Uitbreiding en verduurzaming woning | Zeist

De bewoners van dit jaren ’30 huis wilden meer woonoppervlak, zodat er ruimte zou komen voor een grotere keuken. Als ze dan toch gingen verbouwen, wilden ze meteen de badkamer vernieuwen. Daarnaast wilden ze het huis verduurzamen, door betere isolatie en het toepassen van zonnepanelen. Ze vroegen zich af hoeveel tuin ze voor de uitbouw moesten inleveren, of ze hun achterom konden behouden en of ze het oude schuurtje (annex washok) misschien beter konden vervangen door een nieuwe schuur of bijkeuken. Ze vroegen Kraal architecten om mee te denken over de mogelijkheden.

Uitbreiding en verduurzaming woning

Uitbreiding
Op de begane grond is de woning naar de zij- en de achterkant uitgebreid. Boven het terras is een lamellendak gemaakt. Op de eerste verdieping is het bestaande balkon bij de badkamer getrokken, zodat ook daar meer ruimte ontstaat. Daarnaast is de badkamer volledig gerenoveerd.

Nieuwe berging in plaats van de oude schuur
In de achtertuin staat nu een vrijstaande berging. Deze is geïsoleerd en heeft dezelfde uiterlijke kenmerken als de nieuwe uitbouw. De vloer van de berging in de tuin ligt lager dan die van het huis. Zo heb je geen opstapje nodig en kunnen fietsen gemakkelijk naar binnen worden gereden.


Eenheid in de keuken

De keuken bestaat uit verschillende materialen die zich herhalen in de diverse elementen. Zo komt het grijze terrazzo terug in de achterwand, het aanrechtblad en het keukeneiland. Het eikenhout is aanwezig in de vloer, bar en fronten. Op deze manier ontstaat eenheid.

Rustige kleuren
De kleuren zijn ingetogen en rustig. Het koele grijze terrazzo is een mooie tegenhanger voor het warme eikenhout. De kraan, apparatuur, handgrepen en wandlampjes zorgen voor zwarte accenten.

Opbergruimte in de bijkeuken
In de nieuwe situatie is de bijkeuken vergroot. Dat biedt veel extra ruimte voor apparatuur, zoals de wasmachine, droger en magnetron. In de hoge, diepe kasten kunnen veel spullen worden opgeborgen.

> Lees hier meer over de uitvoering.

Info
Locatie: Zeist
Jaar: 2019
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2020)
Programma: wonen

Foto’s: Charlotte Kap Fotografie