Transformatie van kantoor naar woonhuis | Zeist

Info

Locatie: Zeist
Jaar: 2015
Opdrachtgever: particulier
Status: eerste fase opgeleverd
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 440m² BVO (renovatie)
Inhoud: ca. 1530 m³ (renovatie)

Dit voormalige kantoor in Zeist is getransformeerd tot een ruime woning. Door de prettige indeling, hoge plafonds en het licht dat van alle kanten naar binnen valt, is het een heerlijke plek om te wonen.

Functionele indeling
De begane grond bestond uit allemaal kleine hokjes en heeft een nieuwe, functionele indeling gekregen. Aan de achterzijde ligt de ruime keuken met keukeneiland en bar. Door de hoge ramen valt veel licht naar binnen. In de brede vensterbanken is ruimte om te zitten.

Uitbouw eetkamer
De eetkamer heeft een uitbouw met daklicht en openslaande deuren naar de tuin. De pui bestaat bijna geheel uit glas, gevangen in een stalen frame. De houten vloer met visgraatpatroon is voorzien van vloerverwarming.

Authentieke details
Onder het systeemplafond kwamen plafonds met authentieke ornamenten tevoorschijn. Deze zijn weer in ere hersteld. Op de buitenmuur zit een tableau met Art Nouveau tegels. Omdat daarin enkele tegels stuk waren, is voor het tableau een nieuw ontwerp gemaakt, dat is gebaseerd op de originele tegels boven de andere ramen.

Bakstenen muur
In de keuken bleek de bakstenen muur in zeer goede staat te zijn. De oude stenen komen nu mooi tot hun recht naast de verder strak gestukte, witte muren en enorme stalen deuren richting de hal.

Trappenhuis
Het trappenhuis is indrukwekkend. Er hangt een prachtige lamp vanuit de nok van het dak tot in de hal beneden.

Extra kamers
Op de eerste verdieping zijn de voormalige kantoren aangepast tot ruime slaapkamers. Er is een grote badkamer en een apart toilet bijgekomen. De ouderslaapkamer is een luxe en lichte ruimte, met badkamer en openslaande deuren naar het dakterras. Op de tweede verdieping is de pantry weggehaald om ruimte te maken voor extra (slaap)kamers.

Warm en licht interieur
De basis van het interieur is licht en warm. De lichte wanden en gordijnen en de verschillende zachte, warme materialen, zoals het hout op de vloeren en de trap, worden afgewisseld met harde materialen, zoals de bakstenen wand en het zwarte staal van de deuren. Hierdoor ontstaat een spannend contrast.

Neutraal kleurenpalet
Binnen het neutrale kleurenpalet vallen de kunst en stoelen extra op. Doordat dezelfde materialen en kleuren op meerdere plekken terugkomen, ontstaat continuïteit en uniformiteit in het huis.

Historie van het pand
Op archiefmateriaal is te zien dat het pand van oorsprong een schuin dak had. Die hellende kap komt nu weer terug: een deel van het platte dak is vervangen door een puntdak met dakpannen. Door de schuine kap en een extra daklicht valt in het trappenhuis nog meer licht naar binnen.

Aanpassingen voor- en zijgevel
De serre aan de voorkant van het pand is vernieuwd en uitgebreid met een dakterras. Door de aanpassingen krijgen de voor- en zijgevel een uitstraling die past bij de nieuwe woonfunctie en die recht doet aan de stijl en oorspronkelijke details van het pand.

Verbouwing
De verbouwing wordt in fases uitgevoerd. In de tweede fase krijgen het dak, het trappenhuis en de serre een upgrade. Vervolgens wordt in de derde fase een modern bijgebouw gerealiseerd.