Bouwblog: Geschakelde compositie geeft verdiepingshoge uitbouw vriendelijk karakter

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this

Het project

De bewoners van dit huis wilden hun woning graag verbouwen, uitbreiden en verduurzamen. Daarnaast wilden ze meer zicht op de tuin en deze meer bij de woning betrekken. De bestaande uitbouw uit de jaren ‘70 was in slechte staat en mocht vervangen worden. De originele woning moest zoveel mogelijk buiten de werkzaamheden blijven.

Oude situatie

Ontwerp

Om zoveel mogelijk te profiteren van het zicht op de smalle, diepe tuin is gekozen om de keuken met bijkeuken in een volume naar de zijkant te verplaatsen. Dit volume fungeert, samen met de scheidingsmuur naar de buren, als drager voor het volume met slaapkamer op de eerste verdieping.

In de opening die ontstaat wordt een grote donkere pui met openslaande deuren geplaatst. De donkere kleur is gekozen om deze pui zoveel mogelijk ondergeschikt te maken aan het spel van de met hout beklede volumes.

Verdiepingshoge uitbouwen hebben vaak de neiging – door hun grootte – zich wat oneerbiedig te verhouden tot de bestaande woning. Door de uitbouw op te knippen in meerdere samenhangende delen, wordt ondanks de grootte van de toevoeging, toch de vriendelijke uitstraling van de bestaande karakteristieke jaren ’30 woning gerespecteerd.

Het proces

Aannemer gestart
Begin augustus 2023: Aannemer Ido van Velthuizen is gestart met de werkzaamheden. De oude uitbouw aan de achterkant van de woning is gesloopt.

Vloer verwijderen
De begane grond in de bestaande woning wordt gestript. De oude vloer is eruit gehaald.

Plafond behouden
Het plafond in de woonkamer blijft behouden. We proberen een maximaal effect te bereiken, met zo min mogelijk ingrepen aan de bestaande woning.

Oude uitbouw
Midden augustus 2023: Op deze foto is goed te zien waar de oude uitbouw zat. Tijdens de sloopwerkzaamheden bleek de bestaande constructie te volstaan. Daarom zijn de houten wand en de houten balk tussen de eerste en tweede verdieping geplaatst.

Fundering uitzetten
De fundering voor de uitbouw wordt uitgezet.

Balklaag verwijderd
Binnen is de houten balklaag verwijderd. Hier komt straks een vloer van schuimbeton.

Vloer op zand
Eind augustus 2023: De uitbouw krijgt een vloer op zand (ook wel vloer op staal genoemd). Dit is een betonvloer die recht op de bodem wordt gestort, met een funderingsrand. De wapening voor de funderingsrand is klaar.

Controle
Voordat het beton gestort wordt, controleren we of alle leidingen zijn aangebracht en of de wapening in overeenstemming is met de berekening van de constructeur.

Mantelbuizen
De rode buizen zijn mantelbuizen. Deze dienen om (in de toekomst) leidingen doorheen te laten lopen van de meterkast naar de tuin. Omdat het een massieve vloer is zonder kruipruimte, kun je hier straks niet meer zo makkelijk bij komen.

Topteam
Begin september 2023: De bouwborden staan mooi naast elkaar in het ochtendzonnetje.

Schuimbeton storten
Binnen is alles gereed om het schuimbeton te storten. De stokjes geven de hoogte van het beton aan. Schuimbeton passen we vaker toe, omdat het de druk van het beton mooi verdeelt over de grond. Zo wordt de bestaande fundering niet belast met extra gewicht.

Houtskeletbouw
Half september 2023: De aannemer is gestart met de houtskeletbouw.

Staalconstructie
Als de betonvloer eenmaal ligt, gaat de aannemer over het algemeen snel de hoogte in. Vooraf hebben we het ontwerp van de nieuwe staalconstructie uitgebreid gecontroleerd.

Hoogste punt
Hier is het hoogste punt bereikt.

Grotere hal
De nieuwe binnenwand is geplaatst. De bestaande hal wordt wat groter gemaakt.

Uitzicht
De nieuwe slaapkamer heeft een prachtig uitzicht.

Badkamervloer
Eind september 2023: De betonvloer in de badkamer is gestort. De hoek waar de douche zit wordt later gedaan, omdat daar nog leidingwerk en afschot geplaatst moet worden.

Kantplanken
De kantplanken worden gemonteerd.

Dak dicht
Het dak zit dicht!

Test
Een paar dagen later wordt het dak getest (en in orde bevonden) tijdens een flinke regenbui.

Gipsplaten
Half oktober 2023: Alles is dichtgezet met gipsplaten. De elektra is voorbereid. In de gaten in het plafond komen straks spotjes.

Voorstrijk
Het stucwerk is voorbereid met voorstrijk op de wanden.

Waterdichte laag
Begin november 2023: De buitenzijde van de uitbouw is voorzien van isolatie en gevelfolie. Op deze waterdichte laag is houten rachelwerk aangebracht. Later zal hier de zwarte gevelbekleding worden aangebracht. Omdat je straks tussen de zwarte houten latten door kunt kijken, is de laag eronder ook zwart.

Woonbeton
De woonbetonvloer (met vloerverwarming) is gestort. Ter bescherming van de vloer zijn er houten platen op gelegd.

Wanden gestuukt
De wanden in de woonkamer zijn gestuukt. De doorgang naar de hal (links) is extra groot gehouden, om luchtigheid in het ontwerp te behouden. Hier wordt later een glazen deur geplaatst. Ter plaatse van de uitbouw is een soort ensuite gecreëerd. Hier komen taatsdeuren in.

Inmeten maatwerk
In goed overleg met de aannemer meet de meubelmaker het maatwerk in, zodat de laatste aanpassingen goed op elkaar afgestemd zijn.

Slaapkamer
De nieuwe slaapkamer, met prachtig uitzicht op de tuin, is bijna klaar. De gordijnrails wordt in het plafond weggewerkt.

Verlaagd plafond
De douche en het toilet zijn betegeld. De badkamer heeft hier een verlaagd plafond. Dit ziet er leuk uit, maar is ook functioneel. Hier zit namelijk een sprong in het dak, om de aansluiting van de uitbouw op het bestaande huis mogelijk te maken. De uitbouw is iets hoger.

Zonnepanelen
Half november 2023: Hier zijn 24 zonnepanelen geplaatst. Op het voordakvlak liggen er nog een paar.

Hybride
De huidige cv-ketel was nog goed en is hergebruikt. Er is een hybride deel aan toegevoegd, zodat de verwarming alvast elektrisch kan worden geregeld. In de toekomst kan het hele systeem gasloos worden gemaakt. Er is ook alvast rekening gehouden met een toekomstige thuisaccu, om opgewekte energie zelf te kunnen opslaan.

Nieuwe haard
De nieuwe haard (van Echtelt & zn) is geplaatst op de oude plek. Het kanaal wordt hergebruikt.

Nieuwe vensterbanken oude stijl
De nieuwe vensterbanken zijn aangebracht. Ze zijn in de oude stijl gemaakt, zodat ze zo min mogelijk opvallen.

Deurbeslag
Eind november 2023: Het nieuwe deurbeslag (Van de Pol Bouwen & Wonen) in oude stijl is geplaatst.

Groepenkast
De woning is voorzien van een nieuwe groepenkast. Een groot deel van het huis is opnieuw bedraad. Dit is een knappe klus van de elektricien. We wilden het plafond beneden graag behouden. Dit mocht dus niet geopend worden.

Schilderwerk
De schilder is bezig in de woning. De plinten en de binnenkant van dit toogje worden ook nog blauw geschilderd, zodat de kasten en toog als één element voelen.

Behang
De schilder kan gelukkig ook behangen! 😉

Opdrogen
Binnen is het werk zo goed als afgerond. De bescherming van de vloer is weg, zodat het woonbeton verder kan opdrogen. Het wordt dus nog lichter.

Sanitair
Boven zijn het nieuwe sanitair en het wastafelmeubel geplaatst.

Achterwand
De achterwand van de slaapkamer is geschilderd en de verlichting hangt. Er wordt nog een pvc vloer gelegd.

Wordt vervolgd
Binnenkort volgt een nieuwe update!