Uitbreiding & renovatie villa | Bilthoven

Info

Locatie: Bilthoven
Jaar: 2015
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2016)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 50m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 140m³ (uitbreiding)

Team

Thomas Kraal
Thom Winters
Bas Stolten
Sanne Dijkers
Monique Martens

Publicaties

In een bosrijke omgeving in Bilthoven ligt deze chalet-achtige villa. Kraal architecten heeft de villa  gerenoveerd, uitgebreid en het interieur is aangepakt. Door de rigoureuze verbouwing van de bestaande woning in combinatie met de uitbreiding konden op slimme wijze nieuwe assen worden geïntroduceerd in de plattegrond. Hierdoor zijn logische looplijnen en behaaglijke leefruimtes ontstaan.

De uitbreiding contrasteert sterk met de bestaande chalet-achtige villa. De wens van de opdrachtgever was om de woning eigentijdser en minder massaal te doen laten overkomen. Daarnaast wilden ze de relatie tussen binnen en buiten versterken. Door de uitbreiding uit te voeren in een schil van zink in combinatie met glas en de kleurstelling van de bestaande woning aan te passen heeft de woning een compleet ander aanzien gekregen. Daarnaast zorgen de hoge ramen voor veel daglichttoetreding tot diep in de uitgebouwde woning.

Afgestemd op het programma van eisen is de uitbouw naar achteren toe gerealiseerd. Hierdoor is in de plattegrond een riante eetkamer, leefkeuken en badkamer ontstaan. Daarnaast is de achtergevel minder massaal geworden. De pui van de keuken vormt de borstwering van de badkamer. Vanuit de badkamer stap je omlaag onder het originele dak door de douche in. De ramen in de douche bieden uitzicht op zowel de achter- als de voortuin.

Het maatwerk badmeubel is een echte eyecatcher. De ombouw van het bad is gestuukt met interieurbeton. Vanuit het verhoogde bad kan je genieten van een panoramisch uitzicht.

Het interieurontwerp heeft de richting die met het architectonische concept was ingezet verder uitgediept. Met een uitgebreid plan per ruimte voor materialisatie, kleurgebruik, verlichting, stoffering en maatwerk meubilair is de woning tot in detail af. Hiermee heeft de villa een ware metamorfose ondergaan, waar je, omgeven door de prachtig aangelegde tuin, de rust kan vinden om heerlijk te wonen.