Transformatie van kantoor naar woonhuis in Zeist

Kraal architecten heeft een mooi ontwerp gemaakt om dit voormalige kantoorpand tot een ruime woning te transformeren. Om een snelle bewoning mogelijk te maken, wordt de verbouwing in fases uitgevoerd.

In de eerste fase is de functie van het pand van kantoor omgezet naar woning. De begane grond heeft een nieuwe indeling gekregen. Er is een keuken gebouwd en een nieuwe uitbouw met een stalen pui. De oude vloer is eruit gehaald en de nieuwe vloer voorzien van vloerverwarming. Bij het weghalen van het systeemplafond kwam een plafond met ornamenten tevoorschijn, dat in ere is hersteld. Ook op de verdiepingen zijn de systeemplafonds verwijderd. Op de eerste verdieping zijn de voormalige kantoren aangepast tot ruime slaapkamers en er zijn een grote badkamer en apart toilet bijgekomen. Op de tweede verdieping is de pantry weggehaald, zodat er plek is voor extra (slaap)kamers.

Inmiddels wordt de tweede fase van de verbouwing voorbereid, zodat die binnenkort kan starten. In deze fase wordt een deel van het platte dak vervangen door een hellende kap met dakpannen. Deze vorm had het pand ook van oorsprong (zie foto). De verticale raampartij boven de voordeur wordt naar boven toe uitgebreid met een daklicht, zodat in het trappenhuis nog meer licht naar binnen valt. De serre aan de voorkant wordt vernieuwd en uitgebreid met een dakterras, dat via openslaande deuren vanuit de ouderslaapkamer te bereiken is. Uit het tegeltableau boven de deuren naar het terras waren een aantal tegels verdwenen. Het tegelwerk zal daarom worden vervangen. Hiervoor is een nieuw ontwerp gemaakt, gebaseerd op de originele Art Nouveau tegels boven de andere ramen. De voor- en zijgevel krijgen door deze aanpassingen een uitstraling die meer past bij de nieuwe (woon)functie, zonder voorbij te gaan aan de stijl en oorspronkelijke details van het pand.