Geleidelijke overgang van binnen naar buiten | Zeist

Oude situatie: gesloten, donker en vochtig
Deze 2-onder-1-kapwoning uit 2003 had een garage met een puntdakje. Een bijkeuken aan de zijkant van het huis blokkeerde de vrije ligging. De kelder was vochtig en de vaste trap ernaartoe nam relatief veel ruimte weg in de keuken. Een aantal hoge bomen rondom het huis maakten de woning relatief donker.

Wensen: meer licht, zicht en ruimte
De bewoners willen graag meer licht in huis en meer zicht op de tuin. Daarnaast willen ze meer ruimte en een nieuwe woonkeuken en bijkeuken creëren. Ze houden van natuurlijke en robuuste materialen. Een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten is belangrijk voor hen. Daarnaast moeten de nieuwe vertrekken geborgen aanvoelen. De uitbouw hoeft niet dezelfde stijl te hebben als de bestaande woning, maar moet daar wel mooi bij aansluiten.

Ruime woonkeuken
Kraal architecten maakte het ontwerp voor een uitbouw aan de achterzijde van de woning. De uitbouw wordt samen met de bijkeuken bij de keuken getrokken, zodat een nieuwe, ruime en lichte woonkeuken ontstaat.

Bijkeuken en werkkamer
De garage wordt in twee ruimtes verdeeld: de bijkeuken komt aan de voorkant, de werk/hobbykamer komt aan de achterkant. De werkkamer heeft een glazen pui met uitzicht op de tuin. De ruimte kan met een schuifdeur van de keuken worden gescheiden.

Fietsenberging
Ten behoeve van de fietsenberging wordt ook aan de voorkant van de woning een stukje uitgebouwd.

Kelder
De kelder wordt extra geventileerd. De vaste trap naar de kelder verdwijnt, maar de kelder blijft bereikbaar via een grondluik in de woonkeuken.

Latten van duurzaam hout
We maakten een ontwerp voor een gelaagde uitbouw, bekleed met smalle latten van duurzaam red cedar hout. De uitbouw heeft zwarte houten boeidelen en zwarte houten kozijnen.

Daklicht
Samen met de brede glazen pui zorgt een nieuw daklicht voor veel licht in de woning.

Zicht op de tuin
Een fraaie glashoek zorgt voor ononderbroken zicht op de tuin en de bosrijke omgeving.

Geleidelijke overgang van binnen naar buiten
De vloer van woonbeton loopt vanuit de keuken door over het terras. De houten gevelbekleding loopt ook naar binnen door over de wanden en het plafond. Zo ontstaat een geleidelijke overgang van binnen naar buiten. De tuin wordt zo optimaal bij de woning betrokken.

Lange lijnen
Lineaire ledverlichting is aangebracht tussen de houten latten, om de lange lijnen te benadrukken.

Uitzicht vanaf de veranda
Op de nieuwe veranda kunnen de bewoners beschut zitten. Een uitsparing in de wand van de veranda zorgt voor extra daglicht en een beetje uitzicht.

Hemelwaterafvoer 
De hemelwaterafvoer (regenpijp) zit verstopt in de wand van de uitbouw.

Info
Locatie: Zeist
Jaar: 2020
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2022)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca.  m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. m³ (uitbreiding)

Fotografie: Kraal architecten

uitbouw met houten latten

Meer weten? Bekijk de bouwblog. Of neem contact met ons op!