Nieuwbouw eigenzinnige jaren ’30 villa | Zeist

Info

Locatie: Kerckebosch, Zeist
Jaar: 2014
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2017)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 320 m²
Inhoud: ca. 1100 m³

Team

Thomas Kraal
Thom Winters
Joost Derijck
Sanne Dijkers
Thomas ter Keurs

In Kerckebosch Zeist staat deze bijzondere villa op een prominente hoek van de wijk. De bewoners hebben ons benaderd met de wens om een eigenzinnige invulling te geven aan hun wensen en aan het wijkvoorschrift dat een jaren 30 stijl woning voorschreef. Aldus handvatten genoeg voor het ontwerp.

De expressieve vormgeving wordt gekenmerkt door sterke horizontale belijningen, opvallende asymmetrie in de detaillering en rijke schaduwwerking door de verspringingen in gevel en metselwerk. De robuuste schoorsteen van de villa is gesitueerd richting de hoek van de straat en maakt van de villa tevens een markant ijkpunt van het plangebied. Het bijzondere trappenhuis, een steil dak dat doorloopt tot de begane grond en eigenzinnige goten en overstekken maken het beeld compleet.

De verspringingen in het gevelbeeld zijn een gevolg van de interne organisatie van de villa. De plattegrond van de begane grond bestaat uit geschakelde ruimtes die in elkaar overvloeien. Hierdoor kan veel daglicht de ruimtes binnendringen en heb je vanuit iedere ruimte een optimale beleving van de prachtige tuin en achterliggend bos. Via een royale entree en uniek trappenhuis bereik je de twee bovengelegen verdiepingen met slaap- & badkamers. Het steile dak zorgt dat kamers onder de kap verrassend ruimtelijk aanvoelen.

De verfijnde jaren 30 architectuur van de villa is bouwtechnisch helemaal van deze tijd. De opdrachtgevers wenste een duurzame en comfortabele woning. Dit is gerealiseerd door de villa hoogwaardig te isoleren, duurzaam te verwarmen en ventileren en zelf stroom op te wekken met PV-panelen. Domotica draagt bij aan het comfort in het dagelijks gebruik.