Van onsamenhangend interieur naar stijlvolle en serene basis

Oude situatie

Jaren ’60 bungalow met woon- en slaapdeel
De nieuwe bewoners van deze jaren ’60 bungalow schakelden Kraal architecten in om het ontwerp te maken voor een nieuwe indeling en nieuw interieur. De bungalow heeft een L-vorm ligt op een mooi, ruim kavel. Het huis is grofweg opgedeeld in een slaapvleugel en een woonvleugel.

Verlaagd plafond en ingepakte spanten
Het slaapgedeelte had een verlaagd plafond. In het woongedeelte waren de spanten op een bijzondere manier ‘ingepakt’ en was de kap verder open gelaten. Helemaal aan het einde van het woongedeelte zat de keuken, van waaruit je weinig verbinding had met de eetkamer en de zitkamer.

Onsamenhangend interieur
Het interieur was vormgegeven met veel verschillende geometrische lijnen, cirkels en driehoeken. Deze vormgeving had een onrustig en desoriënterend effect op de beleving van de ruimten.

Interieur

Nieuwe indeling en nieuw interieur
In samenwerking met onze interieurafdeling Set interieur maakten we het ontwerp voor een nieuwe indeling en een nieuw interieur.

Open kap
In de woonkamer hebben we één van de houten spanten vervangen door een veel sterkere stalen versie. De woonkamer is daardoor nu vrij van constructie. Er is een mooie open kap gerealiseerd, met verlichtingsbollen die als een wolk in de ruimte hangen.

Connectie en lange zichtlijnen 
Door bijna alle binnenwanden weg te halen, hebben we mooie, lange zichtlijnen geïntroduceerd. Doorkijkjes zorgen voor een sterkere relatie tussen de verschillende leefruimtes.

Verbinding
De oude haard in de wand tussen de keuken en zitkamer is vervangen door een versie waar je doorheen kan kijken. Naast de nieuwe haard is een uitsparing in de wand gemaakt. Hierdoor is er visueel veel meer verbinding tussen de ruimtes.

Keuken centraal in de woning
We konden de bewoners ervan overtuigen de keuken naar het midden van het woongedeelte te verplaatsen. Op deze centrale plek vormt de keuken (meer passend bij deze tijd) het hart van de woning. Op de oude plek van de keuken is nu een kantoor gemaakt.

Ruimtelijkheid
De locatie van de eetkamer is niet veranderd, maar door de openslaande glazen deuren naar de entreehal voelt de kamer nu veel ruimtelijker aan. De oude glazen entreedeuren zijn juist vervangen door houten deuren, om privacy en geborgenheid te creëren.

Samenhang
In het slaapgedeelte is veel veranderd en is gekozen voor een praktische indeling. De slaapkamer, garderobe en badkamer vormen nu een mooi samenhangend geheel.

Serene sfeer
Door de aanpassingen vormt het interieur nu een serene basis voor de meubels die zijn meegenomen uit het vorige huis en voor de verzameling kunst, waarvan de opdrachtgever een groot deel zelf heeft gemaakt.

Verduurzaming

Zonnepanelen
De vloer en het dak van de woning zijn nu goed geïsoleerd. Er zijn nieuwe dakpannen en zonnepanelen aangebracht. De dakgoot is ook aangepakt en is nu strakker uitgevoerd dan de oorspronkelijke zinken mastgoot.

Info
Locatie: Hilversum
Jaar: 2021
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2023)
Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 350 m² BVO (renovatie)
Inhoud: ca. 1445 m³ (renovatie)

Fotografie: Kraal architecten Utrecht

Meer weten? Neem contact met ons op!
Of bekijk hier de bouwblog.