewaren in de hectiek en er valt ook goed mee te lachen! We zijn erg blij met het eindresultaat, met dank aan Kraal!

Pieter & Kathelijn, maart 2021

We zochten naar een architectenbureau dat recht kon doen aan de klassieke stijl van ons huis, maar ook iets nieuws kon doen en moderne elementen toe kon passen. Tijdens de kennismaking stelde Femke (architect) de goede vragen. We werden uitgedaagd om te benoemen welke dingen voor ons belangrijk waren.

We zijn helemaal weg van het ontwerp. We hebben echt het gevoel dat het van twee kanten is gekomen. Wij moesten wennen aan het idee van Femke met de schuine zijdes en de keuken in de tussenruimte achter ons huis. Zelf vonden we het belangrijk om de garage in het ontwerp te betrekken. Op fundamentele punten gingen we een aantal keer heen en weer, en nu zijn we heel tevreden over alle beslissingen. Het samenspel tussen jullie en ons heeft iets heel moois opgeleverd.

Over de aannemer zijn we heel tevreden, in alle fases. Ook de hoofduitvoerder had er lol in en had het helemaal in de vingers. Dat was een goede match om het af te maken. De planning klopte goed. De feitelijke begeleiding tijdens de bouw bestond eruit dat er heel regelmatig overleg was. We hebben een aantal keer met de aannemer en de architect bij elkaar gezeten in de caravan voor de deur. Bas (bouwkundige) heeft het proces steeds in goede banen geleid, als er problemen waren die opgelost moesten worden. Dat waren overigens altijd kleine dingen. Er werd contact met ons opgenomen als er iets te beslissen viel. Dat liep heel soepel. We kregen steeds meer zicht op wat het zou worden; dat was een leuke fase.

Er was één moment dat ik een beetje in paniek raakte. Dat was nadat de grote stalen constructie was geplaatst. Die kwam me ineens zo ongelofelijk zwart voor. Ik werd erdoor overvallen en twijfelde of we wel de goede keuze hadden gemaakt. Toen heb ik Femke gebeld. Zij heeft dat goed opgevangen en maakte direct een afspraak voor na het weekend. We zijn er samen doorheen gelopen en ze heeft me gerustgesteld. Ze voelde goed aan hoe belangrijk het was voor mij.

Het resultaat is zo ontzettend mooi. Elke dag als je naar beneden komt of als je in de keuken staat en naar buiten kijkt… Welke kant je ook opkijkt: het is mooi. Het is iedere dag zo’n genoegen om naar te kijken en in de zomer om de deuren te openen. De (buiten)ruimte is nu kleiner, en toch zijn we meer buiten. Je wordt uitgenodigd om er doorheen te lopen en het buitendeel bij het huis te betrekken. Het raam vanuit de hal naar de kamer vind ik ook zo’n mooi element. ’s Ochtends komt daar het zonlicht doorheen.

Wat ik zo leuk gevonden heb, is dat we jullie héle bureau hebben ingehuurd. Niet alleen één architect, maar er kwamen steeds mensen bij, met allemaal verschillende kwaliteiten. Jullie zijn een jong team, en jullie gáán echt voor je werk, gaan staan voor je zaak. Ik zou Kraal architecten erg aanbevelen voor dit soort projecten. Niet om even zomaar of zo snel mogelijk te (ver)bouwen. Maar als je met werkelijk respect voor wat je hebt iets nóg mooiers wilt maken, zou ik jullie absoluut aanraden. Als we ons verbouwde huis voor het eerst aan mensen laten zien, zeggen ze allemaal dat je juist in de details kunt zien dat het met zoveel respect voor het bestaande huis is afgewerkt. Het was heel leuk om te zien dat jullie zelf ook zo trots waren en er blijkbaar ook veel plezier in hadden.

Anne-Marie (& Fons), november 2020

We hadden een bord van jullie gezien ergens in een tuin hier in de buurt. Toen hebben we jullie website bekeken. Jullie hadden al wat projecten hier in de buurt gedaan, onder andere bij mensen die we kennen van school. De kennismaking met Thomas Kraal was positief. Hij was rustig en nam het serieus. Hij luisterde goed naar wat we wilden. Dat zorgde voor vertrouwen. Zijn suggesties spraken ons meteen aan. Hij legde ook duidelijk uit hoe jullie te werk gaan.

Ons eigen plan voor de uitbouw was wat eenvoudiger. Kraal architecten heeft ervoor gezorgd dat het écht een onderdeel van ons huis is geworden. Er is nu zoveel licht en ruimte. De eetkamer is lichter en je krijgt binnen veel meer van de tuin mee. Dat hadden we van tevoren niet kunnen bedenken.

Het bouwproces is strak verlopen. Ik vond de planning ambitieus, maar er werd goed vooruit gepland en het is toch gelukt: alles was voor de kerst af. Als we vragen hadden, konden we jullie appen of mailen en kregen we vaak binnen een uur al antwoord. Ook de samenwerking met de aannemer was prettig. We hadden veel vertrouwen in hem. De communicatie was goed, hij kwam zijn afspraken na en bereidde ons voor op de werkzaamheden die hij zou doen.

Het ontwerp heeft onze verwachtingen overtroffen. Het is heel mooi geworden. We hebben Kraal architecten en de aannemer Tom van Campenhout al bij verschillende mensen aanbevolen.

Wendy & Erik, april 2020

moderne minimalistische keuken

De kennismaking vonden we best spannend; het was de eerste keer dat we met een architect werkten. Na de eerste schetsfase lagen er een aantal plattegronden. Het was heel bijzonder dat Femke zulke nieuwe en verrassende ideeën had over onze woning.

In het begin dachten we dat het ontwerp iets van jullie was; iets artistieks, waar je bijna niet aan mag komen. Maar dat was helemaal niet zo. Jullie zeiden: we doen dit samen. Door in gesprek te gaan begrepen we het ontwerp van de architecten ook veel beter. Wij hebben een aantal eigen punten ingebracht, waardoor het ontwerp van ons allemaal is geworden. Het was leuk om zo samen tot iets heel moois te komen.

Jullie waren zeer zorgvuldig in de uitwerking van het ontwerp. Thomas (ter Keurs) is echt een pietje precies. Dat was fantastisch om te zien. Het was fijn dat iemand met verstand van zaken de offertes van de verschillende aannemers beoordeelde en kon aanwijzen waar de verschillen in zaten. We zijn heel tevreden over de aannemer Dirk Bos. Het was fijn dat jullie hem al kenden en daardoor wisten dat hij bij ons zou passen.

Tijdens de bouw waren er wat hobbels en werd er wat geschoven in de planning, maar dit scheelde uiteindelijk niet in de opleverdatum. Het is fijn hoe het bouwproces door Thomas werd begeleid; heel rustig en beheerst. Hij wist goed waar hij het over had en kende alle details uit zijn hoofd. Complimenten daarvoor.

Het was leuk om te zien dat jullie er zelf ook zo’n plezier in hadden. Boaz was echt aan het glunderen toen hij zag dat het precies was geworden zoals jullie het hadden ontworpen. Wij  zijn heel blij met het eindresultaat. Kraal architecten, een heel prettig bureau om mee samen te werken!

Paulien & Geo, Maarssen, april 2020

Vooraf hadden we een plan in ons hoofd voor onze bijgebouwen. Ik zat daar redelijk rigide in en stond niet zo open voor iets anders. Maar het ontwerp overtrof onze wensen. De indeling die we voor ogen hadden is grotendeels overeind gebleven, maar de buitenkant is veel mooier geworden. Dit hadden we zo niet kunnen bedenken. Het is verrassend leuk. De bijgebouwen sluiten heel erg aan bij ons huis en we zijn er nog steeds heel blij mee.

Ronald & Diana, Zeist, augustus 2019

De kennismaking met Thomas was heel overtuigend. Hij was erg enthousiast en wilde graag met ons werken. Het ontwerp vinden we verrassend. Het is een compleet beeld, waar jullie duidelijk over na hebben gedacht. Wij wilden een paar kleine aanpassingen zien in het ontwerp. Deze zijn door jullie goed opgepakt en verwerkt. Het resultaat ‘staat’ echt; het is supertof geworden. En het is populair, mensen die hier langslopen vertellen dat ze het heel mooi vinden.

 Maria & Marcel, Zeist, juni 2019

Bij de kennismaking kwamen Thomas en Femke bij ons thuis, om een indruk te krijgen van wie we zijn en hoe we wonen. Ze waren heel rustig en luisterden goed naar onze wensen, zodat ze een ontwerp konden maken dat bij ons past. Het is een spannend moment, als je het ontwerp voor het eerst ziet. De presentatie vond ik prachtig. Een mooi boek met tekeningen van de bestaande situatie en vervolgens het ontwerp en de plannen voor de uitbreiding. Het verraste me dat het ontwerp zo goed paste bij het karakter en de stijlkenmerken van het huis.

De aannemer die we zelf hadden benaderd, had een erg hoge offerte. Thomas stelde ons voor aan Van der Netten van Stigt. Die kwam met een keurige offerte. De uitvoerders op de bouw waren kundige mensen, die echt meedachten over de beste keuzes en indien nodig met ons en de architect overlegden. Het voelde als teamwork, er was een goede samenwerking tussen ons, de aannemer en de architect. Ik vond het een heel leuk proces.

 Anne-Therese, Driebergen, maart 2019

Jullie hebben heel goed werk gedaan. We hebben nu een huis waar je lekker in kunt leven. Mensen vinden het écht mooi. Thomas maakt een jonge en verfrissende indruk. Hij luistert goed naar wat je wilt. Met onze wensen in zijn hoofd, keek hij dwars door alle hokjes heen en zag het grote geheel. Het was voor ons verrassend dat er veel meer mogelijk was met het huis. We zijn heel blij met de stalen pui en het middensegment tussen de eetkamer en de tv-kamer. Tijdens de bouw moest ik een moeilijke beslissing nemen, met de voorman van de aannemer kwam ik er niet uit. Het was fijn dat ik jullie kon bellen om te overleggen en ad hoc mee te denken, zodat we daarna meteen weer door konden.

Titia, Zeist, januari 2019

Het ontwerp voor de uitbreiding van ons huis kwam stapsgewijs tot stand. Uiteindelijk lag er een plan waar we nog veel blijer mee zijn, dan met het idee dat we oorspronkelijk in ons hoofd hadden. We hebben veel meer ruimte gewonnen op deze manier. Het huis (bestaande bouw en uitbreiding) oogt nu ook echt als één geheel, alsof het nooit anders is geweest. We hadden aangegeven dat we graag een hoog niveau van afwerking wilden. We weten dat je voor die kwaliteit ook betaalt. Bij de uitwerking van de aanbestedingsstukken hebben jullie duidelijk op een rij gezet welke keuzes en kostenposten we tegen elkaar konden afwegen. We zijn ook blij met de uitvoerder, die het bouwproces begeleidde. Hij snapte goed wat we wilden en wat we mooi vinden. We zijn heel blij met het eindresultaat. Het huis is supermooi en helemaal zoals wij het graag wilden. We hebben jullie al aanbevolen bij goede vrienden.

Particuliere opdrachtgever, Blaricum, juli 2018

De kennismaking met Thomas was prettig. We hadden zelf bedacht dat we onze woning naar achteren wilden uitbreiden. Thomas kwam met het idee om naar de zijkant uit te bouwen. Dat was voor ons een eye-opener. We kregen een duidelijke en reële inschatting van de bouwkosten. Later maakten we kennis met Femke. Zij heeft uiteindelijk het ontwerp voor onze uitbouw getekend. Daarbij hebben we fijn met haar samengewerkt.

Tijdens het ontwerpproces kregen we veel ruimte om input te geven. We wilden een grotere uitbreiding en nog grotere ramen naar de tuin toe. Femke heeft haar tekeningen daarop aangepast. Het ontwerp werd zorgvuldig uitgewerkt. Als er keuzes gemaakt moesten worden, werden we daarin betrokken en goed geadviseerd. Het was leuk om te zien hoe alles vorm kreeg. We zijn heel blij met het resultaat!

Michel & Angelique, juni 2018

Lees ook het interview met Angelique over haar ervaringen voor, tijdens en na de verbouwing.

De kennismaking was veelbelovend, waardoor we Kraal architecten de vrije hand in het ontwerpproces durfden te geven. Juist om een ontwerp te krijgen dat wij zelf nooit hadden kunnen bedenken. Dit heeft geresulteerd in een verrassend ontwerp, iets waarvoor wij Kraal architecten dan ook absoluut aanbevelen.

Rixt, oktober 2017

Na een prettige kennismaking voelde de samenwerking meteen goed; de bekendheid van Kraal architecten in de regio Zeist en hun kennis op het gebied van vergunningen en welstand dragen hier zeker aan bij.

Het ontwerp en de materiaalkeuze hebben ons verbluft, het sloot direct aan op onze wensen. Wij zijn goed betrokken in het ontwerpproces, waarbij er genoeg ruimte werd geboden om te reageren. Mede doordat er in elke fase nieuwe tekeningen aan ons werden getoond, hadden wij dit inzicht en konden we onze mening laten gelden. Het architectenbureau heeft op alle mogelijke manieren getracht ons inzicht te verschaffen in het ontwerp.

De uitbreiding bestaande uit terugliggende volumes over meerdere bouwlagen, is uitgewerkt in duidelijke tekeningen, waarbij er zelfs een maquette is gemaakt.

De geleverde kwaliteit van Kraal architecten is zeer goed te noemen, het gehele proces van ontwerp en presentatiewijze tot aan oplevering is naar tevredenheid verlopen. Er was weinig meerwerk tijdens de bouwfase. Echter is het proces door langere droogtijden iets vertraagd. Niet alleen het ontwerp op papier is verbluffend, ook het eindresultaat is fantastisch! Of ik Kraal architecten zou aanbevelen? Jazeker!

Chris, april 2017

Door de goede klik was de keuze voor Kraal Architecten snel gemaakt. Het team heeft ons goed geadviseerd bij de uitwerking van onze wensen en ideeën. Vol enthousiasme gingen zij aan de slag. Het bureau heeft zich heel goed gehouden aan de planningen en de communicatie verliep perfect, mede door de transparantie die er geboden werd.

Ditzelfde geldt voor de aannemerselectie: wij zijn erg goed betrokken bij dit proces dat vlekkeloos verliep. Door de goede voorbereiding van Kraal Architecten was de keuze voor de aannemer sterk onderbouwd. Aannemer Van de Grift bleek echt goud waard door zijn scherpe blik op de details.

Het ontwerp heeft onze verwachtingen overtroffen. We zijn erg te spreken over de esthetisch mooie vlakverdeling. Het overstek en het zwevend plafond met de gordijnkoof zijn zeker van toegevoegde waarde. Deze elementen tonen aan hoe goed er over het ontwerp is nagedacht. Prachtige ideeën waar wij zonder de hulp van Kraal architecten niet op gekomen waren.

Daarnaast is het bouwproces qua planning  erg strak verlopen. Kraal Architecten krijgt hiervoor onze credits!

Joyce, september 2016

De kennismaking met Thomas was prettig. Wij hadden verwacht dat hij al veel ideeën zou benoemen, echter hij liet ons zoveel mogelijk praten om zoveel mogelijk gevoel bij onze wensen te krijgen. Het ontwerp dat gepresenteerd werd bleek helaas financieel onhaalbaar. Hoewel wij er aanvankelijk erg mee zaten, bleek de variatie op het ontwerp fantastisch én financieel haalbaar.

Bij onze selectie hebben wij de aannemer puur gekozen op het kostenaspect. Wij hebben een lang traject doorlopen om de kosten en de wensen op elkaar afgestemd te krijgen. Door intensief contact en veel te onderhandelen is dit gelukt. We zijn erg blij met de aannemer en de bouwbegeleiding is goed verlopen.

Daar komt bij dat er ons geval geen sprake van een normale casus was. Wegens mijn vele bezoeken aan het buitenland en de slechthorendheid van mijn vrouw was telefonisch contact erg lastig. Via mail en berichten heeft het team van Kraal Architecten adequaat gereageerd, waardoor wij ons erg betrokken voelden bij de voortgang van de bouw. Ik geef hiervoor mijn complimenten.

Het ontwerp is verrassend en van hoge kwaliteit en naar 100% tevredenheid uitgevoerd.

Jeroen, juni 2016

Het ontwerp van Kraal architecten sluit goed aan bij onze woonwensen. In onze karakteristieke woning uit 1890 wensten wij zoveel mogelijk lichtinval en ruimte.

Ik ben zelf aannemer. Voordat wij aan de samenwerking met Kraal architecten begonnen, ging ik er daarom vanuit dat het nooit zou lukken om een uitbreiding te realiseren die exact zou aansluiten bij de bouwstijl van ons huis.

Het moderne ontwerp van glas en hout heeft ons daarom weten te verrassen én te verbazen. De lichtinval en ruimtebeleving vinden wij grandioos. Mede doordat het ontwerp in essentie dienstdoet als één grote veranda, is het gelukt een uitbreiding te realiseren die mooi aansluit op onze bestaande woning: waarom heb ik dit niet eerder gedaan?

We werden goed betrokken in het ontwerpproces. De communicatie verliep uitstekend. Ik kon duidelijk aangeven wat ik wel, maar vooral ook niet wenste. Als aannemer heb ik Kraal architecten al bij meerdere mensen aanbevolen. Ik blijf dit in de toekomst graag doen!

Ron, mei 2016

De kennismaking met Kraal architecten was prima. We hadden een goed gesprek waarbij we vrij snel tot overeenstemming kwamen. De samenwerking met Thomas verliep goed en het ontwerp dat hij aandroeg overtrof onze verwachtingen. Voor de uitbreiding van onze woning heeft Kraal architecten een nieuwe hal, woonkeuken en bijkeuken weten te realiseren. We zijn goed geadviseerd bij het maken van de juiste keuzes. De kwaliteit van de uitbreiding is perfect. Wij zijn uitermate tevreden met het eindresultaat.

Marcel, mei 2016

Door zijn openheid en luisterend oor wekte Thomas bij ons direct veel vertrouwen. Toen wij aangaven dat we graag met milieuvriendelijke materialen wilden werken, kregen wij hierin zeer goed advies en konden de juiste keuzes worden gemaakt. Deze wens is in alle stappen van het ontwerpproces meegenomen. De duidelijke tekeningen en mooie presentaties gaven een goed beeld van het te realiseren ontwerp. Hierdoor kwamen wij niet voor verrassingen te staan. Ook waren wij erg tevreden over aannemer Blom die Thomas had aangedragen. Het gedegen werk toont aan dat we met echte vakmensen te maken hadden. De samenwerking met beide partijen was prettig. Thomas hield zich altijd aan zijn woord.

Marjolein, mei 2016

Gedurende de aankoop van onze woning hadden we ons al voorgenomen om deze grondig te laten verbouwen. Kraal architecten bleek uiteindelijk voor ons de juiste keuze. Thomas Kraal en zijn team werken vanuit een inspirerende visie en hebben ons heel wat werk en zorgen uit handen genomen, door zowel het ontwerp voor hun rekening te nemen als de realisatie te coördineren. De juiste keuze voor materialen en optimale inrichting van de woonruimtes hebben echt hun effect.

Gedurende het hele traject hebben wij zeer prettig samengewerkt met Kraal architecten en we zijn enorm trots op het eindresultaat.

 Casper, september 2015

uitbreiding vrijstaande woning hoogland kraal architecten

Kraal architecten heeft voor ons precies de aanbouw gerealiseerd die we voor ogen hadden. Eigenlijk hadden we nog niet zo heel voor ogen, tot we met Kraal architecten in gesprek gingen. We hadden wel ruwe ideeën over wat we wilden en wat we belangrijk vonden, maar Kraal architecten heeft er voor gezorgd dat die ideeën concreet werden.

In het begin van het traject was het even zoeken naar het juiste ontwerp, maar toen dat eenmaal op tafel lag, stond de aanbouw er binnen een half jaar. Het hele traject, van tekening tot oplevering, is erg soepel verlopen. We zijn nog steeds aangenaam verrast dat het ontwerp op papier zo mooi is vertaald naar stenen en hout, ofwel: onze nieuwe aanbouw.

We hebben de mensen van Kraal architecten ervaren als enthousiast, kritisch en meedenkend. We hebben geen seconde spijt gehad dat we hen hebben ingeschakeld!

Ed, november 2014

Onze woninguitbreiding kwam pas echt tot stand toen we Kraal architecten inschakelden. Zelf kwamen we nooit verder dan het idee dat we een uitbouw naar achter wilden, met als resultaat een lange pijpenla. We hadden al meestal het licht aan achter in de kamer en dat zou er niet beter op worden. Daarnaast waren er nog andere wensen. Geen idee waar we moesten beginnen. Eerst maar een architect om te kijken of het bouwkundig zou kunnen.

We hadden ons niet ingesteld op de creatieve oplossingen van Kraal architecten. Zij gaven inzichten en ideeën om met een paar extra ingrepen alle wensen te realiseren en er een compleet ander huis van te maken. Wat begon als “even kijken of het bouwkundig kan” ging via twee concept ontwerpen naar de definitieve tekening en resulteerde in een bouwbegeleiding om dit alles te realiseren. Het is een huis geworden dat aan de buitenkant de originele jaren dertig uitstraling heeft en van binnen een ruime, lichte moderne living is.

Naast de vindingrijkheid en creatieve ideeën waarmee ze de wensen van de opdrachtgever weten te vertalen, is het goede van Kraal architecten dat ze op de juiste momenten weet vast te houden aan de architectonische vondsten.  Hierdoor hebben zij hun toegevoegde waarde voor ons in dit traject meer dan eens bewezen.

Twijfel of je Kraal architecten in wilt schakelen? Doen! En laat je verrassen.

Marc & Arian, oktober 2013

Wij hadden al meer dan een jaar gedubd en geschetst hoe wij onze hoekwoning wilden gaan uitbreiden toen we met Kraal architecten in zee gingen. Hadden we dat maar eerder gedaan! Kraal architecten heeft onze rechttoe-rechtaan benedenverdieping getransformeerd en modern, licht en verrassend gemaakt. Het is hen gelukt om uit onze redelijk globale wensen precies datgene te destilleren wat we hebben wilden.

Ook het proces van aanbesteding en de bouwbegeleiding lagen in zijn handen waardoor de communicatie helder was en wij elk moment wisten waar we aan toe waren en welke beslissingen er van ons werden verwacht. De samenwerking gedurende het gehele traject, van eerste briefing tot en met de oplevering, was dan ook uitermate plezierig.

Dankzij de kwaliteit van het ontwerp van Thomas en zijn team hebben we tijdens de bouw geen enkele concessie hoeven te doen en is alles precies zo uitgevoerd als het op de tekening stond. Zelfs de aannemer was ervan onder de indruk.

Als we ooit weer gaan verbouwen is Kraal architecten er zeker bij.

Opdrachtgever, september 2013

Ons dochtertje Roos is meervoudig gehandicapt en hierdoor werden wij twee jaar geleden voor de keuze gesteld om, of te verhuizen naar een ruimere en deels gelijkvloerse woning, of onze bestaande eengezinshoekwoning gelijkvloers uit te breiden. Hoewel wij aanvankelijk wensten te verhuizen, noodzaakte de recessie op de woningmarkt en het groter worden van onze dochter ons destijds tot het nemen van een second best choice. Te weten: uitbreiden en aanpassen van onze bestaande en ietwat saaie woning.

Kraal architecten heeft onze tweede keus echter wonderbaarlijk omgetoverd tot onze eerste keuze, zelfs onze droomkeuze! Hij heeft ons met humor, warmte, creativiteit, vakkundigheid edoch ook een kritisch tegengeluid (ons eigen uitbouwplan heeft Thomas direct subtiel naar de prullenbak doorverwezen) geleid bij het ontwerpen en bouwen van een feitelijk geheel nieuwe aangepaste en prachtige woning. Waaronder het ondersteunen bij het aanvragen en doorlopen van diverse bouwprocedures, het verrichten van een heuse aanbestedingsprocedure en het leiden van het bouwproject. Kraal architecten was feitelijk het enige loket waartoe wij ons hoefden te wenden met alle bouwkundige vragen, eisen en wensen gedurende een heel jaar van ontwerpen, gunnen, bouwen en opleveren! Daarbij mag de prijs/kwaliteit verhouding van Kraal architecten niet onvermeld blijven.

Wij kunnen een ieder die ver-, uit-, of nieuwbouwplannen heeft enkel ‘dwingend’ adviseren om in ieder geval vooraf Kraal architecten vrijblijvend te consulteren. Maar wees gewaarschuwd: zodra u Kraal architecten laat meekijken en denken, wilt u nooit meer van hem af! Thomas, vooral ook namens onze lieve Roosje, bedankt voor jouw vakkundigheid, creativiteit, humor en aandacht. Jij bent werkelijk een geweldenaar en we missen je!

Robert & Meriam, mei 2013
www.vriendenvanroos.com

Rolstoelvriendelijke-woning-Zeist-Kraal-architecten-04

Kraal architecten heeft voor ons jaren ’30 huis in Zeist een schitterende aanbouw ontworpen, die past bij de stijl van het huis, een ‘kloppende’ eenheid maakt met een eerdere aanbouw en tegelijkertijd een lust voor het oog is. Het inlevingsvermogen van Thomas in het doel van deze ruimte, zijn talent om een huis ‘te lezen’ en tegelijkertijd zijn creatieve touch om er ‘net wat anders van te maken’ maakten de samenwerking erg plezierig en het resultaat verbluffend. Een aanrader dus!

Opdrachtgever, maart 2013

Bouwen met Kraal architecten was een genot! Ze hebben de nieuwbouw van onze woning van de eerste schets tot en met de laatste steen begeleid. Dat hebben ze met grote inzet en duidelijke visie gedaan. Ze wisten hun eigen uitgangspunten en onze wensen goed bijeen te brengen, waardoor we hen bijna blindelings konden vertrouwen ten aanzien van keuzes bij de bouw. Ze hebben goede adviezen gegeven tijdens de voorbereiding. We merkten dat de begeleiding van de bouw bij hen ook in goede handen was. Hierdoor hebben wij vooral kunnen genieten van de nieuwbouw van ons huis, zonder ons teveel zorgen te hoeven maken over de voortgang.

Opdrachtgever, januari 2013

Door te kiezen voor Kraal architecten hebben we nu een tuinkamer die onze verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. Het gemaakte ontwerp sluit qua indeling en qua uitstraling naadloos aan bij het huis. Door de gedurfde keuze voor een glazen corridor in combinatie met de glazenpui van 5 meter hoog is een fantastische lichte en moderne tuinkamer ontstaan. Een genot om in te leven!

Over het proces met zijn we zeer te spreken. Een no nonsens aanpak, met van te voren duidelijke afspraken over de vervolgstappen en op te leveren documenten.

Opdrachtgever, november 2012

Dit jaar heb ik voor het eerst met Kraal architecten gewerkt als architect voor onze woning in Woudenberg. Thomas heb ik leren kennen als een creatieve, deskundige architect met wie het plezierig werken is. Hij heeft onze woning een totale metamorfose laten ondergaan. De resultaten zijn geweldig. De prijs-kwaliteit verhouding is dik in orde. Ik kan hem iedereen aanbevelen!

Nico, oktober 2012

Afgelopen jaar heb ik je beter leren kennen en ben onder de indruk geraakt van je toewijding, enthousiasme, kennis, inlevingsvermogen, relativeringsvermogen en psychologische kennis om vrouwen te enthousiasmeren en over te halen…..vooral dit laatste is van wezenlijk belang voor het laten slagen van een verbouwing of plannen daartoe!
Dat ik tevreden ben hoef ik dan ook niet onder stoelen of banken te steken. Ik ben namelijk uitermate tevreden en enthousiast. Je hebt voor iemand die dacht alles zelf al te weten, een uitbouw ontworpen die in zijn geheel afweek van hetgeen op dat moment bedacht was! Schoorvoetend kwam je de betreffende avond (lees pluspunt!) binnen en enigszins verlegen presenteerde je je plan…… het viel als een puzzelstukje op zijn plaats! Kortom perfect!

Frans, september 2012

Kraal architecten  is een creatief architectenbureau van hedendaagse en tijdloze ontwerpen. Het was een uitstekende keuze om Kraal architecten de uitbreiding / verbouwing van onze woning toe te vertrouwen. Het proces om tot een, bij ons (budget) passend, ontwerp te komen was een interessant traject wat voor ons uiteindelijk tot een mooi resultaat heeft geleid. De ruimte die is gecreëerd is meer dan alleen de aangebouwde vierkante meters. We zijn verhuisd zonder van adres te veranderen.

Theo, augustus 2012

Kraal architecten heeft voor onze woning in Huis ter Heide een aanbouw aan de zijkant een aanbouw aan de achterkant ontworpen. Wij hebben hen leren kennen als een architectenbureau welke goed luistert naar de opdrachtgever. Met die informatie gaan zij vervolgens aan de slag en komen met diverse in schets uitgewerkte plannen. De plannen kenmerken zich door creativiteit, goed passend in de omgeving en zeer bruikbaar. In goed overleg komt dan een definitief ontwerp tot stand. Thomas is een plezierige vent om mee samen te werken. Hij komt zijn afspraken na en geeft value voor money.

Theo, juli 2012

Kraal architecten heeft een prima plan gemaakt voor onze woning in Amersfoort. Ze zijn erin geslaagd om authentieke details te bewaren en te benadrukken. Daarnaast heeft hebben ze een spectaculaire uitbouw ontworpen waar we erg blij mee zijn.

Frank, mei 2012