Transformatie van kantoor naar woonhuis | Zeist

Dit voormalige kantoor in Zeist is getransformeerd tot een ruime woning. Door de prettige indeling, hoge plafonds en het licht dat van alle kanten naar binnen valt, is het een heerlijke plek om te wonen. Om snelle bewoning mogelijk te maken, vond de verbouwing plaats in twee fases.

Fase 1: transformatie van kantoor naar woonhuis

Functionele indeling
De begane grond bestond uit allemaal kleine hokjes en heeft een nieuwe, functionele indeling gekregen. Aan de achterzijde ligt de ruime keuken met keukeneiland en bar. Door de hoge ramen valt veel licht naar binnen. In de brede vensterbanken is ruimte om te zitten.

Uitbouw eetkamer
De eetkamer heeft een uitbouw met daklicht en openslaande deuren naar de tuin. De pui bestaat bijna geheel uit glas, gevangen in een stalen frame. De houten vloer met visgraatpatroon is voorzien van vloerverwarming.

Authentieke details
Onder het systeemplafond kwamen plafonds met authentieke ornamenten tevoorschijn. Deze zijn weer in ere hersteld. Op de buitenmuur zit een tableau met Art Nouveau tegels. Omdat daarin enkele tegels stuk waren, is voor het tableau een nieuw ontwerp gemaakt, dat is gebaseerd op de originele tegels boven de andere ramen.

Bakstenen muur
In de keuken bleek de bakstenen muur in zeer goede staat te zijn. De oude stenen komen nu mooi tot hun recht naast de verder strak gestuukte, witte muren en enorme stalen deuren richting de hal.

Extra kamers
Op de eerste verdieping zijn de voormalige kantoren aangepast tot ruime slaapkamers. Er is een grote badkamer en een apart toilet bijgekomen. De ouderslaapkamer is een luxe en lichte ruimte, met badkamer en openslaande deuren naar het dakterras. Op de tweede verdieping is de pantry weggehaald om ruimte te maken voor extra (slaap)kamers.

Warm en licht interieur
De basis van het interieur is licht en warm. De lichte wanden en gordijnen en de verschillende zachte, warme materialen, zoals het hout op de vloeren en de trap, worden afgewisseld met harde materialen, zoals de bakstenen wand en het zwarte staal van de deuren. Hierdoor ontstaat een spannend contrast.

Neutraal kleurenpalet
Binnen het neutrale kleurenpalet vallen de kunst en stoelen extra op. Doordat dezelfde materialen en kleuren op meerdere plekken terugkomen, ontstaat continuïteit en uniformiteit in het huis.

Fase 2: verbouwing serre, trappenhuis, zolder en bijgebouw

In de tweede fase van de verbouwing werden de serre, het trappenhuis, de zolderverdieping en het dak aangepakt. In de achtertuin is een modern bijgebouw gerealiseerd.

Aanpassingen voor- en zijgevel
Door aanpassingen aan de voor- en zijgevel heeft het huis nu een uitstraling die past bij de nieuwe woonfunctie en die recht doet aan de stijl en oorspronkelijke details van het pand.

Schuin dak in ere hersteld
Het platte dak is vervangen door een hellende kap met dakpannen. Op archiefbeelden is te zien dat het pand van oorsprong ook al deze vorm had.

Daklicht boven het trappenhuis
De verticale raampartij boven de voordeur is naar boven toe uitgebreid met een daklicht, zodat in het trappenhuis nog meer licht naar binnen valt.

Trappenhuis
Het trappenhuis zelf is indrukwekkend. Er hangt een prachtige lamp vanuit de nok van het dak tot in de hal beneden.

Serre en dakterras
De serre aan de voorkant van het pand is vernieuwd en uitgebreid met een dakterras.

Modern bijgebouw
In de tuin is een modern bijgebouw geplaatst.

Info
Locatie: Zeist
Jaar: 2015
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2019)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 440m² BVO (renovatie) en ca. 40 m² (bijgebouw)
Inhoud: ca. 1530 m³ (renovatie)

Foto’s: Ed van Rijswijk Fotografie

Benieuwd naar het bouwproces?
> Lees meer in de bouwblog.