Gelaagde uitbreiding van steen, glas en hout

Gelaagde uitbreiding
Onze opdrachtgevers wilden hun wooncomfort vergroten door hun jaren ’30 woning aan de achterkant en zijkant uit te breiden met een nieuwe woonkeuken en bijkeuken. Kraal architecten Utrecht maakte het ontwerp voor een gelaagde uitbreiding van steen, glas en hout.

Voldoende daglicht
Om te zorgen voor voldoende daglicht in het midden van de begane grond, is een bovenlicht gemaakt over de gehele diepte van de uitbouw. Hierdoor krijgt de keuken, die zich op deze plek bevindt, voldoende daglicht. Dit bovenlicht is mogelijk gemaakt door de bijkeuken een lager plafond te geven. Op deze manier wordt ook ruimte gelaten voor de bestaande goot, die bovenlangs doorloopt tot aan het bovenlicht.

Metselwerk schil
Het ontwerp voor de uitbouw bestaat uit een metselwerk schil met daarbinnen een antracieten terras en pui. Door het hoogteverschil tussen de aanbouw en de tuin loopt de schil ook onder de uitbouw langs. De schil van stenen omvat zo niet alleen de pui, maar ook het terras.

Rustig beeld
De antracieten pui vormt op haar beurt ook weer een schil. Binnen deze schil bevinden zich elementen van thermisch gemodificeerd hout. De bijkeukendeur is één van deze houten elementen en is weggewerkt in de latten, om zo een rustig beeld te creëren.

Info
Locatie: Hilversum
Jaar: 2019
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2021)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 33 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 103 m³ (uitbreiding)

Fotografie: Kraal architecten Utrecht

Meer weten? Neem contact met ons op!