Update renovatie klassieke villa: houten bekleding bijgebouw geplaatst

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this

Het project

Op een buitenplaats, die onderdeel uitmaakt van de Stichtse Lustwarande, staat deze prachtige villa uit 1888. Na een eerdere renovatie, die de plek helaas meer kwaad dan goed heeft gedaan, hebben de villa en de buitenplaats een aantal jaar dienst gedaan als trouwlocatie.

klassieke villa op buitenplaats

Voor de huidige bewoners maakten wij een plan in twee fases.

Fase 1: renovatie

In de eerste fase wordt de villa grondig gerenoveerd en verduurzaamd.

Exterieur
Het exterieur van de woning is klassiek en dat willen de bewoners graag zo houden. Bij een eerdere renovatie zijn dakramen toegevoegd die niet passen in de klassieke stijl van de villa. Deze worden vervangen door dakkapellen in de originele stijl. Zo wordt ook de symmetrie in de woning hersteld.

Verdieping
De eerste verdieping is opnieuw ingedeeld, zodat er ruimte is voor vier kinderkamers, een ouderslaapkamer, twee badkamers, een separaat toilet en een wasruimte. Bij het vrijmaken van de verdieping werd de oude dakconstructie weer zichtbaar. Door het toepassen van een glazen vloer op de eerste verdieping zijn de originele houten balken nu ook vanaf de begane grond zichtbaar. Een daklicht in het midden van de woning zorgt voor veel daglicht.

tekening oude situatie verdieping klassieke villa

ontwerp verdieping klassieke villa

Interieur
Hoewel de klassieke stijl buiten behouden is gebleven, is het interieur een mix van moderne en authentieke elementen. De badkamers zijn modern, met een witte basis, maatwerkkasten, zwarte wastafels en kranen van zwart staal. De strakke glazen douchewand en verdiepingsvloer maken het helemaal af.

Slaapkamers
Op alle slaapkamers zijn maatwerkkasten gemaakt. Op de kinderslaapkamers zijn deze uitgevoerd in een lichte kleur plywood. Zo zijn ze een mooie tegenhanger voor de donkere houten balken. Samen met de accessoires en de kleuren op de muur zorgen ze voor een Scandinavische sfeer. Het maatwerk in de slaapkamer en de inloopkast van de ouders oogt moderner en is uitgevoerd in zwart en wit.

Fase 2: tuin en bijgebouwen

In de tweede fase wordt de tuin aangepakt. Er is een mooi plan gemaakt voor de bestrating, beplanting en de aanleg van een zwemvijver. Daarnaast hebben we twee bijgebouwen ontworpen.

Het eerste bijgebouw komt naast het woonhuis, met een ruime berging en een eigen plek voor de honden. Het tweede bijgebouw, direct naast de zwemvijver, heeft een douche en een overdekt terras.

Op het dak van het eerste bijgebouw, dat naast het huis ligt, worden zonnepanelen geplaatst.

Het proces

Fase 2: tuin en bijgebouwen

Zwarte en grijze latten
Half november 2019: Op het eerste bijgebouw is de bekleding van horizontale zwarte en grijze latten geplaatst.

Zonnepanelen
Oktober 2019: De zonnepanelen op het dak van het eerste bijgebouw zijn gemonteerd.

bijgebouw met zonnepanelen

dak bijgebouw met zonnepanelen

Dakbedekking
Oktober 2019: de dakbedekking is geplaatst. Binnenkort wordt de gevel van de bijgebouwen bekleed met horizontale zwarte houten latten. Tussen de zwarte latten komen ook een aantal grijze latten, als (abstracte) referentie naar de serre van het woonhuis.

Buitenverlichting
Oktober 2019: De plaatsing van de stroompunten in het tweede bijgebouw komt nauw. Op deze manier vormen de drie hanglampen een mooie compositie en raken ze elkaar niet als het waait.

Blinde bevestiging
Oktober 2018: de spanten voor de overkapping van de bijgebouwen worden geplaatst. Hieraan worden de dakbalken blind bevestigd.

Wanden, dakbalken en spanten
Oktober 2019: de prefab wanden, dakbalken en spanten van de bijgebouwen worden geplaatst. Hier voor het eerste bijgebouw:

En hier voor het tweede bijgebouw, naast de zwemvijver:

Bouwmaterialen lossen
September 2019: de bouwmaterialen arriveren op locatie. Ze worden gelost op de bouwplaats en afgedekt met dekkleden. De tuin is inmiddels voorzien van rijplaten.

Bouwmaterialen laden
September 2019: meerdere wagens en aanhangers met bouwmaterialen vertrekken richting de bouwplaats.

Werkvoorbereiding
September 2019: De bouwmaterialen voor de bijgebouwen worden voorbereid in de werkplaats. Op de balken en spanten die in het zicht komen, is een blinde bevestiging gemonteerd. Daarnaast is alvast een eerste laag beits aangebracht door de schilder.

Fundering storten
Juli 2019: de fundering voor de bijgebouwen is gestort.

Tuin egaliseren
Mei 2019: De tuin is geëgaliseerd. Daarbij is al goed zichtbaar op welke plek de zwemvijver straks zal komen.

Fase 1: renovatie

Lamp installeren
Mei 2019: De elektricien en aannemer bekijken samen de handleiding, voordat ze deze lamp van Flos ophangen in de vide.

installatie set hanglampen in vide

aannemer en elektricien bestuderen installatiehandleiding

Maatwerk plaatsen
September en oktober 2018: Het maatwerk in de badkamer, wasruimte en kinderkamers wordt geplaatst door meubelmaker Rijksen.

kranen van zwart staal

maatwerk wastafelmeubel van solid surface wordt geplaatst

douche met glazen douchewand

maatwerk kasten in wasruimte

maatwerkkast van plywood tussen muur en spant

Wanden gestuct
Eind juni 2018: De wanden op de verdieping zijn gestuct. Leuk detail: aan weerszijden van de gang zitten luikjes vanuit de kinderkamers.

gestucte wanden eerste verdieping

luikjes naar de kinderkamers aan weerszijden van de gang

Hoekbad
Begin juni 2018: In de badkamer is het hoekbad geplaatst en worden de wanden van de inloopdouche betegeld.

hoekbad wordt onder het raam geplaatst

douchewand met witte tegels

Daklicht
Eind mei 2018: Het daklicht is geplaatst en biedt vanaf de verdieping breed zicht op de blauwe lucht.

daklicht

daklicht

Glazen vloer plaatsen
Begin mei 2018: De binnenwanden op de verdieping zijn geplaatst. Er werd wat grof geschut en extra mankracht ingeschakeld om de glazen vloerdelen te plaatsen.

glazen vloerdelen met hijskraan via balkon naar binnen

glazen vloerdelen worden geplaatst

glazen vloerdelen plaatsen

glazen vloerdelen

Dakkapel in originele stijl
April 2018: Het dakraam is vervangen door een dakkapel in de originele stijl van de villa. Het leidingwerk in de oude houten vloer is verwijderd, zodat hier straks glazen vloerdelen geplaatst kunnen worden.

dakkapel in originele stijl geplaatst

het leidingwerk uit de oude vloer is weggehaald

Houten spanten in zicht
Februari 2018: Aannemer Boswijk is gestart met de sloopwerkzaamheden op de verdieping. Zo wordt de dakconstructie met houten spanten zichtbaar. Er worden oude vloerdelen weggehaald op de plek waar straks de glazen vloer zal komen.

sloopwerk verdieping villa gestart

dakconstructie met houten spanten

verdiepingsvloer waar planken uitgehaald zijn

verdieping met houten dakconstructie