Uitbreiding 2-onder-1-kap woning | Zeist

Voor onze opdrachtgevers maakten we het ontwerp voor de uitbreiding van deze 2-onder-1-kap woning. Het huis heeft nu een lichte keuken en woonkamer, van waaruit de bewoners volop van de tuin kunnen genieten.

Uitbreiding in de breedte
Oorspronkelijk was de woning gebouwd met de standaardoptie voor de uitbouw. Door de kleine pui was de woonkamer te donker voor de diepte van de ruimte. De woning ligt echter op een mooi uitwaaierend kavel. In het nieuwe ontwerp is daarvan gebruik gemaakt, door in de breedte uit te breiden. In de uitbreiding is plaats voor een ruime, maatwerk keuken met kookeiland en een nieuw eetgedeelte.

Trap en entree verplaatst
Door de trap en entreehal op slimme wijze te verplaatsen, is bovendien ruimte ontstaan voor een riante televisiekamer aan de voorzijde van de woning. De haard ligt tussen de woonkamer en eetkamer, zodat de bewoners vanaf beide plekken van het haardvuur kunnen genieten.

Zee van licht
De ruimte heeft nu een brede pui, die voorbij het plafond schiet en bij de nieuwe eetkamer de tuin in schuift.  Samen met een nieuw hemellicht langs de zijgevel zorgt dit voor een zee van licht in de woning.

Interieurontwerp
De uitwaaierende tuin wordt over de volle breedte bij de woning betrokken. Het interieurontwerp sluit goed aan op de architectonische ingrepen. Daardoor lijken de tuin en de woning naadloos in elkaar over te lopen. Dit effect wordt visueel versterkt doordat de tegelvloer vanuit de hal, via de keuken, doorloopt naar buiten.

Kleurenpalet
De lichte basis van het interieur staat mooi in contrast met de antraciet kozijnen en deuren. Als accent is gekozen voor blauwe en groene tinten.  Deze tinten sluiten aan bij het kleurenpalet van de tuin en komen terug in het meubilair en de kunst.

Tuin
Het ontwerp voor de tuin is gemaakt door Martijn Tillema.

Info
Locatie: Patijnpark, Zeist
Jaar: 2015
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2017)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 82 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 250 m³ (uitbreiding)