Het project
In samenwerking met De Ontwikkelcombinatie ontwerpt Kraal architecten de herontwikkeling van deze bijzondere locatie in Driebergen. Twee monumentale panden worden getransformeerd. Daarnaast worden er nieuwe woningen gerealiseerd: een villa en drie herenhuizen.
Oude situatie
Op het oude ‘Hoekterrein’ in Driebergen staat een grote monumentale schuur, die vroeger dienst deed als veestal en wagenschuur. Deze is opgeknapt en is in gebruik als cultureel centrum. Rondom de wagenschuur staan een voormalige directeurswoning, een kleine, vervallen drukkerij en een monumentale villa. De drukkerij is net als de villa en de oude wagenschuur een gemeentelijk monument.
Drukkerij
De drukkerij bestaat uit twee bouwdelen. Het achterste bouwdeel van de drukkerij dateert uit 1905. Dit gedeelte heeft een (vergane) gietijzeren goot en een zadeldak. Het voorste bouwdeel is gebouwd in 1933 en heeft een mansardedak. In dit deel zit een daklicht van gietijzer. In de gevel zit een stolpvenster met tweeruitsramen en daarboven een rondboogvenster met draairamen. Beide bouwdelen hebben rechte staafankers en gesmoorde Hollandse dakpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd.
Monumentale villa
De monumentale villa is gebouwd in 1937. Het grote schilddak maakt een lichte knik richting de voet. Het dak is voorzien van gesmoorde Romaanse dakpannen en heeft een breed overstek. De villa heeft drie dakkapellen met vierruitsvensters. Door één van deze dakkapellen steekt de verbrede schoorsteen. Bijzondere kenmerken zijn de twee ronde stalen vensters met een kruisroede en glas-in-loodramen. Van één hoek van de villa is een stompe hoek gemaakt op het moment dat die als winkel gebruikt werd.
Ontwerp
Het plan voor de herontwikkeling van de locatie omvat:
- De nieuwbouw van een villa
- De nieuwbouw van drie herenhuizen onder één kap
- De transformatie en uitbreiding van de drukkerij tot een unieke monumentale woning
- De transformatie van de monumentale villa (nu in gebruik als bedrijfspand) tot vijf appartementen
Monumentale panden
Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is om de monumentale panden weer tot hun recht te laten komen. Dat betekent onder andere dat we veel ruimte laten rondom de centraal gelegen Wagenschuur. Op die manier blijft de Wagenschuur behouden als ‘landmark’ en blijft de zichtlijn vanaf de Engweg intact. De voorgevel van de 3-onder-1-kapper met herenhuizen is bewust iets teruggeplaatst ten opzichte van de weg. Zo neemt dit pand een minder prominente plek in tussen de monumentale villa en drukkerij.
1. Nieuwbouw villa
Vormentaal
De nieuwe villa heeft drie woonlagen en een steile kap. In de vormentaal doet de villa mee met de naastgelegen Wagenschuur. Het is ontworpen als een monolithisch, stoer blok. De luiken en de hijsbalk in de voorgevel zijn een verwijzing naar de historische kenmerken van de naastgelegen wagenschuur.
Detaillering
De villa krijgt een wit gestucte gevel met een grijze plint. In de gevel komen grijze houten kozijnen met aluminium waterslagen. De villa krijgt een minimalistische zinken daklijst met een verholen goot. Het dak wordt voorzien van dakbedekking met roeven. Tussen de roeven, vlak onder de nok van het dak, worden zonnepanelen geplaatst.
2. Nieuwbouw drie herenhuizen
3-onder-1-kap
Op de plek van de oude directeurswoning komen 3-onder-1-kap herenhuizen. Deze sluiten aan bij de karakteristieke bebouwing van het oude dorpslint. De herenhuizen hebben subtiele ornamenten. De verspringing in de voorgevel zorgt ervoor dat het volume minder massief oogt en de naastgelegen monumentale panden beter tot hun recht komen. Door de erkers ontstaat een dynamisch straatbeeld. Achter het steile tussendak ligt een plat dak met ruimte voor zonnepanelen, die niet zichtbaar zijn vanaf de straat.
3. Transformatie drukkerij
De vervallen drukkerij krijgt een modern, duidelijk uit 2020 afkomstig, derde volume. Zo ontstaat een unieke gelijkvloerse woning.
4. Transformatie monumentale villa
De villa wordt gerenoveerd en verbouwd om plaats te bieden aan vijf appartementen. Daarbij wordt de gemuteerde hoek van het pand in oude ere hersteld.
Het proces
Voorbereiding
Tender
December 2019: Wander van De Ontwikkelcombinatie vraagt ons of we mee willen doen aan de tender van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Plannen
Begin januari 2020: In ons nieuwe kantoor bespreken we met Wander waar het plan aan moet voldoen.
Gewonnen!
Begin februari 2020: We dienen ons plan in en presenteren het bij de gemeente. Een paar dagen na de presentatie horen we dat we de tender hebben gewonnen!
Plan verder uitwerken
Maart tot en met juli 2020: We werken het ontwerp voor de vier panden verder uit. We doen uitgebreider onderzoek naar de monumenten en overleggen met de monumentencommissie en stedenbouwkundigen. De verkaveling wordt langzaam definitief. We benaderen alvast een aantal partijen die straks bij de bouw betrokken kunnen worden.
Welstand
Begin september 2020: De welstandscommissie is akkoord met het ontwerp voor de renovatie van de monumentale villa en drukkerij. Ook het ontwerp voor de nieuwbouw (villa en herenhuizen) is akkoord. Het Algemeen Dagblad plaatst een mooi artikel over het project. Binnenkort gaan de nieuwbouw villa en de herenhuizen in de verkoop.
Bouw
Nieuwbouw
April 2022: Bouwonderneming Karbouw is al een flink eind op weg met de nieuwbouw van de vrijstaande villa en de drie herenhuizen onder één kap.
Transformatie monumentale panden
Inmiddels is Bouwbedrijf vdTol ook gestart met de transformatie van de twee monumentale panden; de appartementen in het Hoekpand en de vrijstaande woning in de voormalige drukkerij.