Bijgebouw met binnenzwembad | Nijkerk

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this

Het project

Ontwerp
Onze opdrachtgevers hebben Kraal architecten gevraagd om een ontwerp te maken voor een bijgebouw met een binnenzwembad bij hun woning in Nijkerk.

Het proces

Terrein egaliseren
Begin april 2021: De oude schuur is weggehaald. Het terrein wordt ge√ęgaliseerd. De stalen profielen voor de berlinerwand worden gebracht. Het team van aannemer Tom van Campenhout kan starten met de grondwerkzaamheden.

Technische ruimte
Eind april 2021: De vloer van de technische ruimte wordt gestort. Dit is in het laagste gedeelte van de kelder.

Onzekere levertijden
De prefab wanden voor de kelder zijn net gebracht. Nu is het wachten op de kraan, die de wanden over het huis heen kan tillen. Links staan de bakstenen alvast klaar. In verband met onzekere levertijden en prijsschommelingen zijn ze extra vroeg besteld.

Prefab wanden
Begin mei 2021: De prefab wanden zijn geplaatst. Het tweede deel van de keldervloer kan gestort worden. Dit gaat om het gedeelte onder het zwembad.

Zwembad plaatsen
Half mei 2021: Het zwembad moest al vroeg in het proces besteld worden. Daarbij moest ook de plaatsing ervan alvast worden ingepland. Een strak schema dus voor Haprekon Bouwsystemen, die nu klaar zijn met de werkzaamheden aan de kelder. Precies op tijd om het zwembad (van Welson) te kunnen plaatsen!

Luchtbehandeling
Het licht valt door de uitsparingen voor de luchtbehandeling (via Nigo) in het zwembadgedeelte. Bij een zwembad heb je te maken met hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Daar hoort een goede luchtbehandeling bij.

Nog even niet zwemmen helaas…
Begin juni 2021: Dit zwembad is voorlopig nog even dicht helaas. Wordt vervolgd!

Dakrand van verzinkt staal
Eind juni 2021: De lange stalen constructie is geplaatst, met als belangrijk detail de stalen dakrand van een halve meter hoog. Het staal is volledig verzinkt, in verband met de luchtvochtigheid in het zwembadgedeelte. Dit voorkomt dat het staal gaat corroderen.

Terras storten
Augustus 2021: Het buitenterras wordt gestort.  Binnen en buiten zijn nu op gelijke hoogte, zodat het tegelwerk straks mooi van binnen naar buiten door kan lopen.

Metselwerk
September 2021: Na vijf maanden wachten kunnen deze bakstenen eindelijk door de metselaar gestapeld worden.

Binnenklimaat controleren
Luchtdicht bouwen is bij dit project extra belangrijk, om het binnenklimaat gecontroleerd te houden en de bouwschil te beschermen tegen het vocht.

Installaties
Bij een binnenzwembad komt veel techniek kijken. Bijvoorbeeld voor de luchtbehandeling, maar ook voor de verwarming en de toevoer en afvoer van warm en koud water. Installateur Bert van den Brink vormt een belangrijke schakel tussen de verschillende partijen.

Strakke details
Begin oktober 2021: Een goede voorbereiding en een zorgvuldige aannemer zorgen voor strakke details.

Glazen pui
Oktober 2021: De glazen pui (van Tudor) is geplaatst.

Ledstrips plafond
Binnen zijn de ledstrips in het plafond aangebracht door elektricien Stefan van Veluw, zodat straks het akoestisch spuitwerk gedaan kan worden.

Akoestisch spuitplafond
Voor een goede akoestiek in het zwembad wordt een akoestisch spuitplafond (van Acosorb) aangebracht. Dit is een vies klusje. Iedereen die niet in de buurt hoeft te zijn, heeft het pand verlaten.

Tegels zetten
November 2021: De tegelzetter is begonnen met het plaatsen van enorme tegels van Ariostea (via Michel Oprey & Beisterveld). De tegels hebben een groene marmerlook en zijn verspringend aangebracht, zodat ze straks met ledstrips aangelicht kunnen worden. Tussen de tegels is alvast ruimte gelaten voor de zijden beplanting.

Dek eraf
Begin december 2021: Nu het lastigste gedeelte van de tegels geplaatst is, kan het dek van het zwembad er (na een half jaar wachten!) eindelijk vanaf.

Zijden beplanting
Half december 2021: De stroken met groene zijden beplanting (van Donker Interieur) zijn aangebracht.

Zwembad installatie
Het zwembad verdient nog wel een schoonmaakbeurt. De leverancier van het zwembad is ondertussen bezig om de installatie in werking te stellen, zodat er straks gezwommen kan worden.

Zonwering
Eind december 2021: De zonweringsluiken (van Isoluik) zijn aangebracht. Deze voorkomen dat op zonnige dagen de installatie door oververhitting ontregeld kan raken.

Samenwerking aannemer en architect
Dankzij de goede samenwerking tussen de aannemer en de architect sluiten de verschillende componenten (stucwerk, schuifpui, luiken en plafond) naadloos op elkaar aan.

Er kan gezwommen worden!
Het project is inmiddels opgeleverd en er wordt volop gezwommen. De foto’s staan in het portfolio op onze projectenpagina.