Ontwerp: Uitbreiding jaren ’70 bungalow

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this

Het project

Oude situatie

Onze opdrachtgevers wonen al een aantal jaar in deze jaren ’70 villa. Het exterieur van de villa is gedateerd en nodig aan renovatie toe. De woning is vochtig en is gebouwd met materialen van mindere kwaliteit. Ook het dak is aan vervanging toe.

De opdrachtgevers zijn heel tevreden met de locatie van het huis, maar willen graag wat meer leefoppervlak creëren, mede gezien het feit dat hun gehandicapte zoon veel ruimte nodig heeft om te manoeuvreren. De woning moet dan ook rolstoeltoegankelijk blijven. Een andere grote wens is het versterken van de visuele verbinding met de diepe achtertuin. Deze is lager gelegen dan de woning zelf.

Ontwerp

In ons ontwerp hebben we een uitbreiding voorgesteld, met een grote glazen pui over de volledige breedte van de woning. Dat gaat een geweldig binnen-buiten gevoel geven, zonder dat je per sé naar buiten moet. Er is een driedeling in de breedte van het huis te zien. Vanuit de tuin gezien is aan de linkerzijde een volume toegevoegd dat bij de keuken hoort: daar kan een mooie ronde eettafel worden geplaatst en valt de avondzon fijn naar binnen.

In het midden ligt de gevel verder naar binnen, waardoor er buiten ruimte ontstaat om een eettafel te plaatsen. Binnen en buiten worden verbonden middels een mooie, te openen hoekpui zonder stijl op de hoek. Het rechter gedeelte wordt een beplantingsvak met mooie beplanting. Dit deel grenst aan de zitkamer, waardoor er een intieme sfeer ontstaat in combinatie met de zithoek, haard en zachte vloerbedekking. Vanaf het hoger gelegen terras hebben de bewoners een mooi overzicht op de tuin, die via de geïntegreerde hellingbaan voor iedereen toegankelijk is.