Uitbreiding rieten kap villa | Het Gooi

Ontwerp uitbreiding rieten kap villa
De bewoners schakelden Kraal architecten in om een ontwerp te maken voor een passende uitbreiding van deze rieten kap villa.

Aangebouwde serre
De villa met rieten kap staat op een prachtig groen plekje in het Gooi. In de oude situatie hadden de bewoners vanuit de aangebouwde serre weliswaar prachtig zicht op het bos en de tuin, maar het uiterlijk van de serre paste niet bij de rest van het huis.

Architectuur

Afsluitbaar en toch ruimtelijk
Onze opdrachtgevers wilden op de begane grond het liefst één grote ruimte. Maar ze vinden het ook fijn om ruimtes af te kunnen sluiten, zodat er aparte vertrekken gecreëerd kunnen worden voor bijvoorbeeld eten, werken, ontspannen en televisie kijken.

Keuken centraal
We hebben aan beide behoeftes voldaan door de L-vormige groene keuken in het midden van de plattegrond te plaatsen. Hieromheen liggen de hal, de ruime woonkeuken en woonkamer. Deze ruimtes zijn met elkaar verbonden, maar kunnen op een aantal plekken ook afgesloten worden.

Verbinding met de tuin
Zowel de woonkamer als de keuken hebben een glazen pui en staan sterk in verbinding met de tuin.

Ronde vormen in de architectuur
Kenmerkend voor het ontwerp van de uitbreiding van de villa zijn de ronde vormen. De uitbreiding heeft zachte, afgeronde hoeken. Drie opvallende, ronde daklichten zorgen voor nog meer daglicht in huis.

Verduurzaming

Rieten kap villa verduurzamen
De bewoners wilden de villa graag verduurzamen.

Energielabel verbeteren
Bij de verbouwing is de helft van het huis gerenoveerd. In dit deel van het huis is het energielabel van G naar A gegaan.

Rieten kap isoleren
Het nieuwe gedeelte van het rieten dak is geïsoleerd. In een volgende fase van de verbouwing zal ook het oudere gedeelte van de rieten kap geïsoleerd worden.

Vloer isoleren
In de nieuwe situatie zijn een warmtepomp en vloerverwarming toegepast. De nieuwe vloer is geïsoleerd.

Voorzetwanden en HR++ glas
Er zijn voorzetwanden en HR++ glas geplaatst.

Balansventilatie
In het nieuwe gedeelte van het huis is balansventilatie toegepast.

Interieur

Nieuw interieur
Het interieur van de villa was sterk verouderd. Onze interieurafdeling Set interieur maakte een plan voor een nieuw en speels interieur.

Ronde vormen in het interieur
De ronde vormen die zo kenmerkend zijn voor de architectuur, laten we ook terugkomen in het nieuwe interieur. Het groene keukenblok en het kookeiland hebben afgeronde hoeken. In de wanden van de keuken en de zithoek zijn halfronde uitsparingen gemaakt.

Rond zitje onder de trap
Onder de trap is een rond zitje gemaakt. Een bijzonder detail en bovendien een handig plekje om even je schoenen aan- of uit te trekken!

Info
Locatie: het Gooi
Jaar: 2019
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2020)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca.  76 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 220 m³ (uitbreiding)

Fotografie: Stijn Poelstra

hal met doorkijk naar het trappenhuis