Transformatie van kantoor naar woonhuis in Zeist

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this

Kraal architecten heeft een mooi ontwerp gemaakt om dit voormalige kantoorpand tot een ruime woning te transformeren. Om een snelle bewoning mogelijk te maken, wordt de verbouwing in fases uitgevoerd.

Het project

Fase 1
In de eerste fase is de functie van het pand van kantoor omgezet naar woning. De begane grond heeft een nieuwe indeling gekregen. De achterkant kreeg een nieuwe uitbouw met een stalen pui. Op de eerste verdieping zijn de voormalige kantoren aangepast tot ruime slaapkamers en er zijn een grote badkamer en apart toilet bijgekomen. Op de tweede verdieping is de pantry weggehaald, zodat er plek is voor extra (slaap)kamers.

tekening achtergevel oude situatie

tekening achtergevel nieuwe situatie

Fase 2
In de tweede fase van de verbouwing wordt een deel van het platte dak vervangen door een hellende kap met dakpannen. Op een oude ansichtkaart is te zien dat het pand van oorsprong ook al deze vorm had.

ontwerp voorgevel

oude ansichtkaart

De verticale raampartij boven de voordeur wordt naar boven toe uitgebreid met een daklicht, zodat in het trappenhuis nog meer licht naar binnen valt. De serre en het dakterras aan de voorkant worden vernieuwd.

bestaande situatie

nieuwe situatie

De voor- en zijgevel krijgen door deze aanpassingen een uitstraling die meer past bij de nieuwe (woon)functie, zonder voorbij te gaan aan de stijl en oorspronkelijke details van het pand.

Het proces

Uit het tegeltableau boven de deuren naar het terras waren een aantal tegels verdwenen. Het tegelwerk zal daarom worden vervangen. Hiervoor is een nieuw ontwerp gemaakt, gebaseerd op de originele Art Nouveau tegels boven de andere ramen.

art nouveau tegels

samples art nouveau tegels

Bij het weghalen van het systeemplafond kwam een plafond met ornamenten tevoorschijn, dat in ere is hersteld.

ornamentenplafond