Uitbouw met houten latten: foto’s online!

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments / Like this

Het project

Onze opdrachtgevers hebben een 2-onder-1-kapwoning uit 2003, gebouwd in jaren ’30 stijl. De woning heeft een garage met een puntdakje en een bijkeuken aan zijkant van het huis, die de vrije ligging blokkeert. De kelder is erg vochtig en is bereikbaar met een vaste trap, die relatief veel ruimte inneemt. Het huis staat in een bosrijke omgeving met veel bomen. Deze hoge bomen zijn prachtig, maar zorgen er wel voor dat de woning vrij donker is.

Ontwerp

Drie plattegronden
De bewoners willen graag meer licht in huis en meer zicht op de tuin. Daarnaast willen ze meer ruimte en een nieuwe woonkeuken en bijkeuken creëren. Om de mogelijkheden van de woning in kaart te brengen, schetsen we eerst enkele plattegronden.

Variant 3
Daarna beslissen de bewoners om verder te gaan met variant 3. Uitgangspunt hierbij is een uitbouw aan de achterzijde van de woning, waarbij deze samen met de bijkeuken bij de keuken wordt getrokken en er een nieuwe woonkeuken ontstaat. De garage wordt in twee ruimtes verdeeld: aan de achterkant komt een studeer/hobbykamer met glazen pui, aan de voorkant komt de bijkeuken. De hobbykamer kan met een schuifdeur van de keuken worden gescheiden. Aan de voorzijde van de woning wordt ook een stukje aangebouwd, zodat daar onder de overkapping en in de berging ruimte komt voor fietsen. De kelder wordt extra geventileerd en blijft bereikbaar vanuit de woonkeuken via een grondluik.

Wensen
De bewoners houden van natuurlijke en robuuste (maar verfijnde) materialen. Ze wensen een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. De nieuwe ruimte moet geborgen aanvoelen. De uitbouw hoeft niet in de stijl van het huis te worden gerealiseerd, maar moet daar wel mooi bij passen.

Materialisatie en details
We maakten een ontwerp voor een gelaagde uitbouw, bekleed met smalle latten van duurzaam red cedar hout. De uitbouw heeft zwarte houten boeidelen en zwarte houten kozijnen.

Daglicht
Een groot daklicht en brede glazen pui zorgen voor veel daglicht in de woning.

Zicht op de tuin
Een fraaie glashoek zorgt voor ononderbroken zicht op de tuin en de bosrijke omgeving.

Geleidelijke overgang
De betonnen vloer loopt vanuit de keuken door over het terras. De houten gevelbekleding loopt ook naar binnen door over een deel van het plafond en de wanden. Zo ontstaat een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten, en voelen de woning en de tuin als één geheel.

Lange lijnen
Tussen de houten latten is lineaire ledverlichting aangebracht, om de lange lijnen te benadrukken.

Veranda
Een uitsparing in de wand van de veranda zorgt voor extra daglicht en een beetje uitzicht, terwijl je toch beschut zit.

Verborgen hemelwaterafvoer
De hemelwaterafvoer zit verborgen in de wanden van de uitbouw.

Het proces

Fundering uitgraven
Half augustus 2021: het team van aannemer Henk van Hemert is gestart. De fundering wordt uitgegraven. Linksonder in beeld zie je nog net de bestaande keldertrap.

fundering uitgraven

Garage bij het huis betrekken
Een grote doorbraak in de achtergevel; de bestaande garage wordt bij het huis betrokken. Het achterste gedeelte doet straks dienst als hobbykamer, in het voorste gedeelte komt de bijkeuken.

doorbreken achtergevel

Molenaarstrap
Het oude keldergat is deels dichtgezet met een nieuwe sparing voor de nieuwe trap. De vaste trap maakt plaats voor een molenaarstrap, die bereikbaar zal zijn via een luik in de vloer van de keuken.

 

Geïsoleerde betonvloer
Eind augustus 2021: De geïsoleerde betonvloer wordt voorbereid. Op het piepschuim wordt gewapend beton gestort. De wapening ligt hier al.

Beton storten
Het beton wordt gestort.

betonvloer storten

Uitharden
Het beton is gestort en kan nu gaan uitharden.

Stempelen
Begin september 2021: Nu de vloer wat verder is uitgehard, kunnen er stempels op geplaatst worden. De oude pui met de tuindeuren is weggehaald.

stempelen

Stalen ligger
Half september 2021: De gevel is nu helemaal open. Met twee liftjes worden deze stalen liggers op hoogte gebracht. Als dat gebeurd is, kunnen de stalen kolommen gesteld worden.

Portaalspant
De stalen constructie ondersteunt nu de hele achtergevel. Er is ook een nieuw portaalspant geplaatst ter ondersteuning van de uitbouw.

Dakbeschot
Eind september 2021: Het dakbeschot van de uitbouw wordt geplaatst.

Woonkeuken
Hier komt de nieuwe woonkeuken.

Bijkeuken
In de keuken komt een doorgang naar de nieuwe bijkeuken.

Hobby/werkruimte
Begin oktober 2021: achter de bijkeuken komt een hobby/werkruimte, met zicht op de veranda en de tuin.

Dezelfde hoogte
Het rachelwerk in het plafond is afgerond. Je ziet een deel van de aftimmering van het nieuwe daklicht. Het nieuwe en het bestaande plafond lopen straks door op dezelfde hoogte.

Proefmonsters beits
Jotun verstrekt een aantal potten beits, zodat we proefmonsters kunnen maken voor de red cedar gevelbekleding.

Isolatie aanbrengen
Half oktober 2021: het daklicht en de folie op het dak zijn geplaatst. Nu is de aannemer bezig met het aanbrengen van isolatie.

Verborgen hemelwaterafvoer
De hemelwaterafvoer zit straks verborgen in de wand van de uitbouw.

Dakbedekking
Eind oktober 2021: De dakbedekking van grijs PVC is aangebracht.

Vloerverwarming
De vloerverwarming in de uitbouw wordt gelegd.

Warmtepomp
Half november 2021: de wanden in de woonkamer worden gereed gemaakt voor verwarming met een warmtepomp.

Grondverf
Begin december 2021: Een deel van de uitbouw is gestuukt. De kozijnen zijn geplaatst en staan nu nog in de witte grondverf. Men is begonnen met het aanbrengen van de houten latten op de gevel.

Ledstrip
Tussen de houten latten wordt een ledstrip geplaatst.

Fietsenstalling
De nieuwe fietsenstalling en een stukje van de bestaande buitengevel worden meegenomen in dezelfde gevelbekleding als de uitbouw. Ook hier worden houten latten aangebracht.

Keuken plaatsen
Half december 2021: Het eerste gedeelte van de maatwerk keuken (van Rietveld Interieurbouw) is geplaatst. De pui is tijdelijk dichtgetimmerd. De wandspots worden straks mee geschilderd in de kleur van de wand.

Doorgang
De doorgang van de keuken naar de werk/hobbyruimte. Het plafond van de uitbouw (met de houten latten) loopt naar binnen door en sluit zonder sprongetje aan op het stucwerk. Mooi!

De ruimte achter de keuken is opgevuld met een apothekerskast.

Stofschot
Om het een beetje leefbaar te houden, is tussen de keuken en de woonkamer een stofschot geplaatst.

Woonbeton
Begin januari 2022: De vloer van woonbeton is gestort door Willem Designvloeren. De vloer loopt van binnen door naar buiten, waarbij ruimte is gelaten voor de geïsoleerde onderdorpel van Luvema.

Glas geplaatst!
Half januari 2022: Het glas in de pui is geplaatst!

Laatste fase
Binnen is men bezig met de laatste fase van de bouw, waarbij de puntjes op de i worden gezet.

Teamdag
Juli 2022: Tijdens onze teamdag nemen we een kijkje bij het project. Komend voorjaar gaan we foto’s maken.

Foto’s online
Juli 2023: de foto’s staan online en zijn te bekijken in ons portfolio!