Nieuwbouw eigenzinnige jaren ’30 villa | Zeist

Deze bijzondere villa staat op een prominente hoek van de wijk Kerckebosch in Zeist. De bewoners vroegen ons om een eigenzinnige invulling te geven aan hun wensen. Deze wensen en het wijkvoorschrift, dat een jaren 30 stijl voorschrijft, boden genoeg handvatten voor het ontwerp van de woning.

Expressief
De vormgeving is expressief en kenmerkt zich door sterke horizontale lijnen. Opvallend is ook de asymmetrie in de detaillering. Door verspringingen in de gevel en het metselwerk ontstaat een rijke schaduwwerking. De robuuste schoorsteen van de villa ligt richting de hoek van de straat. Dit maakt van de villa een markant ijkpunt van het plangebied. Het bijzondere trappenhuis, een steil dak dat doorloopt tot de begane grond en de eigenzinnige goten en overstekken maken het beeld compleet.

Ruimtelijk
De verspringingen in het gevelbeeld zijn een gevolg van de interne organisatie van de villa. De plattegrond van de begane grond bestaat uit geschakelde ruimtes die in elkaar overvloeien. Hierdoor kan veel daglicht de ruimtes binnendringen en heb je vanuit iedere ruimte een optimale beleving van de prachtige tuin en achterliggend bos. Via een royale entree en uniek trappenhuis bereik je de twee bovengelegen verdiepingen met slaap- & badkamers. Het steile dak zorgt dat kamers onder de kap verrassend ruimtelijk aanvoelen.

Duurzaam en comfortabel
De verfijnde jaren 30 architectuur van de villa is bouwtechnisch helemaal van deze tijd. De opdrachtgevers wilden graag een duurzame en comfortabele woning. Dit is gerealiseerd door de villa hoogwaardig te isoleren, duurzaam te verwarmen en ventileren en zelf stroom op te wekken met PV-panelen. Domotica draagt bij aan het comfort in het dagelijks gebruik.

Info
Locatie: Kerckebosch, Zeist
Jaar: 2014
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2017)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 320 m²
Inhoud: ca. 1100 m³