Uitbreiding rietgedekte villa | Bilthoven

Info

Locatie: Bilthoven
Jaar: 2012
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2013)
Programma: wonen
Oppervlakte: 28 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: 85 m³ (uitbreiding)

Team

Thomas Kraal
Joost Derijck

De bestaande serre was aan vervanging toe. Tijd om aan de slag te gaan met het ontwerp van een nieuwe uitbreiding op begane grond dus.

Een uitbreiding bijna volledig omhuld door glas. Dit betekent veel daglichttoetreding in de woning en een prachtig zicht op de tuin vanuit de woning. Met zeker 28m² aan ruimte voor koken, eten en zitten in de nieuwe keuken. Een ruimte die ontstaan is door intern een aantal wanden te verplaatsen, waardoor de begane grond in zijn geheel geoptimaliseerd is. Daarbij gaat het interieur de verbinding aan tussen het authentieke karakter van de bestaande villa en de ultramoderne uitbreiding.

Een uitbreiding en gedeeltelijke verbouwing van de bestaande ruimtes resulteren samen in een prettigere indeling van de woning. De keuken is perfect afgestemd op de vorm van de ruimte. Bijvoorbeeld waar de wandkasten doorlopen tot aan het plafond. De enorme grepen in verticale richting benadrukken de hoogte, terwijl de grepen in het kookeiland de ruimte breder laten lijken. Zittend op een van de barstoelen is er een fraai en breed uitzicht op de tuin. Het kookeiland is hiervoor ideaal gepositioneerd in de ruimte. Daarnaast draagt de keuze voor een eiland bij aan het open karakter van het ontwerp. Net als de klassieke boogvormige uitsparing, die een mooie doorkijk van buiten tot dieper in de woning creëert. Bovendien zorgt de uitsparing voor intimiteit in de veelal transparante ruimte. Het klassieke karakter van de villa weerspiegelt naast deze boogvorm, ook in de visgraatvloer. In combinatie met de hoogglans keuken biedt dit garantie voor een luxe uitstraling. Maar niet het standaard chique plaatje. Het samenspel van grove en gladde materialen, natuurlijk mat en kunststof hoogglans, maakt het interieur tot een wonderlijke mix van stijlen.