Categorie: Nieuws Particulier

14 jun

Bouwblog: uitbreiding patiowoning Utrecht

Het project

Voor een patiowoning in het centrum van Utrecht maakten we het plan voor de uitbreiding van de begane grond. De uitbreiding biedt plek aan een ouderslaapkamer, die verbonden is met de patio en de woonkamer.

plattegrond oude situatie begane grond patiowoning

plattegrond nieuwe situatie begane grond patiowoning

Oude situatie versus nieuwe situatie
In de oude situatie bevindt de ouderslaapkamer zich op de eerste verdieping. Berging, woonkamer en woonkeuken liggen in een L-vorm rond de patio. In de nieuwe situatie is een stukje van de patio opgeofferd om op de begane grond een ouderslaapkamer te realiseren. De slaapkamer, berging, woonkamer en woonkeuken liggen nu in een U-vorm rond de patio. In het ontwerp is zoveel mogelijk ruimte gespaard om de fietsenberging en sportruimte te kunnen behouden.

ontwerp uitbreiding patiowoning

ontwerp uitbreiding patiowoning

Uitbreiding met slaapkamer, douche en wastafel
Een maatwerk kast in de slaapkamer biedt voldoende opbergruimte. Daarnaast is er plaats voor een douche en een wastafel. De grote glazen schuifdeur zorgt voor daglicht en een goed zicht op de tuin.

Het proces

Juli 2019

nieuwe glazen pui en plafond gezien vanuit de slaapkamer

zicht vanuit de woonkamer op de uitbreiding

Metselwerk in drie kleuren
Half juni 2019: de metselaar maakt een start met het metselwerk van de buitenmuur. Het is een beetje puzzelen, want er zijn drie verschillende kleuren baksteen. Die kleuren moeten mooi over de muur verdeeld worden.

onderste lagen metselwerk in verschillende kleuren baksteen

metselaar metselt een muurtje met bakstenen in drie verschillende kleuren

Stalen pui plaatsen
Begin juni 2019: met behulp van een hondje en een hijskraan wordt de pui (inclusief glas!) door het smalle steegje gemanoeuvreerd. Vanaf daar wordt hij over de muur, in de tuin getakeld.

stalen pui aan hijskraan bij ingang van steegje

stalen pui wordt aan hijskraan over het dak getild

stalen pui hangt bijna op zijn plek

Stenen en verf kiezen
Eind mei 2019: de architect komt langs, ‘gewapend’ met steenmonsters en kleurenwaaiers, om de stenen en de kleur van de kozijnen te bepalen.

steenmonsters en kleurenwaaier ter vergelijking naast de bestaande muur

Bouw gestart!
Half mei 2019: Aannemer Dirk Bos is gestart met de bouw. Inmiddels is de vloer voor de uitbreiding gestort.

17 mei

Ontwerp: interieur 2-onder-1-kap woning Zeist

In 2015 maakten we het ontwerp voor de nieuwe indeling en het interieur van de begane grond van deze 2-onder-1-kap woning in Zeist. Dat deel van het project werd in 2017 opgeleverd. Binnenkort starten de werkzaamheden aan het interieur op de eerste verdieping. Ook hiervoor hebben we het ontwerp gemaakt.

Het project

Het interieurontwerp voor de eerste verdieping zorgt voor eenheid in het huis. Het biedt een prettige, warme sfeer en veel mooie en praktische oplossingen.

interieurontwerp eerste verdieping

Mix van materialen
Op de begane grond worden harde, robuuste materialen zoals staal en beton gecombineerd met warme, zachte materialen zoals katoen, wol en hout. Deze mix van materialen vormt ook de basis voor het interieur op de verdieping. Zo ontstaat een eenheid met de rest van het huis. Door de kleur- en materiaalkeuzes krijgen de ruimtes een lichte, natuurlijke uitstraling.

collage van kleuren en materialen in het interieur

Raambekleding
Als raambekleding op de slaapkamer is gekozen voor gordijnen van het plafond tot aan de vloer. Deze kunnen overdag in één hoek worden opengeslagen. Zo ontstaat een architectonisch vlak dat gezien mag worden.

Geborgenheid
De toepassing van warme materialen en zachte stoffen zorgt voor een gevoel van geborgenheid in de slaapkamer. Dit wordt versterkt door het zitje in de nis naast de garderobekasten.

ontwerp praktische wandkast

Kleding drogen
De fronten van de buitenste kastdeuren zijn geperforeerd. Door de openingen is er voldoende ventilatie om kleding uit het zicht te drogen te hangen.

Verborgen strijkplank
Naast het raam zit in het wandmeubel een strijkplank verborgen. Deze kan worden uitgeklapt, zodat je tijdens het strijken een mooi uit uitzicht hebt.

Werkruimte en opbergruimte
Tegenover het wandmeubel komt een hangend werkblad van massief eikenhout. Omdat dit blad lang en ondiep is, biedt het veel werkruimte. Dichte bovenkasten zorgen voor voldoende opbergruimte uit het zicht.

06 mei

Bouwblog: uitbreiding en interieurontwerp gezinswoning Naarden

We zijn trots op het ontwerp voor deze verbouwing in Naarden. Zowel de buitenkant als het interieur van deze woning krijgen een frisse uitstraling. Lees hieronder meer over het ontwerp en de laatste updates over de bouw.

Het project

Ruimte creëren
Het hoofddoel van de verbouwing is het verruimen van de woning, voor een gezin met twee opgroeiende kinderen. In de woonkamer wordt ruimte gecreëerd om televisie te kijken, te spelen en te werken. Er komt een lichte, ruime keuken met veel zicht op de tuin. Tussen de woonkamer en de keuken worden een gashaard en open kast geplaatst.

Extra kamers met veel lichtinval
Boven zal één van de slaapkamers worden omgebouwd tot werkkamer. Op de eerste verdieping komen een extra slaapkamer en badkamer. Het dak zal worden opgehoogd. Op zolder wordt een fijne leefruimte gemaakt, waar van twee kanten via dakkapellen veel licht naar binnen komt.

Het proces

Nieuwe keuken
Mei 2019: De nieuwe keuken is geplaatst.

donkerblauw keukeneiland met wit blad

Haard plaatsen
Half april 2019: Vandaag wordt de haard tussen de keuken en het zitgedeelte geplaatst.

haard plaatsen

ruimtes in uitbouw begane grond

Ruimtes begane grond
Begin april 2019: De ruimtes op de begane grond beginnen nu echt mooi vorm te krijgen. Ondertussen worden de planken van accoya behandeld.

verbouwing en uitbreiding begane grond

rond raam in muur van uitbreiding

accoya planken

Ombouw haardmeubel
Eind maart 2019: De ombouw en de aansluitingen voor het haardmeubel zijn af. In april zal de haard worden geplaatst.

binnenkant uitbouw tijdens bouw

haardmeubel tijdens bouw

Badkamer en zolder
Half maart 2019: Het bad is geplaatst. De ruimte op zolder is gestuukt en oogt nu lekker licht.

badkamer met bad tijdens verbouwing

zolder met dakkapellen tijdens verbouwing

Dekvloer storten
Begin maart 2019: de vloerverwarming is gelegd. Nu kan de dekvloer van zandcement gestort worden. Vanuit de tuin is de uiteindelijke vorm van de uitbouw steeds beter zichtbaar.

vloerverwarming

uitbouw in wording

Rollaag
Februari 2019: rondom het ronde raam in de uitbouw is een rollaag gemetseld. Dit heeft technische voordelen en het ziet er mooi uit.

metselwerk rond raam

uitbouw met rond raam

Rond raam
Januari 2019: in de uitbouw komt straks een rond raam.

opening voor rond raam

Gevel voegen
December 2018: het metselwerk van de gevel is af en kan gevoegd worden.

gevel met rode bakstenen

Dak ophogen
November 2018: het dak is opgehoogd en geïsoleerd. De dakkapellen zijn wind- en waterdicht.

dakkapel wind- en waterdicht

Hergebruik dakramen
Oktober 2018: het oude dak is gesloopt. Daarbij zijn de dakramen apart gehouden. Die worden hergebruikt en komen straks terug in het nieuwe dak.

dakconstructie tijdens de bouw

Stenen uitzoeken
September 2018: enkele steenmonsters worden vergeleken om te zien welke stenen het beste aansluiten op de stenen van het oudere gedeelte van het huis.

bakstenen uitkiezen

Sloopwerk gestart
Augustus 2018: de sloopwerkzaamheden zijn gestart.

sloopwerk gezinswoning

sloopwerk gestart

11 dec

Bouwblog: transformatie karakteristiek pand in Bilthoven

Kraal architecten maakte het ontwerp voor de transformatie en uitbreiding van dit karakteristieke pand in Bilthoven.

Het project

Meer licht op de begane grond
Door de donkere woonkeuken en de indeling met verschillende zithoeken werd de ruimte niet optimaal benut. De bewoners wilden een uitbouw in de vorm van een serre en meer licht op de begane grond.

ontwerp karakteristiek pand kraal architecten

foto oude situatie

Duurzame renovatie
De glazen bouwstenen in het trappenhuis zagen er bijzonder uit, maar ze waren thermisch een uitdaging. In het nieuwe ontwerp is daarom rond glas toegepast. Een aantal onderdelen, zoals de traptreden, waren hard aan vernieuwing toe. Deze zijn duurzaam gerenoveerd.

Zonnige kant 
De zijkant van het huis wordt nu beter benut. De voordeur en werkkamer liggen na de verbouwing aan de zonnige kant van het huis.

ontwerp karakteristiek pand kraal architecten

foto oude situatie

Tuin en buitenkant
Grote bomen in de tuin maakten de beleving in en om het huis erg donker. Daarom werd in het plan ook de tuin aangepakt. De buitenkant van het huis kreeg een nieuwe, frisse uitstraling.

Het proces

Sneak preview
December 2018: Het bouwkundige deel van het project wordt dit jaar afgerond. In het nieuwe jaar worden ook in het interieur de puntjes op de ‘i’ gezet. Hier is alvast een sneak preview van het resultaat.

sneak preview verbouwing

Accoya gevelbekleding
Oktober 2018: Binnen is het plafond af. Buiten wordt geschilderd en wordt de gevelbekleding van Accoya hout aangebracht.

gevelbekleding accoyahout

Kozijnen woonkamer vervangen
Begin september 2018: de kozijnen in de woonkamer zijn vervangen. Met behulp van een steiger worden de plafondspots geplaatst.

nieuwe raamkozijnen woonkamer

plafondspots plaatsen

Rond glas geplaatst
Eind augustus 2018: het ronde glas in het trappenhuis is op zijn plek gezet! Binnen wordt de wandbekleding in de uitbouw aangebracht.

rond raam trappenhuis

wandbekleding uitbouw

Grote ramen boven uitbouw
Begin augustus 2018: ook hier zijn de grote ramen geplaatst.

grote ramen gevel

Lichtstraat uitbouw geplaatst
Juli 2018: het glas in de lichtstraat en in het grote kozijn van de uitbouw is geplaatst.

lichtstraat uitbouw

groot raam uitbouw

Glazen bouwstenen verwijderd
Juni 2018: de uitbouw krijgt steeds meer vorm. De glazen bouwstenen van het trappenhuis zijn allemaal verwijderd. Nu is het wachten op het ronde glas, dat uit Frankrijk moet komen.

Stalen draagconstructie
Eind mei 2018: een technische uitdaging om de glasblokken weg te hakken en een stalen draagconstructie te plaatsen!

glazen bouwstenen verwijderen

stalen draagconstructie

Piepschuim combinatievloer
April/mei 2018: de piepschuim combinatievloer voor de uitbouw is geplaatst. Daarna wordt het houten skelet voor de wand gebouwd.

piepschuim combinatievloer

houten skelet uitbouw

Meterkast verplaatsen
April 2018: bij de start van de bouw moet eerst de meterkast verplaatst worden, omdat die op de plek staat waar de uitbouw moet komen.

voorbereidingen uitbouw

voorbereidingen uirbouw

15 nov

Bouwblog: renovatie bijgebouwen en veranda Zeist

Update: dit project is inmiddels opgeleverd! Bekijk de foto’s in ons portfolio.

Locatie: Kerckebosch, Zeist
Jaar: 2016
Opdrachtgever: particulier
Status: Uitvoering

Programma: bijgebouw / veranda
Oppervlakte: ongewijzigd
Inhoud: ongewijzigd
Werkzaamheden: ontwerp & technische uitwerking

Opgave
De opdrachtgever heeft bij hun woning een tweetal gedateerde bijgebouwen. Zij willen deze bijgebouwen laten renoveren en een nieuwe functie geven, zodat ze weer jaren mee kunnen en ze de gebouwen ook gaan gebruiken. Een van de gebouwen zal dienst doen als garage / berging en het andere bijgebouw, achter in de tuin krijgt een multifunctionele functie en veranda.

Oplossing
Het plan zorgt met minimale ingrepen voor maximaal resultaat. Constructief konden we de gebouwen volledig hergebruiken, alleen de schillen (het dak en de gevels) zullen in het plan vernieuwd worden. Hiermee kunnen we ook een meer eigentijdse uitstraling creëren, die wel nog steeds passend is bij de bestaande woning. Daarnaast hebben we de ruimte van het bijgebouw achter in de tuin, ingedeeld in verschillende ruimtes, om zo het programma van de opdrachtgever hier slim in te passen.

Impressie
Renovatie bijgebouwen - Kraal architecten BV - DO_01
Zicht op de gerenoveerde bijgebouwen vanuit de woning.

Renovatie bijgebouwen - Kraal architecten BV - DO_02
Links het bijgebouw achter in de tuin, rechts met dezelfde houtaccenten het gerenoveerde bijgebouw bij de woning.

Renovatie bijgebouwen - Kraal architecten BV - BS_01

 

13 nov

Bouwblog: verbouwing en uitbreiding woning Utrecht

Hieronder staan de foto’s van het bouwproces, maar dit project is inmiddels opgeleverd!  Lees meer en bekijk foto’s van het resultaat in ons portfolio.

Het proces


De aannemer is gestart met het boren van de stalen buispalen en het maken van de funderingsstroken.


Nadat de fundering en nieuwe vloer gereed waren is begonnen met het opgaande werk. De kozijnen zijn gesteld en de wanden worden gezet.


Inmiddels is de metselaar bezig met het nieuwe metselwerk, wat goed aansluit bij het bestaande metselwerk.

05 jun

Renovatie en verbouwing gezinswoning in Cothen

Toen onze opdrachtgevers overwogen om in zijn ouderlijk huis te gaan wonen, vroegen ze ons om de woning te renoveren en verduurzamen.

Ze willen het huis een moderne uitstraling geven, waarbij de tuin bij de woning wordt betrokken en er meer licht naar binnen komt. In het interieur willen zij strakkere lijnen, zodat het meer van deze tijd wordt. De voordeur zit op dit moment wat verstopt aan de zijkant van het huis. Deze moet voor onbekenden straks makkelijk te vinden zijn. Bovendien willen de opdrachtgevers graag een duurzaam en onderhoudsarm huis.

In het nieuwe ontwerp krijgt het huis wit gestucte buitenmuren en een fris, licht interieur. Vanuit de woonkeuken en zithoek is er breed zicht op het terras en de tuin. Een dakkapel wordt vervangen door een mooie, nieuwe versie met grotere ramen. Speciaal voor de entree is een kleine uitbouw ontworpen, die goed zichtbaar is vanaf de straat en de nieuwe oprit.

Ook voldoet het huis straks weer aan de huidige eisen voor duurzaamheid en comfort. Op de begane grond komt lage temperatuur vloerverwarming. In de originele bouw was geen rekening gehouden met ventilatie. Bij de renovatie wordt het hele huis mechanisch geventileerd. Buiten worden aluminium kozijnen geplaatst, die weinig onderhoud vragen. In de bijkeuken is ruimte vrijgehouden om in de toekomst een warmtepomp te plaatsen.