Renovatie landhuis | Bosch en Duin

Renovatie landhuis

Dit landhuis staat in de bossen bij Bosch en Duin. Het huis ligt tegen een heuvel en heeft vier ruime verdiepingen. Na de bouw in de jaren ’30 verandert de indeling een aantal keer. De nieuwe plattegronden bij elke verbouwing passen bij de trends van die tijd. Met het ontwerp voor de laatste renovatie maken we de stap naar de moderne architectuur. Dat betekent meer openheid en verbindingen tussen de leefruimtes. Verder vergroten we de duurzaamheid van het landhuis.

Wil je alles weten over de geschiedenis van het huis? Lees dan de uitgebreide beschrijving in de bouwblog!

Nieuwe indeling

Bestaande constructie als basis
De bestaande constructie is de basis voor het plan. De nieuwe indeling sluit aan bij alle woonwensen. We doen zo min mogelijk aanpassingen aan de constructie.

Ruime woonkamer
Ten eerste verwijderen we de muur tussen de woonkamer en de oude herenkamer. Daardoor ontstaat een ruime woonkamer. De woonkamer loopt over in de eetkamer.

Visuele scheiding eetkamer en woonkamer
Ten tweede plaatsen we een haard tussen de eetkamer en de woonkamer. Deze haard zorgt voor een visuele scheiding tussen de zithoek en de eettafel.

Woonkeuken in de erker
Ten derde plaatsen we de nieuwe woonkeuken deels in de ronde erker. Het lange kookeiland is hierbij een verbindend element. De bar is een heerlijke plek om (bijvoorbeeld) in de erker te kunnen ontbijten.

Voordeur verplaatsen
Tot slot verplaatsen we de voordeur en entree. Deze komen op de oude plek van de keuken en dienstruimtes. In de oude dienstruimtes zitten nu een werkkamer, bijkeuken en garderobe.

Verduurzaming

Rieten kap vervangen
Allereerst vervangen we de oude rieten kap. Tussen de gordingen van de nieuwe rieten kap zit bovendien hoogwaardige isolatie.

Voorzetwanden met hoogwaardige isolatie
Daarnaast plaatsen we voorzetwanden met hoogwaardige isolatie aan de binnenkant van het huis. We vervangen het enkele glas door HR++ glas.

Elektra vernieuwen
Verder vernieuwen we de volledige elektra installatie. Daardoor voldoet deze weer aan de hedendaagse normen.

Optimaal binnenklimaat
Ook zuigt een warmte-terug-win (WTW)-ventilatiesysteem de oude warme lucht in de ruimtes af. Met behulp van deze lucht wordt nieuwe, verse lucht verwarmd. Op die manier is er minimaal warmteverlies in de woning en blijft het binnenklimaat optimaal.

Lage temperatuur verwarming
Tenslotte heeft de woning nu overal lage temperatuur verwarming. In het souterrain, op de begane grond, in de badkamers en in de toiletten ligt vloerverwarming. Alle overige verblijfsruimtes hebben lage temperatuur convectoren.

Interieur

Ruimtelijkheid
In huis zijn er lange zichtlijnen. Bovendien heb je op veel plekken breed zicht op de tuin en de bosrijke omgeving. Daardoor voelt het huis open en ruimtelijk. 

Contrast
In de afwerking zijn ruwe, robuuste materialen gecombineerd met gladde en egale materialen. Verder worden ronde vormen afgewisseld met rechte en hoekige vormen. Zowel klassieke elementen als hedendaagse designobjecten hebben een plek gekregen in het interieur.

Natuurlijke kleuren 
De basis van het interieur is licht en modern, doordat natuurlijke en rustige kleuren gecombineerd zijn met zwart en wit.

Info
Locatie: Bosch en Duin
Jaar: 2019
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2020)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca.  570 m² BVO (renovatie)
Inhoud: ca. 1595 m³ (renovatie)