Verbouwing en herbestemming | Vrijstaande woning in Maarn

Info
Locatie: Maarn
Jaar: 2016
Opdrachtgever: particulier
Status: Opgeleverd (2017)
Programma: wonen
Oppervlakte: ongewijzigd
Inhoud: ongewijzigd

 

Team
Thomas Kraal
Femke Scargo
Bas Stolten

Herbestemming
Kraal architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de verbouwing en herbestemming van deze vrijstaande woning in Maarn. Het pand was voorheen in gebruik als gemeentehuis en ambtswoning.

Open naar de tuin
Door de dichte gevel en omdat het stijgpunt van het huis bij de voordeur lag, had het huis een relatief gesloten karakter. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is daarom dat het huis open is naar de tuin en de zonnige kant van de woning. Er is bovendien meer ruimte gekomen tussen het huis en de erfgrens.

Eerdere verbouwing
Bij een eerdere verbouwing was de uitbreiding in verhouding erg groot. Daardoor was het oorspronkelijke huis nauwelijks meer herkenbaar. In het nieuwe ontwerp komt het oude gedeelte van het huis weer beter tot zijn recht. Het stijgpunt is in het hart van het huis komen te liggen.

Nieuwe indeling
De woning heeft een nieuwe indeling gekregen, met praktische looproutes, open zichtlijnen en prettige ruimtes. De opdrachtgevers hebben een gezin met opgroeiende kinderen. Om prettig te kunnen wonen, wilden zij graag veel verschillende ruimtes, die mooi in elkaar overlopen.

Verbinding
De keuken en eetkamer staan in directe verbinding met elkaar. Ze worden gescheiden door een halfopen wand. Daardoor heeft men tijdens het koken goed zicht op de eetkamer.

> Lees hier meer over het bouwproces