Uitbreiding 2-onder-1-kap woning | Woerden

Info

Locatie: Woerden
Jaar: 2014
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2015)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 25 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 75 m³ (uitbreiding)

Team

Thomas Kraal
Thom Winters
Joost Derijck

Het uitbreiden van een 2-onder-1-kap woning in Woerden, dat was de opgave. Dit goed onderhouden jaren-30 pand fungeerde vroeger als winkel. Het gevolg hiervan is dat de woning een relatief kleine keuken had in verhouding tot de woonkamer. Daarnaast moest ook het toilet worden meegenomen in de verbouwing. Deze zat aan de achtergevel en had nog geen logische plaats gekregen in het voormalige winkelpand. De verbouwing moest dus meer vierkante meters en een verbeterd ruimtelijk gevoel opleveren. Daarnaast speelde de relatie met buiten en de tuin een belangrijke rol in het interieurontwerp.

Om meer ruimte en licht te creëren, is een grote uitbreiding over de volledige breedte van de woning en circa 4 meter diepte ontworpen. Zo ontstaat er een royale leefkeuken en een woning met fijne ruimten die mooi in verhouding tot elkaar zijn. Doordat de nieuwe eetplek op de achtertuin georiënteerd is, staan binnen en buiten sterk met elkaar in verbinding. Ook het vele wit in het kleurpalet en het hout in de materialisatie dragen hieraan bij.

Het strakke bouwproces en minimale meerwerk resulteren in een harmonieus ontwerp met aandacht voor details en materialisatie. Door de uitbouw is de gehele begane grond beter in balans. De stalen achterpui en grote raampartijen zorgen voor een zee van licht. Ook draagt de keuze voor staal bij aan de strakke, moderne vormgeving van de leefkeuken. Evenals de zorgvuldige afwerking waarin veel geïntegreerd is. Zo is de ventilatie netjes weggewerkt en zorgt de gordijnkoof met zwevend plafond ervoor dat de gordijnen subtiel wegvallen achter het keukenblok. Dit creëert de nodige rust en ruimte, zodat er enkel oog is voor statements als de haard. Het eigentijdse karakter vloeit naadloos over in de met snijvoeg uitgevoerde steen voor de tegels, passend bij het huis en haar historie. Zowel de bouwbegeleiding als de uitvoering tot in de laatste details van het interieur, waren aan het bureau toevertrouwd.

Een ontwerp met open karakter, maar ook diepte in haar gelaagdheid. De vlakverdeling van de kozijnen creëert een verfijnd spel van rechte lijnen. De ronde vormen van de stoelen staan hiermee prachtig in contrast en geven het interieur zachtheid mee. Met een witte basis en slanke belijning oogt het interieur licht en luchtig. Bovendien komt de stalen pui nog beter tot zijn recht in deze lichte ruimte, net als de zwarte lampen die hier mooi bij aansluiten. Met aandacht voor details en afwerking krijgt de ruimte een zeer rustige uitstraling. Zo verdwijnen minder aantrekkelijke elementen als de ventilatie uit het zicht. Door de gordijnkoof en het zwevend plafond vallen de gordijnen mooi weg in de nis achter het keukenblok. Uiteraard levert het zwevend plafond ook een esthetisch verantwoord plaatje op, met nog meer daglichttoetreding tot gevolg. Door het meubilair precies bij de afmeting van de ruimte aan te laten sluiten, zoals het houten bankje in de nis dat doet, wordt de ideale interieuroplossing werkelijkheid.