Bouwblog: Moderne uitbouw jaren ’30 woning | Zeist

Jeske Schepers / Nieuws Algemeen / / Like this

Het project

De bewoners van deze jaren ’30 woning in Zeist zijn toe aan een uitbouw en willen het huis verder verduurzamen. Ze willen graag een strakke en moderne uitbouw met veel glas. Kraal architecten ontwerpt de uitbouw en de nieuwe indeling van de begane grond.

Oude situatie

Aan de achterkant van het huis zit een gesloten keuken, die alleen bereikbaar is via de koude hal. De eettafel staat aan de (zonnige) voorkant van het huis.

Ontwerp

De woning wordt naar de achter- en zijkant uitgebouwd. De oude schuur en de aangebouwde keuken worden gesloopt en vervangen.

De uitbouw heeft een modernere stijl dan de rest van het huis. De pui bestaat voor een groot deel uit glas, zodat je vanuit de keuken en eetkamer goed zicht hebt op de tuin.

De muur tussen de keuken en woonkamer wordt doorgebroken om een ruime woonkeuken te creëren. Achter de keuken komt een bijkeuken met ruimte voor wasmachine, droger, strijken, een kapstok en de opslag van sportspullen en regenkleding. De bijkeuken is vanaf de voorkant van het huis bereikbaar via een fietsenberging met ruimte voor vijf fietsen. Achter de bijkeuken komt een schuurtje met plek voor tuinmeubilair en -gereedschap.

Verduurzaming
In het plan is ruimte voor de toepassing van 14 nieuwe zonnepanelen. De houten vloer op de begane grond wordt vervangen door een nieuwe, goed geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. Er wordt alvast ruimte gemaakt voor een warmtepomp.

Begane grond
Op de begane grond wordt de open haard in de woonkamer vernieuwd. Voor alle gezinsleden komen er prettige plekken om te zitten. 

Loop- en zichtlijnen
De nieuwe indeling zorgt voor fijne loop- en zichtlijnen.

Het proces

Start bouw
Begin september 2020: Het team van aannemer Tom van Campenhout start met de bouw.

Uitvoering in volle gang
Half september 2020: De uitvoering is inmiddels in volle gang. Deze week wordt het grote sloopwerk afgerond en wordt het grondwerk gedaan.