Aanbouw & renovatie vrijstaande woning | Zeist

Info

Locatie: Nijenheim, Zeist
Jaar: 2013
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2014)
Programma: wonen
Oppervlakte: 28m² (uitbreiding)
Inhoud: ca. 100m³ (uitbreiding)

Team

Thomas Kraal

Verbinding was het sleutelwoord voor deze opdracht. Een nieuwe verbinding tussen het woonhuis en de achtergelegen schuur stond voorop. Dit ging gepaard met de renovatie van de bestaande schuur, het slopen van de bestaande bij- en aanbouwen en het ontwerpen van een nieuwe uitbreiding inclusief woonkeuken. Daarnaast was de verbinding tussen interieur en exterieur van belang. Een open karakter, veel daglicht en zichtlijnen naar buiten stonden centraal in het ontwerp.

Een uitbreiding volledig ingevuld met glas zorgt voor een directe relatie tussen binnen en buiten, veel daglicht en een royaal uitzicht op de tuin. Niet alleen zijn er veel zichtlijnen naar buiten ontstaan, maar ook binnenshuis. Kleur, vorm en materiaal worden herhaald in de verschillende ruimtes om zo meer eenheid te creëren.

De verbinding van woonkamer naar de aangebouwde leefkeuken is als een ware omlijsting van de twee ruimtes. Daarbinnen creëert de constructie automatisch een subtiel lijnenspel. Door het vele daglicht dat binnentreedt, is een fris en koel kleurpalet hier goed op zijn plaats. De glanzende apparatuur laat de keuken stralen, terwijl de zwarte meubels door het sterke contrast deze oase van licht accentueren. De toepassing van de lichte houtsoort in zowel het aanrechtblad als de eettafel en vloer in de woonkamer, schept harmonie in de woning. Ten slotte maken de rechte vormen van het tuinmeubilair het samenspel tussen binnen en buiten af.