Renovatie en uitbouw woning | Zeist

Renovatie en uitbouw
Deze woning was in gebruik als opvanghuis voor jongeren. We maakten het plan voor de bouwkundige renovatie en het ontwerp voor de uitbouw aan de tuinkant en zijkant van de woning.

Concept
De architect refereert in het ontwerp aan de vormen, kleuren en materialen van de bestaande bouw. De rechte witte lijsten zijn een moderne interpretatie van de witte kozijnen en de randen van de dakkapel in de bestaande bouw. In de bestaande achtergevel zit een verticaal muurvlak dat verder naar voren komt. De vorm van dit muurvlak komt terug in de muren van de uitbouw.

Vergunningsvrij
Het grote blok waar de keuken in zit, komt tot vier meter achter de bestaande achtergevel. Daarom kon het vergunningsvrij gebouwd worden. Het kleinere blokje met de bijkeuken ligt meer dan vier meter achter de achtergevel. Dit blokje heeft een lager dak dan het grote blok en wordt daarom gezien als bijgebouw.

Ruime woonkeuken
In de uitbouw zit een ruime, lichte woonkeuken. Hier is plek voor een grote eettafel. De woonkeuken staat in open verbinding met de tuin en de woonkamer. Bij de keuken zit een bijkeuken met een berging en een was- en droogruimte. De bijkeuken wordt bovendien als achterom gebruikt.

Fijne zitplekken in woonkamer en keuken
Op verschillende plekken in huis zijn fijne zitplekken gemaakt. In de keuken zit een maatwerk eethoek. De bank is daar in een kastenwand verwerkt. In de erker in de voorkamer is een ruime bank geplaatst. Tussen de woonkamer en de keuken zit een glazen vouwwand, die de ruimtes tijdelijk van elkaar kan scheiden.

Vijf slaapkamers
Op de verdieping en de zolder zijn vijf slaapkamers gerealiseerd: drie kinderkamers, een ouderslaapkamer en een logeerkamer. In de logeerkamer is ruimte voor een tweepersoonsbed. Aan de voorkant van het huis is een extra dakkapel gemaakt, zodat er genoeg ruimte en licht is in de kamers op zolder.

Tweede badkamer op zolder
Op de eerste verdieping zit een badkamer met dubbele wastafel, (inloop)douche, bad en een separaat toilet. Op zolder is een tweede badkamer geplaatst, met een wastafel, douche en separaat toilet.

Sfeervol interieur
Het interieur is modern, robuust en sfeervol. De keuze van materialen en kleuren zorgt voor samenhang tussen de verschillende ruimtes in de woning. Er is voldoende kastruimte om het speelgoed van de kinderen op te bergen.

Materiaalkeuzes
In het interieur zijn harde, stevige materialen zoals steen en staal gecombineerd met warme, zachte materialen zoals linnen en hout. Bij de keuze voor de materialen is er rekening mee gehouden dat ze tegen een stootje moeten kunnen.

Info
Locatie: Zeist
Jaar: 2017
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2018)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca.  41 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 133 m³ (uitbreiding)

Meer weten over het bouwproces? Bekijk hier een fotoverslag.