Transformatie jaren ’60 bungalow: foto’s online!

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this
ontwerp woonkamer jaren 60 bungalow

Het project

Oude situatie

Jaren ’60 bungalow
Onze opdrachtgevers kochten deze bungalow uit de jaren ’60. De bungalow ligt op een prachtig, groot kavel.

L-vorm met woonvleugel en slaapvleugel
Het huis heeft een L-vorm en was grofweg verdeeld in een woonvleugel en een slaapvleugel. De slaapvleugel had een verlaagd plafond en was vrij functioneel ingedeeld. In de woonvleugel was de kap gedeeltelijk open, waarbij de spanten op een kunstzinnige manier (min of meer) waren ingepakt. De keuken zat in het uiteinde van de woonvleugel en had daardoor weinig connectie met de eetkamer en zitkamer.

Desoriënterend effect
Het interieur was met veel verschillende geometrische lijnen, cirkels en driehoeken vormgegeven. Deze vormgeving had een onrustig en desoriënterend effect op de beleving van de ruimten.

Ontwerp

Nieuwe indeling en nieuw interieur
Samen met ons interieurteam Set interieur maakten we het ontwerp voor een nieuwe indeling en een nieuw interieur.

Open kap
Eén van de oorspronkelijke houten spanten in de woonkamer is vervangen door een veel sterkere versie van staal, waardoor de woonkamer vrij is van constructie. Zo kunnen we een mooie open kap maken, met verlichtingsbollen die als een wolk in de ruimte hangen.

Connectie en lange zichtlijnen 
Door het weghalen van vrijwel alle binnenwanden hebben we de mogelijkheid om mooie, lange zichtlijnen te introduceren. Door middel van doorkijkjes hebben we relaties tussen de verschillende leefruimtes gecreëerd.

Doorkijkjes
In de wand tussen de keuken en zitkamer is de oude haard vervangen door een versie waar je doorheen kan kijken. Naast de haard is een opening gemaakt, die qua maat strookt met het haardontwerp. Hierdoor is er visueel veel meer contact tussen de ruimtes.

Keuken als hart van de woning
We hebben de opdrachtgevers ervan weten te overtuigen de indeling om te gooien en de keuken naar het midden van de woonvleugel te verplaatsen, waardoor die (meer passend bij deze tijd) het hart vormt van de woning. Op de locatie van de voormalige keuken is een kantoorruimte toegevoegd.

Ruimtelijkheid
De eetkamer blijft op de oorspronkelijke plek, maar door de openslaande glazen deuren naar de entreehal, voelt de ruimte veel ruimtelijker aan dan voorheen. De glazen entreedeuren zijn juist vervangen door houten deuren, om voldoende privacy en geborgenheid te creëren.

Samenhang
De grootste slaapkamer met badkamer in de slaapvleugel is volledig gewijzigd. Ook hier is de onpraktische opstelling en indeling los gelaten. De slaapkamer, garderobe en badkamer vormen nu een mooi samenhangend geheel.

Serene sfeer
Het huis heeft zo een mooie, rustige sfeer gekregen. Deze serene sfeer dient als basis voor de meubels die zijn meegenomen uit het vorige huis en voor de kunstverzameling die de opdrachtgever voor een groot gedeelte zelf heeft gemaakt.

Verduurzaming
Op het gebied van verduurzaming is de vloer geïsoleerd. Daarnaast zijn er nieuwe, goed isolerende dakplaten aangebracht, met nieuwe dakpannen en zonnepanelen. De dakgoot is hiermee ook meteen aangepakt en strakker uitgevoerd dan de oorspronkelijke zinken mastgoot.

Het proces

Aannemer gestart
Half juli 2022: Aannemer Tom van Campenhout is gestart met de sloopwerkzaamheden. Zoals gezegd zijn vrijwel alle niet-dragende binnenwanden verwijderd, evenals de gestuukte plafonds.

Voormalige indeling
Op vloer zijn de posities van de voormalige wanden nog te zien.

Buitenwanden
De buitenwanden worden gestript.

Hoogte winnen
Op deze foto is aan het stucwerk nog goed te zien op welke hoogte het plafond was bevestigd. Door het plafond straks strakker tegen de balklaag te monteren, winnen we bijna 20 centimeter hoogte in de ruimte.

Dakpannen
Eind augustus 2022: de oude dakpannen zijn verwijderd en de nieuwe dakplaten met goede isolatie worden aangebracht.
Op deze foto is ook de dikte van de nieuwe dakplaat te zien.

 

Scheidingswanden
Binnen zijn de nieuwe scheidingswanden opgebouwd. Ze bestaan uit blokelementen, die later nog afgewerkt worden.

 

 

Nieuwe dakpannen
Half oktober 2022: de nieuwe gootconstructie en windveren zijn aangebracht. Nu worden de nieuwe dakpannen gelegd.

Rachelwerk
Het rachelwerk voor het plafond is aangebracht. Op de foto is de getimmerde verhoging zichtbaar in het plafond ter plaatse van de zitkamer.

Lateien
In één van de dragende muren tussen de zitkamer en de keuken zijn lateien aangebracht, ten behoeve van het haardontwerp en het doorkijkje in de wand.

Leidingwerk
Het leidingwerk voor elektra, sanitair en vloerverwarming is aangebracht.

Vloerverwarming
De vloerverwarming wordt aangelegd.

Wanden en plafond gestuukt
Eind november 2022: de wanden en het plafond in de hal, eetkamer, garderobe en woonkamer zijn gestuukt.

Voorstrijk
De wanden in de badkamer zijn voorzien van (gele) voorstrijk, waardoor de hechting van de aan te brengen stuclaag wordt verbeterd.

Haard
De haard tussen de woonkamer en de keuken is geplaatst.

Houten deuren
De entree wordt nog voorzien van mooie dubbele houten deuren, zoals eerder beschreven.

Maatwerk
Begin maart 2023: het maatwerk en het sanitair zijn geplaatst door Rijksen Speciaal Timmerwerk.

Meer foto’s!
November 2023: de foto’s van het project zijn nu te bewonderen in ons portfolio!