Bouwblog: Uitbreiding vrijstaande woning aan het water | Nederhorst den Berg

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / Like this
ontwerp uitbouw kraal architecten

Het project

Dit huis uit de jaren ’50 staat op een groot perceel met een diepe achtertuin en heeft aan de voorzijde vrij uitzicht op het water van de Vecht.

zwartwit foto van de voorkant van de woning vóór de verbouwing

Oude situatie: beperkte ruimte

De ruimte in huis is beperkt. De bewoners willen op de begane grond graag meer ruimte om te zitten, eten, spelen en werken. Daarnaast willen ze op de verdieping en zolder graag meer ruimte voor de badkamer en slaapkamers, waaronder een kamer voor logees.

zwartwit foto van de tuin en de achterkant van de woning vóór de verbouwing

zwartwit foto van de achterkant van de woning vóór de verbouwing

Ontwerp

Uitbouw met overdekt terras
In de nieuwe situatie is de woning naar de achter- en zijkant uitgebouwd. Vanuit de woonkeuken in de uitbouw geven openslaande deuren toegang tot het deels overdekte terras.

ontwerp uitbouw kraal architecten

ontwerp uitbreiding vrijstaande woning door kraal architecten

Uitzicht op de Vecht
De grote dakkapel aan de voorzijde zorgt voor een mooi uitzicht op de rivier de Vecht vanuit de slaapkamers op de eerste verdieping.

ontwerp uitbreiding woning vanaf de straat gezien

ontwerp uitbreiding woning vanuit de lucht gezien

Nieuwe plattegrond
In de nieuwe plattegrond is meer ruimte gecreëerd op de begane grond. In de uitbouw bevinden zich de ruime woonkeuken en een werkkamer met zicht op de tuin. Het oude kantoor en de bijkeuken maken plaats voor een slaapkamer met een badkamer en grote inloopkast. Op de plek waar voorheen de keuken zat, komt nu een bijkeuken.

oude plattegrond

nieuwe plattegrond

Hoogteverschillen
Vanuit de woonkamer leiden twee traptreden naar de lager gelegen keuken. De keuken ligt op gelijke hoogte met het terras. Doordat de vloer doorloopt van binnen naar buiten, wordt de tuin meer bij het huis getrokken.

Comfort
De vloer op de begane grond wordt vervangen door een geïsoleerde vloer met vloerverwarming. Hierdoor ontstaat meer comfort in de ruimtes op de begane grond.

Zwarte trap
Het keukeneiland loopt door over de trap, die de scheiding tussen de woonkamer en de keuken markeert. De zwarte trap met band is een verwijzing naar de zwarte kozijnen.

Blauw en terracotta
Blauwe en terracotta accenten zorgen voor kleur in het interieur. In het terrazzo werkblad van het keukeneiland komen de blauwe en terracotta tinten samen. Het warme hout is een tegenhanger van het koele beton.

Theaterspiegels
De afgeronde spiegels met ronde lampjes in de badkamer doen denken aan professionele theaterspiegels. Net als de spots boven het keukeneiland zijn ze een subtiele verwijzing naar de theaterwereld, waar de bewoners veel affiniteit mee hebben.

Het proces

Start sloopwerkzaamheden
Begin september 2020: aannemer Ido van Velthuizen start met de sloopwerkzaamheden.

Graafwerkzaamheden
Begin september 2020: na het eerste sloopwerk zijn ook de graafwerkzaamheden begonnen.

Fundering uitbouw
Half september 2020: De fundering voor de uitbouw is geplaatst.

Vloer verwijderd
In de woonkamer is de oude vloer verwijderd.

Balk- en broodjesvloer
Eind september: in de uitbouw is een balk- en broodjes vloer (piepschuim combinatievloer) gelegd.

Dakkapel plaatsen
Begin oktober: de dakkapel aan de achterkant wordt geplaatst.

Uitbouw krijgt vorm
Eind oktober: de uitbouw heeft vorm gekregen. Deze foto geeft al een goed beeld van hoe het er straks uit komt te zien.

Werkplek met uitzicht
Vanuit de werkkamer hebben de bewoners straks prachtig uitzicht op de tuin.

Kozijnen plaatsen
Half november: Het raamkozijn van de werkkamer wordt geplaatst.