Blog: Kraal architecten verhuist naar de Vossegatselaan!

Jeske Schepers / Nieuws Algemeen / / 0 Comments / Like this

Het project

Kraal architecten vertrekt uit het kantoor op de bovenste verdieping van het Lumaxgebouw. We verhuizen naar een eigen ruimte op de begane grond van een pand aan de Vossegatselaan in Utrecht Oost. Maar niet voordat we eerst een aantal dingen naar onze hand hebben gezet…

Voor dit project zijn wij dus onze eigen opdrachtgever. Bepaald geen makkelijke opdrachtgever. Alles moet op onmogelijk korte termijn gebeuren. We willen duurzaamheid en kwaliteit, maar het budget is niet oneindig. Lekker veel ontwerpers met stevige meningen, samen op één project. Iedereen heeft ‘skin in the game’. Kortom: een flinke uitdaging, waar we enthousiast onze schouders onder zetten. Letterlijk en figuurlijk.

plattegrond van de situatie voor de verbouwing

Meer ruimte voor bureaus
In het midden van het kantoor staan twee grote vergaderunits. We halen de achterste unit weg, zodat er meer ruimte voor bureaus ontstaat.

Fijne spreekkamer
De voorste vergaderunit blijft behouden. Deze wordt geverfd en opnieuw gestoffeerd. Zo maken we hier een fijne spreekkamer van, waar we rustig kunnen overleggen en opdrachtgevers kunnen ontvangen.

Maatwerk kast voor repro
Van de achterste unit blijft één wand staan, om de kolom tussen de twee units uit het zicht te houden. Deze kolom wordt weggewerkt in een maatwerk kast, waar we onze repro in kwijt kunnen. De voorste vergaderunit en de kast vormen zo samen één blok in de ruimte.

Architectencafé
In de voormalige kantine vervangen we de oude pantry door een maatwerk keukenblok, dat door de metaalachtige afwerking mooi past bij de industriële uitstraling van de ruimte. Zo ontstaat een sfeervolle ruimte, waar we kunnen lunchen, vergaderen en gasten kunnen ontvangen.

Toiletten en badkamer
Achterin de ruimte maken we een voorportaal voor de bestaande toiletten. Daarnaast komt een kleine badkamer met douche. De mogelijkheid om op kantoor te kunnen douchen is een langgekoesterde wens, vooral van de collega’s die graag op de racefiets naar het werk komen.

Kantoor met eigen ingang
De ‘zijbeuk’ rechts achterin heeft een aparte ingang aan de Jacob van Ruisdaelstraat. In deze ruimte maken we een pantry en een voorportaal voor het toilet. Zo ontstaat een fijne separate kantoorruimte. Deze ruimte zullen we verhuren.

Het proces

Kantoor in het Lumaxgebouw wordt te krap
Sinds januari 2015 huren we een kantoor op de bovenste verdieping in het Lumaxgebouw. Daar zitten we direct onder de indrukwekkende houten spanten van de dakconstructie. Een paar jaar geleden verplaatsten we de trap in de ruimte. Zo ontstond ruimte voor extra werkplekken en een vergaderplek op de vide.

Nieuw pand op het oog
27 september 2019: Nu het team van Kraal architecten uit 12 mensen bestaat, wordt de ruimte echt te krap. We kijken al een poosje uit naar een nieuw kantoor. Het is niet zo makkelijk om een geschikte ruimte te vinden. Maar Thomas heeft een pand ontdekt in Utrecht Oost…

thomas laat het kantoor zien dat hij op het oog heeft

Bezichtiging en brainstorm over de mogelijkheden
3 oktober 2019: Thomas heeft het hele team meegenomen naar de Vossegatselaan om samen het pand te bekijken. Iedereen is enthousiast. Maar het is niet een beslissing die je zomaar even neemt. We praten na in het café om de hoek en brainstormen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het pand. Met de schetsrollen op tafel uiteraard.

Het is officieel: we gaan verhuizen!
7 oktober 2019: de kogel is door de kerk. We gaan verhuizen naar de Vossegatselaan 32! Spannend! We vieren een minifeestje aan de lunchtafel.

Sleuteloverdracht
12 november 2019: Thomas heeft vandaag de sleutel van ons nieuwe pand opgehaald. Tijd voor champagne!

We gaan aan de slag
15 november 2019: nu we de sleutel hebben, kunnen we aan de bak. Bas en Tho ontmantelen de achterste vergaderunit. Zo houden we meer ruimte om te lopen en bureaus te plaatsen. Eigenlijk willen we de voorste vergaderunit een stukje draaien. Vandaag blijkt dat dat niet mogelijk is, omdat deze unit stevig in de vloer verankerd zit.

De kast uit de ‘zijbeuk’ wordt weggehaald. Een deel van deze kast gebruiken we in het nieuwe kantoor als ombouw voor de trap naar de kelder.

Pantry weghalen
25 november 2019: Bas en Tho halen de pantry in de voormalige kantine weg.

Klusavond
26 november 2019: we gaan met het hele team aan de slag om af te plakken, wanden te sauzen, het plafond en de glasplaten in het daklicht te reinigen.

Pantry en voorportaal toilet 
27 november 2019: aannemer Dirk Bos plaatst de pantry en het voorportaal voor het toilet in de kantoorruimte die we zullen gaan verhuren.

Zijbeuk verhuurd aan Merchandise Essentials
1 december 2019: de ruimte aan de Jacob van Ruisdaelstraat is verhuurd aan Merchandise Essentials. Vandaag betrekken zij hun nieuwe kantoor.

Nieuwe spreekkamer
5 december 2019: we zoeken kleuren en materialen uit voor de nieuwe spreekkamer.

Houten ombouw timmeren
2 december 2019: Bas en Tho timmeren de ombouw van het keukenelement dat Nanine en Monique hebben ontworpen.

Plafondplaten verwijderen
3 december 2019: de platen van het plafond worden verwijderd. Nu alle lijmresten nog…

Boeken uitzoeken
10 december 2019: op het oude kantoor zijn we vast begonnen met inpakken.

Gipsplaten en héél veel schroeven
12 december 2019: Joost en Tho schroeven gipsplaten op de houten ombouw. Daar kan straks de afwerking van Grezzo op aangebracht worden.

Maatwerk kast
12 december 2019: Hier kan meubelmaker Rijksen straks de maatwerk kast voor onze repro plaatsen.

Spreekkamer in de grondverf
17 december 2019: de spreekkamer staat in de grondverf. Ondertussen begint Bas alvast met inpakken.

Morgen verhuizen!
19 december 2019: we zijn er klaar voor. Morgen verhuizen we!

Verhuisdag
20 december 2019: alles loopt voorspoedig, totdat… de verhuisbus een platte band blijkt te hebben. Gelukkig kan die relatief snel vervangen worden, zonder dat we de bus eerst leeg hoeven te halen.

Aan het eind van de dag is het oude kantoor leeg en kunnen we dozen uitpakken in het nieuwe kantoor. Hier zie je ook hoe mooi de kast voor de repro geworden is. Bijna zonde om er iets in te zetten! 😉

Kerstvakantie
21 december 2019 t/m 5 januari 2020: officieel zijn we gesloten. Maar zelfs in de vakantie wordt er hard gewerkt in het nieuwe kantoor. Harm van Grezzo brengt nog een aantal lagen afwerking aan op de ombouw van de keuken. Bas en Thomas schuren, schilderen en stofferen de nieuwe spreekkamer. Henk van Hemert hangt de zwarte rails voor de spots van Artemide op. Bas legt een droogloopmat bij de voordeur. En vergeet daarbij zijn schoenen…

Start van het nieuwe jaar
6 en 7 januari 2020: we zijn operationeel! Vanaf vandaag werken we vanuit ons nieuwe kantoor. Het is nog een beetje ‘kamperen’: het koffiezetapparaat staat gezellig op de grond en nog niet alle verlichting is aangesloten. Maar dat duurt niet lang meer, want op maandag plaatst Rijksen onze nieuwe keuken. Op dinsdag komt de loodgieter om alles aan te sluiten. Deze week wordt ook de nieuwe verlichting geïnstalleerd.