Tag: ontwerp

01 mei

Uitbreiding vrijstaande villa in Bilthoven

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments

Uitbreiding vrijstaande villa in Bilthoven

In Bilthoven wordt gebouwd aan de toekomstige woning van onze opdrachtgevers. De begane grond van deze vrijstaande villa wordt opnieuw ingedeeld. Op de plek van het zwembad wordt het huis uitgebreid met een woonkeuken en een bijkeuken.

Oude situatie (foto van Funda)

Ontwerp met aanbouw

In het ontwerp komt de nieuwe keuken deels in het oude huis en deels in de aanbouw. De keuken ligt dan gelijkvloers met de woonkamer. De bijkeuken (helemaal links) komt iets lager te liggen, op het niveau van de garage. Op de eerste verdieping wordt een badkamer weggehaald. Een andere badkamer wordt juist vergroot. De uitbouw naar de tuin toe is in de stijl van de bestaande woning, zodat het huis straks weer een harmonieus geheel is.

Inmiddels zijn de werkzaamheden gestart. Eerst is het zwembad weggehaald. De fundering daarvan wordt gebruikt voor de vloer van de uitbouw. Om naar buiten toe uit te kunnen bouwen, is een deel van de dragende muur weggehaald. De muur wordt nu ondersteund door een staalconstructie.

20 apr

Transformatie van kantoor naar woonhuis in Zeist

Jeske Schepers / Nieuws Particulier / / 0 Comments

Transformatie van kantoor naar woonhuis in Zeist

Kraal architecten heeft een mooi ontwerp gemaakt om dit voormalige kantoorpand tot een ruime woning te transformeren. Om een snelle bewoning mogelijk te maken, wordt de verbouwing in fases uitgevoerd.

In de eerste fase is de functie van het pand van kantoor omgezet naar woning. De begane grond heeft een nieuwe indeling gekregen. Er is een keuken gebouwd en een nieuwe uitbouw met een stalen pui. De oude vloer is eruit gehaald en de nieuwe vloer voorzien van vloerverwarming. Bij het weghalen van het systeemplafond kwam een plafond met ornamenten tevoorschijn, dat in ere is hersteld. Ook op de verdiepingen zijn de systeemplafonds verwijderd. Op de eerste verdieping zijn de voormalige kantoren aangepast tot ruime slaapkamers en er zijn een grote badkamer en apart toilet bijgekomen. Op de tweede verdieping is de pantry weggehaald, zodat er plek is voor extra (slaap)kamers.

Inmiddels wordt de tweede fase van de verbouwing voorbereid, zodat die binnenkort kan starten. In deze fase wordt een deel van het platte dak vervangen door een hellende kap met dakpannen. Deze vorm had het pand ook van oorsprong (zie foto). De verticale raampartij boven de voordeur wordt naar boven toe uitgebreid met een daklicht, zodat in het trappenhuis nog meer licht naar binnen valt. De serre aan de voorkant wordt vernieuwd en uitgebreid met een dakterras, dat via openslaande deuren vanuit de ouderslaapkamer te bereiken is. Uit het tegeltableau boven de deuren naar het terras waren een aantal tegels verdwenen. Het tegelwerk zal daarom worden vervangen. Hiervoor is een nieuw ontwerp gemaakt, gebaseerd op de originele Art Nouveau tegels boven de andere ramen. De voor- en zijgevel krijgen door deze aanpassingen een uitstraling die meer past bij de nieuwe (woon)functie, zonder voorbij te gaan aan de stijl en oorspronkelijke details van het pand.

03 apr

Oplevering woning Zeist nadert

Joost Derijck / Nieuws Particulier / / 0 Comments

Oplevering woning Zeist nadert

De opdrachtgevers hadden de wens om bovenop de bestaande woning uit te breiden met twee nieuwe slaapkamers en een extra badkamer met douche, wastafel en toilet. In september werd gestart met de bouw. Half januari was de dakopbouw grotendeels voltooid en al wind- en waterdicht. Inmiddels worden in het interieur de laatste punten afgerond. Deze week worden de douchewand en de badkameraccessoires geplaatst.

De oorspronkelijke woning is ontworpen door architect Gerrit Adriaans. Het gebouw kenmerkt zich door een bakstenen doos waar een kleiner, donkerblauw volume in lijkt te zijn geschoven.

 

Ons ontwerp voor de dakopbouw borduurt voort op de reeds bestaande karakteristieken en wetmatigheden. In het ontwerp werd de bestaande geometrie naar boven toe verfijnd. De badkamer aan de achterzijde en de verhoogde schoorsteen werden ondergebracht in twee nieuwe blauwe volumes. Daardoor ontstond een compositie die de opbouw luchtig houdt en de bestaande vormentaal respecteert. In de nieuwe kamers werd gezorgd voor optimale lichtinval en uitzicht.