Projectinfo

Eigentijdse uitbreiding naoorlogs woonhuis

Locatie: Kerckebosch, Zeist
Jaar: 2014
Opdrachtgever: particulier
Status: opgeleverd (2015)

Programma: wonen
Oppervlakte: ca. 40 m² BVO (uitbreiding)
Inhoud: ca. 125 m³ (uitbreiding)
Werkzaamheden: ontwerp, vergunningsaanvraag, technische uitwerking, aanbesteding & bouwbegeleiding

Publicaties
Architectenweb
Archdaily

Het plan
Voor de verbouwing van een twee onder één kapwoning in Zeist hebben Kraal Architecten en Lab-S hun krachten gebundeld. De woning is aan de binnenzijde uitgebreid gerenoveerd en opnieuw ingedeeld. Aan de achterzijde is de woning uitgebreid met een contrastrijke uitbouw die de oorspronkelijke woning op een verrassende manier in balans brengt met zijn omgeving.

De oorspronkelijke naoorlogse woning heeft een gemetselde gevel met een pannenkap. De kwaliteit aan de achterzijde bevindt zich met name in de grote tuin met achterin een bosschage met mooie hoge bomen. De nieuwe uitbreiding aan de achterzijde versterkt de relatie tussen de oorspronkelijke woning en het groen. Het gebruik van natuurlijke materialen draagt bij aan deze verbinding en zorgt tegelijkertijd voor een helder contrast tussen oud en nieuw.

Op de begane grond is er een nieuwe hoofdentree gemaakt. Deze opent zich naar de straat met veel glas en een uitnodigende luifel boven de voordeur. Naast het extra volume van deze entree is er op de begane grond ruimte aan de woning toegevoegd in de vorm van een berging. Daar waar de hoofdentree open en uitnodigend is, verraadt alleen de deurklink hier de aanwezigheid van een toegangsdeur achter de houten geveldelen.

In het programma van eisen werd de wens geformuleerd om op iedere verdieping ruimte toe te voegen. De drie nieuwe woonprogramma’s aan de achterzijde (keuken, slaapkamer en studeerkamer) zijn boven elkaar gesitueerd en worden door een nieuw trappenhuis aan elkaar verbonden. Deze clustering resulteert in één verticale uitbreiding aan de achterzijde. Op deze manier blijft er bovendien nog een deel van de oude achtergevel en kap zichtbaar. De ruimtes in dit deel van de nieuwe uitbreiding hebben door middel van grote glazen vensters optimaal zicht op de tuin. Doordat deze vensters niet in één gevelvlak liggen, maar juist van elkaar verspringen zijn de aparte kamers ook als zodanig herkenbaar.

eigentijdse-uitbreiding-kerckebosch-kraal-architecten-utrecht-def_10
Ontwerpprincipes

eigentijdse-uitbreiding-kerckebosch-kraal-architecten-utrecht-def_06
Begane grond nieuwe situatie

eigentijdse-uitbreiding-kerckebosch-kraal-architecten-utrecht-def_07
1e verdieping nieuwe situatie

eigentijdse-uitbreiding-kerckebosch-kraal-architecten-utrecht-def_08
2e verdieping nieuwe situatie

eigentijdse-uitbreiding-kerckebosch-kraal-architecten-utrecht-def_09
Doorsnede nieuwe situatie

Projectinfo Bouwtekening - Aanbouw Kraal architecten - Kerkebosch Zeist - 02
Impressie zij- & achterkant in de nieuwe situatie.

Projectinfo Bouwtekening - Aanbouw Kraal architecten - Kerkebosch Zeist - 03
Impressie nieuwe entree aan de voor- / zijkant van de woning.