Auteur: Jeske Schepers

18 mei

Bouwblog: renovatie landhuis Bosch en Duin

Jeske Schepers / Nieuws Algemeen / / 0 Comments

Het project

Landhuis uit de jaren ’30

Dit landhuis staat in de bossen bij Bosch en Duin. Het huis is gebouwd tegen een heuvel en heeft vier ruime verdiepingen. Sinds de bouw in de jaren ’30 verandert de indeling een aantal keer. De nieuwe plattegronden bij elke verbouwing weerspiegelen de trends van die tijd. Met de huidige renovatie vindt de transitie plaats naar de moderne architectuur. Dat betekent meer openheid, verbindingen in de leefruimtes en vooral veel maatregelen die de duurzaamheid van het landhuis vergroten

Geschiedenis van het landhuis

1930: Bouwjaar landhuis
Het landhuis wordt gebouwd in 1930. Er is een dienstzone met een eigen toegangsdeur. In die zone bevinden zich de keuken, bijkeuken en een extra trap naar het slaapvertrek erboven en de opgang naar de zolder. De ruimtes in deze zone hebben lagere plafondhoogtes. Daaruit blijkt dat de ruimtes in de dienstzone ondergeschikt zijn aan de overige leefruimtes in het huis.

1938: Uitbreiding erker
In 1938 wordt de erker links naast de eetkamer uitgebreid tot een ronde erker met daarop een dakterras. Bovendien wordt de woonkamer iets vergroot, door een deel van de muur verder naar buiten (richting het terras) te plaatsen.

1970: Ruimere keuken
Rond 1970 wordt het pand opnieuw verbouwd. Vermoedelijk zijn er nieuwe bewoners en moet het huis worden aangepast aan de behoeften van deze tijd. Bij de verbouwing laat men de oude dienstzone voor wat het is. De woonkamer en eetkamer worden verbonden. Aangrenzend wordt een grote veranda aangelegd. In het souterrain maakt de garage plaats voor een studeerkamer. De zolder wordt voorzien van een extra slaapkamer met badkamer.

2020: Renovatie
Kraal architecten maakt het plan voor het moderniseren en verduurzamen van het landhuis, met behoud van de jaren ’30 elementen.

Nieuwe indeling

Bestaande constructie 
Bij het aanpassen van de indeling kijken we goed naar de oorspronkelijke draagconstructie. Deze vormt de basis voor het plan. We onderzoeken hoe we de gewenste indeling kunnen verkrijgen, met zo min mogelijk ingrijpende aanpassingen aan de constructie. De meeste aanpassingen betreffen de ruimtes op de begane grond. Op de overige verdiepingen blijft de indeling grotendeels ongewijzigd.

Ruime woonkamer
De muur tussen de woonkamer en de voormalige herenkamer wordt verwijderd. Zo ontstaat een ruime woonkamer, die doorloopt in de woonkeuken.

Haard
Tussen de eetkamer en de woonkamer wordt een haard geplaatst. Deze zorgt voor een visuele scheiding tussen de zithoek en de eettafel.

Woonkeuken
De nieuwe woonkeuken komt deels in de ronde erker. Het lange kookeiland is hierbij een verbindend element. Het linker uiteinde van het eiland biedt een heerlijke plek om (bijvoorbeeld) in de erker te kunnen ontbijten.

Hoofdentree
Op de plek van de oude keuken en dienstruimtes komen een werkkamer, bijkeuken, entree en garderobe. De hoofdentree wordt naar deze kant van het huis verplaatst.

Verduurzaming

Dak
De oude rieten kap wordt vervangen. Tussen de gordingen van de nieuwe rieten kap wordt hoogwaardige isolatie aangebracht.

Gevel
Aan de binnenkant van het huis worden overal voorzetwanden geplaatst. Deze wanden worden voorzien van hoogwaardige isolatie. In alle ramen zat enkel glas. Dat wordt vervangen door HR++ beglazing.

Elektra
De elektra installatie wordt volledig vernieuwd en voldoet weer aan de hedendaagse normen.

Ventilatie
Bij de verbouwing wordt een warmte-terug-win (WTW)-ventilatiesysteem geplaatst. De oude warme lucht wordt afgezogen. Deze lucht wordt gebruikt om de nieuwe (vers ingeblazen) lucht te verwarmen. Zo zorgt het ventilatiesysteem voor aanzienlijk minder warmteverlies in de woning en het behoud van een gezond binnenklimaat.

Lage temperatuur verwarming
De volledige woning zal op lage temperatuur verwarmd worden. In het souterrain, op de begane grond en in de sanitaire ruimtes gebeurt dit door middel van vloerverwarming. Alle overige verblijfsruimtes hebben lage temperatuur convectoren.

Interieur

Het proces

Asbest verwijderen
Juni 2019: Er heeft een asbestonderzoek plaatsgevonden. De kruipruimte en een aantal leidingen bevatten asbesthoudend materiaal. Voordat de renovatie kan starten, wordt eerst al het asbest uit de woning verwijderd.

Sloop gestart
Begin juli 2019: de woning is gesaneerd en vrijgegeven door het lab. Aannemer Dirk Bos start met de sloopwerkzaamheden. Door de sloop krijgen we meer zicht op de bestaande constructie en het verloop van de leidingen. Dit is belangrijke informatie voor Bas, onze technisch tekenaar. Hij verwerkt deze informatie in zijn tekeningen voor de aannemer en de installateurs.

Staalwerk
Begin juli 2019: Bas is op locatie om de constructie te bekijken. In de vloer van de eerste verdieping zit wat staalwerk dat niet zomaar verwijderd kan worden. In overleg met constructeur Martien van Leeuwen zoeken we de beste oplossing. We willen hoogteverschillen in het plafond van de begane grond zoveel mogelijk voorkomen, maar we willen ook geen onnodig ingewikkelde operaties uitvoeren.

Balk en broodjesvloer
Eind juli 2019: De balk en broodjesvloer op de begane grond wordt geplaatst.

Bouwvak
Eind augustus 2019: het meeste sloopwerk heeft voor en tijdens de bouwvak plaatsgevonden. Vanaf nu worden er vooral constructieve ingrepen gedaan. Half september zal de bouwsteiger worden geplaatst.

Constructie advies
Bij het slopen wordt duidelijk dat een dragende wand op de eerste verdieping extra belasting zal genereren op de nieuw bedachte staalconstructie in de verdiepingsvloer. Gelukkig kan de Martien op korte termijn een passend advies geven, zodat de aannemer het ingemeten staal op tijd kan bestellen.

In de steigers
Eind september 2019: Het huis staat nu volledig in de steigers.

Stalen constructie
In de verdiepingsvloer worden stalen balken aangebracht. Dit is nodig om de openheid in de nieuwe plattegrond te kunnen creëren.

Riet verwijderen
Er is gestart met het verwijderen van het riet. Volgende week zal de dak beplating worden aangebracht en aansluitend het nieuwe riet.

Houtworm
In de veranda en achter de zwarte houten gevelbekleding zit houtworm. Dirk onderzoekt in hoeverre het hout hierdoor is aangetast. Het constructiehout van de veranda moet in ieder geval vervangen worden.

Waterbestendig dakbeschot
Eind oktober 2019: Het waterbestendige dakbeschot wordt aangebracht.

Riet aanbrengen
Het nieuwe riet wordt aangebracht door rietdekker H. van Ginkel. Echte ambacht, een mooi gezicht!

Positie dakdoorvoeren
Bas bepaalt samen met installateur Matthijs de juiste positie van de doorvoeren voor de ontluchting en ventilatie in het rieten dak.

Isolatie binnenzijde
Ondertussen zijn de gevels aan de binnenzijde voorbereid. Dat betekent dat de isolatie aangebracht kan worden. Half november zullen de metal-stud voorzetwanden geplaatst worden.

Metal-stud voorzetwanden
Half november 2019: de metal-stud voorzetwanden worden geplaatst.

Dubbel glas
De nieuwe ramen met dubbel glas zijn geplaatst. De aluminium afstandhouders zijn nu nog in het zicht. Daar worden later de wienersprossen op aangebracht. Zo blijft de uitstraling van de originele ramen behouden.

Nieuwe trappen
Voor in het trappenhuis zijn twee nieuwe trappen uitgezocht. Bas onderzoekt welke hulpconstructies nodig zijn en hoe de trappen straks naar binnen gebracht kunnen worden.

Schilderwerk
Nog dit jaar zal de steiger worden afgebroken. De schilder zal, als het weer het toelaat, het schilderwerk van de dakkapellen nog meenemen.

Rieten kap gereed
Half januari 2020: De rieten kap is gereed en de steiger is inmiddels afgebroken.

Ontwerp hoofdentree
De voormalige dienstingang zal in de toekomst als hoofdentree gebruikt worden. Voor de opgang naar de nieuwe voordeur en de luifel erboven wordt een ontwerp gemaakt.

Inbouwverlichting
Begin februari 2020: Nadat de infrastructuur voor de ventilatie en de elektra is aangebracht, kan het plafond worden gesloten met gipsplaten. Voordat de gipsplaten worden bevestigd, worden de rachels op de juiste hoogte geplaatst en wordt alle inbouwverlichting gemonteerd.

Maatwerk inmeten
Half februari 2020: Binnen zijn de voorzetwanden klaar en gestuct. Als ook het stucwerk rondom het te plaatsen maatwerk af is, komt meubelmaker Rijksen langs om het maatwerk in te meten.

Vloerverwarming leggen
Eind februari 2020: op de begane grond worden flink wat meters vloerverwarming aangelegd.

Gipsplaten
Begin maart 2020: Het plafond op de begane grond is voorzien van inbouwverlichting en gipsplaten. Het plafond wordt momenteel gestukadoord.

Tegels zetten
De dekvloer is aangebracht. Monique, onze interieurontwerper, bespreekt het tegelplan en de aandachtspunten met de tegelzetter. Hij start met het tegelwerk in de badkamers.

Nieuwe trap
De nieuwe trap wordt gemaakt in de werkplaats van EeStairs. In de eerste helft van april zal de trap geplaatst worden. Spannend!

Plafonds gestuukt
Eind maart: De plafonds in de hal, keuken en woonkamer zijn gestuukt. Tussen de eethoek en de zithoek zit een uitsparing in het plafond. Hier wordt straks de haard geplaatst.

Lijnroosters
In het plafond zitten lijnroosters voor de ventilatie.

WTW balansventilatie
De warmte terugwinning (WTW) ventilatie units voorzien via de ventilatieroosters het hele huis van verse (voorverwarmde) lucht. Door middel van een extra koelmodule/luchtbevochtiger is het ook mogelijk om juist gekoelde lucht in huis te brengen. Zo kan de temperatuur in huis gelijk worden gehouden, onafhankelijk van de buitentemperatuur.

warmte terugwin units

Badkamertegels
Op de eerste verdieping is de badkamer betegeld met grote tegels van travertijn composiet.

Houten betimmering
Eind maart: op de zolderverdieping zijn de houten latten tegen het schuine dak getimmerd.

Souterrain
Half april: in het souterrain zijn maatwerk kastenwanden geplaatst. Ook de ronde bar staat op zijn plek.

Stalen wenteltrap plaatsen
De stalen wenteltrap arriveert op locatie. De trap wordt in vier delen door het raam in de zijgevel naar binnen getild en wordt ter plekke in elkaar gezet.

Entree
Eind april: De maatwerk garderobekast bij de entree is geplaatst.

Corona maatregelen
Begin mei: Ook op deze bouwplaats gelden maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Mensen moeten indien mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats reizen. Gelukkig is er hier voldoende plek om te parkeren.

Haard tussen eethoek en zithoek
De haard tussen de eethoek en de zithoek is geplaatst.

Badkamers
In de ‘eerste’ badkamer is de mengkraan voor het losstaande bad geplaatst.

In de tweede badkamer zijn het bad en de kranen geplaatst.

Afbouw
Eind mei worden de houten traptreden gemonteerd. Dan worden ook het tapijt en de ondervloer op de tweede verdieping gelegd. Bovendien worden de keuken, de binnendeuren en de rest van het maatwerk interieur geplaatst. Begin juni wordt er schoongemaakt. Dan volgt de raambekleding.

09 apr

Nieuwbouw levensloopbestendige villa

Deze levensloopbestendige villa bestaat voor een deel uit hoogbouw en voor een deel uit laagbouw. Zo kan optimaal gebruik worden gemaakt van de stand van de zon door de dag heen. De geschakelde ruimtes zijn op een transparante manier met elkaar verbonden. Door de manier waarop de villa is opgebouwd, ontstaat ook buiten een lichte, maar beschutte leefplek.

Architect: Thom Winters
Jaar: 2019
Programma: wonen
Bebouwd oppervlak: ca. 206 m²
BVO: ca. 306 m²
NVO: ca. 268 m²
Bruto inhoud: ca. 1100 m³

23 mrt

COVID-19 maatregelen

Werken vanuit huis

Om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, werken we in deze periode zoveel mogelijk vanuit huis.
We ontvangen geen bezoek op kantoor. Het is voor iedereen even wennen, maar inmiddels hebben we onze draai redelijk gevonden.

We streven ernaar dat altijd één van ons aanwezig is om post en leveringen in ontvangst te nemen.
Telefonisch en per mail zijn we gewoon bereikbaar. Neem dus gerust contact met ons op!

Team Kraal architecten


Foto: ook onze wekelijkse teamtime (of tea time) vindt voorlopig online plaats…

26 feb

Bouwblog: tuin en bijgebouwen Utrechtse Heuvelrug

Het project (fase 2: tuin en bijgebouwen)

De renovatie van de villa (eerste fase van het project) is inmiddels afgerond! Meer informatie over het project en de foto’s van het resultaat vind je in ons portfolio.

In de tweede fase wordt de tuin aangepakt. Er is een mooi plan gemaakt voor de bestrating, beplanting en de aanleg van een zwemvijver. Daarnaast hebben we twee bijgebouwen ontworpen.

Het eerste bijgebouw komt naast het woonhuis, met een ruime berging en een eigen plek voor de honden.

Het tweede bijgebouw, direct naast de zwemvijver, heeft een douche, een buitenkeuken en een overdekt terras.

Op het dak van het eerste bijgebouw, dat naast het huis ligt, worden zonnepanelen geplaatst.

Het proces

Tuin egaliseren
Mei 2019: De tuin is geëgaliseerd. Daarbij is al goed zichtbaar op welke plek de zwemvijver straks zal komen.

Fundering storten
Juli 2019: de fundering voor de bijgebouwen is gestort.

Werkvoorbereiding
September 2019: De bouwmaterialen voor de bijgebouwen worden voorbereid in de werkplaats. Op de balken en spanten die in het zicht komen, is een blinde bevestiging gemonteerd. Daarnaast is alvast een eerste laag beits aangebracht door de schilder.

Bouwmaterialen laden
September 2019: meerdere wagens en aanhangers met bouwmaterialen vertrekken richting de bouwplaats.

Bouwmaterialen lossen
September 2019: de bouwmaterialen arriveren op locatie. Ze worden gelost op de bouwplaats en afgedekt met dekkleden. De tuin is inmiddels voorzien van rijplaten.

Wanden, dakbalken en spanten
Oktober 2019: de prefab wanden, dakbalken en spanten van de bijgebouwen worden geplaatst. Hier voor het eerste bijgebouw:

En hier voor het tweede bijgebouw, naast de zwemvijver:

Blinde bevestiging
Oktober 2019: de spanten voor de overkapping van de bijgebouwen worden geplaatst. Hieraan worden de dakbalken blind bevestigd.

Buitenverlichting
Oktober 2019: De plaatsing van de stroompunten in het tweede bijgebouw komt nauw. Op deze manier vormen de drie hanglampen een mooie compositie en raken ze elkaar niet als het waait.

Dakbedekking
Oktober 2019: de dakbedekking is geplaatst. Binnenkort wordt de gevel van de bijgebouwen bekleed met horizontale zwarte houten latten. Tussen de zwarte latten komen ook een aantal grijze latten, als (abstracte) referentie naar de serre van het woonhuis.

Zonnepanelen
Oktober 2019: De zonnepanelen op het dak van het eerste bijgebouw zijn gemonteerd.

bijgebouw met zonnepanelen

dak bijgebouw met zonnepanelen

Zwarte en grijze latten
Half november 2019: Op het eerste bijgebouw is de bekleding van horizontale zwarte en grijze latten geplaatst.

Bella is blij
Februari 2020: hond Bella is blij met de upgrade van haar hok. Ze heeft een mooie plek gekregen in en om het eerste bijgebouw.

Zwemvijver met overdekt terras
Februari 2020: Naast de zwemvijver ligt het tweede bijgebouw met overdekt terras. In het bijgebouw wordt de laatste hand gelegd aan het sanitair.

Buitenkeuken
In april wordt de buitenkeuken geplaatst. De barbecue staat ook al klaar. Laat de lente maar komen!

25 feb

Bouwblog: uitbouw en keukenontwerp Maarssen

Het project

De bewoners van dit huis in Maarssen willen de begane grond uitbreiden, zodat er plek ontstaat voor een ruimere keuken en woonkamer.

foto van de achtergevel in de oude situatie

ontwerp voor de achtergevel

Uitbouw naar de zijkant
Door de woning naar de zijkant uit te bouwen, is er plek voor een grote eethoek. Een nieuw raam zorgt voor extra licht en zicht naar buiten.

Beschutte zithoek aan de achterzijde
Ook aan de achterzijde is de woning een stukje uitgebouwd, om daar een ruime en beschutte zithoek te creëren.

Bijkeuken in het midden van de woning
In het midden van de woning is plek gemaakt voor de bijkeuken, die dienst doet als wasruimte en berging.

links de plattegrond in de oude situatie en rechts een schets van de indeling in de nieuwe situatie

Keuken aan de voorkant
De keuken zit aan de voorkant van het huis. De keuken is open, maar wordt door een extra werkblad optisch gescheiden van de eethoek.

Speels effect
De keuken bestaat uit verschillende volumes die in elkaar overlopen. Het keukenblad is gemaakt van wit composiet. De bar en de schappen in de nis voor het koffiezetapparaat en in het open kastje boven het fornuis zijn van eikenhout. De lades en kastjes onder het aanrecht krijgen witte fronten. Het nisje onder de bar en de kast met inbouwapparatuur zijn gespoten in een mat groene kleur. Door het kleur- en materiaalgebruik ontstaat een speels effect.

Het proces

Matchende steen
12 september 2019: er is een steenmonster gevonden dat matcht met de stenen van het bestaande huis

Graafwerkzaamheden gestart
18 september 2019: de graafwerkzaamheden zijn gestart. Voor de bouw wordt de hele begane grondvloer verwijderd. Alleen de trap blijft behouden.

Fundering uitbouw
9 oktober 2019: de palen voor de fundering van de uitbouw zijn geslagen. Deze buispalen zitten zes meter diep in de grond. Hier bovenop worden de funderingsbalken gestort. Daarna kan de vloer worden gelegd.

Schuimbeton
16 oktober 2019: de vloer van schuimbeton wordt gestort in het bestaande gedeelte van het huis. Omdat dit heel bros is, moet het minimaal drie dagen drogen, voordat het belopen mag worden. Komende week wordt bovenop deze vloer een drukvloer gestort.

Plafondhoogte
In de nieuwe situatie komt de vloer 25 centimeter lager te liggen dan in de oude situatie. Dat is mogelijk omdat het huis een diepe kruipruimte had en de tuin iets lager lag dan de oude vloer. Door de vloer nu te verlagen ontstaat extra hoogte op de begane grond.

Meubelmaker
17 oktober 2019: Sanne gaat met de opdrachtgevers op bezoek bij meubelmaker Rijksen, om de laatste keuzes voor het maatwerk in de keuken te maken.

Balk en broodjesvloer
Eind oktober 2019: de balk en broodjesvloer in de uitbouw is gelegd.

balk en broodjesvloer

Staal geplaatst
De stalen balken in de achter- en zijgevel zijn geplaatst.

staal in de achtergevel

stalen balk in de zijgevel

Dragende wanden
Begin november 2019: binnen is men begonnen met het maken van de dragende wanden.

houtskeletbouw binnenwanden

Nieuw kozijn
Begin december 2019: het nieuwe kozijn in de voorgevel is geplaatst.

nieuw kozijn in de voorgevel

Staal luifel 
Begin december 2019: het staal voor de luifel van de uitbouw is geleverd. Aan het eind van de middag maakte onze opdrachtgever deze foto van de stalen constructie van de luifel tegen het licht van de ondergaande zon.

pallets met staal voor de luifel liggen voor het huis

silhouet van de stalen constructie van de luifel

Afbouw
28 januari 2020: de afbouw is begonnen. Binnen zijn alle wanden gestuukt.

Tegels geleverd
5 februari 2020: de tegels zijn geleverd. De tegelzetter gaat aan de slag in de keuken en in het toilet.

Toilet betegeld
11 februari 2020: het tegelwerk in het toilet is erg mooi geworden.

Maatwerk keuken
Het maatwerk in de keuken en het glas in de deuren naar de gang is geplaatst.

Vegetatiedak
Op de uitbouw ligt een vegetatiedak.

Nis betegeld
18 februari 2020: De nis in de keuken is betegeld en het aanrechtblad is geplaatst.

Houten vloer
De nieuwe houten visgraatvloer wordt gelegd. Het hout heeft een mooie warme kleur.

Stalen luifel
In deze stalen luifel worden later houten lamellen geplaatst, die dienst doen als zonwering.

Bouwbegeleiding
Samen met de opdrachtgever lopen we een ronde over de bouw. Opvallende punten worden besproken.