Ontwerp levensloopbestendige villa | Huis ter Heide

Info

Locatie: Huis ter Heide
Jaar: 2013
Opdrachtgever: particulier
Status: voorlopig ontwerp – niet gerealiseerd
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 250 m² BVO
Inhoud: ca. 800 m³

Team

Thomas Kraal

Het ontwerpen van een energiezuinige vrijstaande levensloopwoning met fijne plekken, veel licht en weinig zicht op de naastgelegen bebouwing, dat was de opgave waarmee we het ontwerp moesten gaan maken.

Dit heeft geresulteerd in een vrijstaande woning, waarbij op de begane grond alle belangrijke ruimtes zijn gesitueerd. Daarnaast is er nog een 1e verdieping met extra slaapvertrekken en een badruimte. De plattegronden zijn opgebouwd uit fijne plekken die georiënteerd zijn op de bezonning van het kavel. Het ontwerp bestaat uit drie duidelijke hoofdvolumes die in elkaar versmelten. Op een van die versmeltingen is een twee lagen hoge entree gesitueerd, van waaruit de gehele woning is georiënteerd.

Hierdoor ontstaat een ruime levensloopbestendige woning, met veel lichte en fijne plekken. Het ontwerp is een opvallende verschijning door de drie versmolten volumes, opvallend gedetailleerde metselwerk gevel en een bijzondere entree.