Bouwblog: renovatie landhuis Bosch en Duin

Jeske Schepers / Nieuws Algemeen / / Like this

Het project

Landhuis uit de jaren ’30

Dit landhuis staat in de bossen bij Bosch en Duin. Het huis is gebouwd tegen een heuvel en heeft vier ruime verdiepingen. Sinds de bouw in de jaren ’30 verandert de indeling een aantal keer. De nieuwe plattegronden bij elke verbouwing weerspiegelen de trends van die tijd. Met de huidige renovatie vindt de transitie plaats naar de moderne architectuur. Dat betekent meer openheid, verbindingen in de leefruimtes en vooral veel maatregelen die de duurzaamheid van het landhuis vergroten

Geschiedenis van het landhuis

1930: Bouwjaar landhuis
Het landhuis wordt gebouwd in 1930. Er is een dienstzone met een eigen toegangsdeur. In die zone bevinden zich de keuken, bijkeuken en een extra trap naar het slaapvertrek erboven en de opgang naar de zolder. De ruimtes in deze zone hebben lagere plafondhoogtes. Daaruit blijkt dat de ruimtes in de dienstzone ondergeschikt zijn aan de overige leefruimtes in het huis.

1938: Uitbreiding erker
In 1938 wordt de erker links naast de eetkamer uitgebreid tot een ronde erker met daarop een dakterras. Bovendien wordt de woonkamer iets vergroot, door een deel van de muur verder naar buiten (richting het terras) te plaatsen.

1970: Ruimere keuken
Rond 1970 wordt het pand opnieuw verbouwd. Vermoedelijk zijn er nieuwe bewoners en moet het huis worden aangepast aan de behoeften van deze tijd. Bij de verbouwing laat men de oude dienstzone voor wat het is. De woonkamer en eetkamer worden verbonden. Aangrenzend wordt een grote veranda aangelegd. In het souterrain maakt de garage plaats voor een studeerkamer. De zolder wordt voorzien van een extra slaapkamer met badkamer.

2020: Renovatie
Kraal architecten maakt het plan voor het moderniseren en verduurzamen van het landhuis, met behoud van de jaren ’30 elementen.

Nieuwe indeling

Bestaande constructie 
Bij het aanpassen van de indeling kijken we goed naar de oorspronkelijke draagconstructie. Deze vormt de basis voor het plan. We onderzoeken hoe we de gewenste indeling kunnen verkrijgen, met zo min mogelijk ingrijpende aanpassingen aan de constructie. De meeste aanpassingen betreffen de ruimtes op de begane grond. Op de overige verdiepingen blijft de indeling grotendeels ongewijzigd.

Ruime woonkamer
De muur tussen de woonkamer en de voormalige herenkamer wordt verwijderd. Zo ontstaat een ruime woonkamer, die doorloopt in de woonkeuken.

Haard
Tussen de eetkamer en de woonkamer wordt een haard geplaatst. Deze zorgt voor een visuele scheiding tussen de zithoek en de eettafel.

Woonkeuken
De nieuwe woonkeuken komt deels in de ronde erker. Het lange kookeiland is hierbij een verbindend element. Het linker uiteinde van het eiland biedt een heerlijke plek om (bijvoorbeeld) in de erker te kunnen ontbijten.

Hoofdentree
Op de plek van de oude keuken en dienstruimtes komen een werkkamer, bijkeuken, entree en garderobe. De hoofdentree wordt naar deze kant van het huis verplaatst.

Verduurzaming

Dak
De oude rieten kap wordt vervangen. Tussen de gordingen van de nieuwe rieten kap wordt hoogwaardige isolatie aangebracht.

Gevel
Aan de binnenkant van het huis worden overal voorzetwanden geplaatst. Deze wanden worden voorzien van hoogwaardige isolatie. In alle ramen zat enkel glas. Dat wordt vervangen door HR++ beglazing.

Elektra
De elektra installatie wordt volledig vernieuwd en voldoet weer aan de hedendaagse normen.

Ventilatie
Bij de verbouwing wordt een warmte-terug-win (WTW)-ventilatiesysteem geplaatst. De oude warme lucht wordt afgezogen. Deze lucht wordt gebruikt om de nieuwe (vers ingeblazen) lucht te verwarmen. Zo zorgt het ventilatiesysteem voor aanzienlijk minder warmteverlies in de woning en het behoud van een gezond binnenklimaat.

Lage temperatuur verwarming
De volledige woning zal op lage temperatuur verwarmd worden. In het souterrain, op de begane grond en in de sanitaire ruimtes gebeurt dit door middel van vloerverwarming. Alle overige verblijfsruimtes hebben lage temperatuur convectoren.

Interieur

Het proces

Asbest verwijderen
Juni 2019: Er heeft een asbestonderzoek plaatsgevonden. De kruipruimte en een aantal leidingen bevatten asbesthoudend materiaal. Voordat de renovatie kan starten, wordt eerst al het asbest uit de woning verwijderd.

Sloop gestart
Begin juli 2019: de woning is gesaneerd en vrijgegeven door het lab. Aannemer Dirk Bos start met de sloopwerkzaamheden. Door de sloop krijgen we meer zicht op de bestaande constructie en het verloop van de leidingen. Dit is belangrijke informatie voor Bas, onze technisch tekenaar. Hij verwerkt deze informatie in zijn tekeningen voor de aannemer en de installateurs.

Staalwerk
Begin juli 2019: Bas is op locatie om de constructie te bekijken. In de vloer van de eerste verdieping zit wat staalwerk dat niet zomaar verwijderd kan worden. In overleg met constructeur Martien van Leeuwen zoeken we de beste oplossing. We willen hoogteverschillen in het plafond van de begane grond zoveel mogelijk voorkomen, maar we willen ook geen onnodig ingewikkelde operaties uitvoeren.

Balk en broodjesvloer
Eind juli 2019: De balk en broodjesvloer op de begane grond wordt geplaatst.

Bouwvak
Eind augustus 2019: het meeste sloopwerk heeft voor en tijdens de bouwvak plaatsgevonden. Vanaf nu worden er vooral constructieve ingrepen gedaan. Half september zal de bouwsteiger worden geplaatst.

Constructie advies
Bij het slopen wordt duidelijk dat een dragende wand op de eerste verdieping extra belasting zal genereren op de nieuw bedachte staalconstructie in de verdiepingsvloer. Gelukkig kan de Martien op korte termijn een passend advies geven, zodat de aannemer het ingemeten staal op tijd kan bestellen.

In de steigers
Eind september 2019: Het huis staat nu volledig in de steigers.

Stalen constructie
In de verdiepingsvloer worden stalen balken aangebracht. Dit is nodig om de openheid in de nieuwe plattegrond te kunnen creëren.

Riet verwijderen
Er is gestart met het verwijderen van het riet. Volgende week zal de dak beplating worden aangebracht en aansluitend het nieuwe riet.

Houtworm
In de veranda en achter de zwarte houten gevelbekleding zit houtworm. Dirk onderzoekt in hoeverre het hout hierdoor is aangetast. Het constructiehout van de veranda moet in ieder geval vervangen worden.

Waterbestendig dakbeschot
Eind oktober 2019: Het waterbestendige dakbeschot wordt aangebracht.

Riet aanbrengen
Het nieuwe riet wordt aangebracht door rietdekker H. van Ginkel. Echte ambacht, een mooi gezicht!

Positie dakdoorvoeren
Bas bepaalt samen met installateur Matthijs de juiste positie van de doorvoeren voor de ontluchting en ventilatie in het rieten dak.

Isolatie binnenzijde
Ondertussen zijn de gevels aan de binnenzijde voorbereid. Dat betekent dat de isolatie aangebracht kan worden. Half november zullen de metal-stud voorzetwanden geplaatst worden.

Metal-stud voorzetwanden
Half november 2019: de metal-stud voorzetwanden worden geplaatst.

Dubbel glas
De nieuwe ramen met dubbel glas zijn geplaatst. De aluminium afstandhouders zijn nu nog in het zicht. Daar worden later de wienersprossen op aangebracht. Zo blijft de uitstraling van de originele ramen behouden.

Nieuwe trappen
Voor in het trappenhuis zijn twee nieuwe trappen uitgezocht. Bas onderzoekt welke hulpconstructies nodig zijn en hoe de trappen straks naar binnen gebracht kunnen worden.

Schilderwerk
Nog dit jaar zal de steiger worden afgebroken. De schilder zal, als het weer het toelaat, het schilderwerk van de dakkapellen nog meenemen.

Rieten kap gereed
Half januari 2020: De rieten kap is gereed en de steiger is inmiddels afgebroken.

Ontwerp hoofdentree
De voormalige dienstingang zal in de toekomst als hoofdentree gebruikt worden. Voor de opgang naar de nieuwe voordeur en de luifel erboven wordt een ontwerp gemaakt.

Inbouwverlichting
Begin februari 2020: Nadat de infrastructuur voor de ventilatie en de elektra is aangebracht, kan het plafond worden gesloten met gipsplaten. Voordat de gipsplaten worden bevestigd, worden de rachels op de juiste hoogte geplaatst en wordt alle inbouwverlichting gemonteerd.

Maatwerk inmeten
Half februari 2020: Binnen zijn de voorzetwanden klaar en gestuct. Als ook het stucwerk rondom het te plaatsen maatwerk af is, komt meubelmaker Rijksen langs om het maatwerk in te meten.

Vloerverwarming leggen
Eind februari 2020: op de begane grond worden flink wat meters vloerverwarming aangelegd.

Gipsplaten
Begin maart 2020: Het plafond op de begane grond is voorzien van inbouwverlichting en gipsplaten. Het plafond wordt momenteel gestukadoord.

Tegels zetten
De dekvloer is aangebracht. Monique, onze interieurontwerper, bespreekt het tegelplan en de aandachtspunten met de tegelzetter. Hij start met het tegelwerk in de badkamers.

Nieuwe trap
De nieuwe trap wordt gemaakt in de werkplaats van EeStairs. In de eerste helft van april zal de trap geplaatst worden. Spannend!

Plafonds gestuukt
Eind maart: De plafonds in de hal, keuken en woonkamer zijn gestuukt. Tussen de eethoek en de zithoek zit een uitsparing in het plafond. Hier wordt straks de haard geplaatst.

Lijnroosters
In het plafond zitten lijnroosters voor de ventilatie.

WTW balansventilatie
De warmte terugwinning (WTW) ventilatie units voorzien via de ventilatieroosters het hele huis van verse (voorverwarmde) lucht. Door middel van een extra koelmodule/luchtbevochtiger is het ook mogelijk om juist gekoelde lucht in huis te brengen. Zo kan de temperatuur in huis gelijk worden gehouden, onafhankelijk van de buitentemperatuur.

warmte terugwin units

Badkamertegels
Op de eerste verdieping is de badkamer betegeld met grote tegels van travertijn composiet.

Houten betimmering
Eind maart: op de zolderverdieping zijn de houten latten tegen het schuine dak getimmerd.

Souterrain
Half april: in het souterrain zijn maatwerk kastenwanden geplaatst. Ook de ronde bar staat op zijn plek.

Stalen wenteltrap plaatsen
De stalen wenteltrap arriveert op locatie. De trap wordt in vier delen door het raam in de zijgevel naar binnen getild en wordt ter plekke in elkaar gezet.

Entree
Eind april: De maatwerk garderobekast bij de entree is geplaatst.

Corona maatregelen
Begin mei: Ook op deze bouwplaats gelden maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Mensen moeten indien mogelijk met eigen vervoer naar de bouwplaats reizen. Gelukkig is er hier voldoende plek om te parkeren.

Haard tussen eethoek en zithoek
De haard tussen de eethoek en de zithoek is geplaatst.

Badkamers
In de ‘eerste’ badkamer is de mengkraan voor het losstaande bad geplaatst.

In de tweede badkamer zijn het bad en de kranen geplaatst.

Afbouw
Eind mei worden de houten traptreden gemonteerd. Dan worden ook het tapijt en de ondervloer op de tweede verdieping gelegd. Bovendien worden de keuken, de binnendeuren en de rest van het maatwerk interieur geplaatst. Begin juni wordt er schoongemaakt. Dan volgt de raambekleding.