Renovatie klassieke villa | Utrechtse Heuvelrug

Deze klassieke villa uit 1888 staat op een buitenplaats aan de Stichtse Lustwarande. Een eerdere renovatie heeft de plek helaas meer kwaad dan goed gedaan. Na die renovatie werden de villa en de buitenplaats een aantal jaar gebruikt als trouwlocatie. Voor de huidige bewoners verzorgen we de renovatie van de villa en de aanpak van de tuin. De werkzaamheden worden uitgevoerd in twee fases.

Fase 1: renovatie

In de eerste fase wordt de villa gerenoveerd en verduurzaamd.

Klassiek exterieur
Het exterieur van de villa is klassiek. Dat willen de bewoners graag zo houden. Bij een eerdere renovatie werden dakramen geplaatst, die niet pasten bij de klassieke stijl van de villa. Deze dakramen worden vervangen door dakkapellen in de originele stijl. Zo wordt de symmetrie in het pand hersteld.

Nieuwe indeling 
Door de nieuwe indeling is er op de verdieping ruimte voor vier kinderkamers en een grote badkamer voor de kinderen. De ruime ouderslaapkamer heeft een inloopkast en een eigen badkamer. Daarnaast is er plek voor een separaat toilet en een was- en droogruimte.

Glazen vloer
De mooie oude dakconstructie ligt weer in het zicht. Omdat de verdieping een glazen vloer heeft gekregen, zijn de originele houten balken nu ook vanaf de begane grond zichtbaar.

Daklicht
In het midden van de woning zit een daklicht. Hierdoor valt er veel daglicht op de verdieping en in de hal beneden.

Contrasten
Het interieur kenmerkt zich door contrasten. Het is een mix van moderne en authentieke elementen. De moderne badkamers hebben een witte basis. De witte tegels en maatwerk kasten staan in contrast met de zwarte wastafels en kranen.

Transparantie
De douchewand in de badkamer van de ouders is volledig van glas. Samen met de glazen verdiepingsvloer en de glazen balustrade bij de vide zorgt dit voor transparantie in het interieur.

Kinderkamers
De maatwerkkasten in de kinderkamers zijn uitgevoerd in een lichte kleur plywood. Zo zijn ze een mooie tegenhanger voor de donkere houten balken. Samen met de accessoires en de kleuren op de muur zorgen ze voor een Scandinavische sfeer.

Ouderslaapkamer
De slaapkamer van de ouders heeft een moderne uitstraling. De kamer heeft een inloopkast en een maatwerk kast aan het hoofdeinde van het bed. Ook hier zijn de originele houten spanten zichtbaar.  Het maatwerk in de slaapkamer en de badkamer is uitgevoerd in zwart en wit.

Fase 2: tuin en bijgebouwen

In de tweede fase wordt de tuin aangepakt. Er is een mooi plan gemaakt voor de bestrating, beplanting en de aanleg van een zwemvijver. Daarnaast hebben we twee bijgebouwen ontworpen. Ook de tweede fase is inmiddels afgerond.

Info
Locatie: Utrechtse Heuvelrug
Jaar: 2017
Opdrachtgever: particulier
Status: eerste fase opgeleverd (2018), tweede fase opgeleverd (2020)
Programma: wonen
Oppervlakte renovatie: ca. 160 m²
Oppervlakte bijgebouwen: ca. 85 m²

Foto’s: Ed van Rijswijk Fotografie

> Lees hier meer over het bouwproces (fase 1).