Gelaagd ontwerp zorgt voor balans tussen openheid en geborgenheid | Driebergen

Onze opdrachtgevers wilden de bestaande uitbouw van hun jaren ’30 weghalen en vervangen door een nieuwe. De nieuwe uitbouw mocht een stuk groter zijn en moest plaats bieden aan een nieuwe, ruime keuken. Qua vormgeving wilden ze een uitbreiding in moderne stijl. De detaillering was belangrijk voor hen. Kraal architecten maakte het ontwerp voor de uitbreiding.

Gelaagdheid
Het op het oog eenvoudige volume met woonkeuken is volledig bekleed met houten latten. Door de latten op verschillende manieren te verwerken ontstaat echter een interessante gelaagdheid.

Context
De context wordt gevormd door de omgeving. Hierop wordt gereageerd door in elke gevel van het nieuwe volume de houten latten net iets anders toe te passen.

Openheid en geborgenheid
In de tuingevel zorgen lamellen, die onderling op een grotere onderlinge afstand van elkaar zitten dan de latten in de gesloten gevel, voor meer openheid. Een grote, terugliggende schuifpui zorgt voor zicht op het groen en tegelijkertijd geborgenheid.

Loopdeur
In de zijgevel, waar de keukenkasten zich bevinden, is een loopdeur met luifel gemaakt. Hier maken hoge staanders op de hoeken het volume af en geven deze gevel, ondanks haar gesloten karakter, toch iets speels en transparants.

Luifel
De voorgevel reageert op de bestaande woning. Het keukenraam heeft hier eenzelfde breedte als de luifel van de woning en de hoogte van deze luifel wordt doorgezet door de oriëntatie van de latten te wijzigen.

Info
Locatie: Driebergen
Jaar: 2021
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2022)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 48,9 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 159,6 m³ (uitbreiding)

Fotografie: Kraal architecten Utrecht

Meer weten?
Bekijk het filmpje op Instagram, waarin de architect uitleg geeft over zijn ontwerp.

Of lees de review van de opdrachtgevers.
Of neem contact met ons op voor meer informatie!