Uitbreiding woning Tuindorp | Utrecht

Info

Locatie: Tuindorp, Utrecht
Jaar: 2014
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2015)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 17 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 50 m³ (uitbreiding)

Team

Thomas Kraal
Thom Winters

Meer ruimte creëren op de begane grond, dat was het uitgangspunt voor de ontwerpopgave. Deze woning in Tuindorp Utrecht zal door middel van een uitbreiding  worden voorzien van zowel een ruimere woonkamer en toilet als een nieuwe, gesloten keuken.

Herindelen, bouwen en verplaatsen staan aan de basis van het plan. Zo wordt de huidige gesloten keuken verplaatst naar een nieuwe uitbouw. Deze uitbouw sluit aan op de achtergevel van de woning en biedt zicht op de tuin. Doordat de keuken een totaal nieuwe plek krijgt, wordt de woonkamer automatisch vergroot. Deze wordt tot over de gehele breedte verlengd door de ruimte onder het balkon bij de woning te betrekken. Nieuwe lichtstraten in het bestaande balkon zorgen voor voldoende daglichttoetreding in een heldere woonkamer. Ook de gang is onderhevig aan een herindeling om een ruimer toilet te kunnen realiseren.

Tegelijkertijd met de verbouwing krijgt de woning een bouwkundige verbetering. Alles vanuit een duurzaam oogpunt. Van de nieuw ontworpen uitbouw tot aan het deels isoleren van de woningscheidende wand. Ten slotte nog een aanpassing op de eerste verdieping. De achterpui naar het balkon zal worden vervangen door een nieuw exemplaar.

Meer licht en ruimte van binnen. Met van buiten de uitstraling dat het klopt; een uitbreiding ontworpen in het verlengde van de bestaande woning. Aansluitend qua stijl en vormgeving. De doorlopende kozijnen en het overstekende metselwerk creëren diepte en gelaagdheid in het exterieur. Maar zo wordt ook de relatie tussen de uitbouw en de bestaande woning versterkt. Het keukenblok past precies binnen de lijnen van architectuur. De twee blokken vallen elk mooi weg achter het kozijn, waarbij het aanrechtblad en het raam op hetzelfde niveau liggen. De volledig witte uitvoering van de keuken maakt het tot een nog frisser interieur, met optimale lichtinval. En als kers op de taart; het vegetatiedak bovenop de uitbreiding. Deze maakt de woning op een verrassende wijze onderdeel van de natuurlijke omgeving en de achtertuin.